Spänd av förväntan

Hembakat knäckebröd
Hembakat knäckebröd

Vågade mig på att baka knäckebröd i dag. Riktigt svårt, för att inte säga omöjligt, att kavla degen så tunn som jag ville ha den.

Lät kakorna svalna på galler enligt instruktion, men när jag skulle bryta parmesanbrödet i bitar var det långt ifrån någon knäcke-känsla. Bröden åkte helt sonika in i ugnen igen på eftervärme, och där ligger de nu tillsammans med saffransskorporna för att förhoppningsvis få en bättre konsitens. Spänd av förväntan inväntar jag nu slutresultatet.


Ullas spröda knäcke
Färdigt på: 1 tim 20 min
24 knäckebröd

5 5 dl mjölk 
0,5 msk honung 
0,5 msk ljus sirap
1 tsk salt
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk hel kummin
10 g färsk jäst
2 dl vetemjöl
3 dl fint rågmjöl
7 dl grahamsmjöl 

Värm mjölk, honung, sirap, salt och kryddor som har stötts i mortel till max 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.

Tillsätt lite mjöl i taget tills den går ihop och blir en mjuk och elastisk deg. Låt degen jäsa i bunke under bakduk i cirka 60 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Kavla ut runda supertunna kakor på ett väl mjölat bakbord och nagga dem med gaffel.

Grädda i mitten av ugnen i 2-3 minuter tills brödet fått lite färg, vänd sedan bröden upp och ner och grädda någon minut till. Låt svalna på brödgaller.


Trixade lite med det ursprungliga recpetet. Några av kakorna penslades med ägg och försågs med salt/linfrö och
salt/peppar/parmesan. Av degresterna som blev över tryckte jag ut små mini-knäcken med hjälp av pepparkaksformar.

I vanlig ordning ska antalet/mängden mat tas med en nypa salt när man läser recept. Jag gjorde en halv sats av detta recept och lyckades klämma ut sex runda knäckebröd + ungefär ett tjog minibitar.


Receptet hittade jag här.




Comments

Comment here

Name:
Remember me

E-mail address:


URL/blog:


Comment:


Trackback