Kuriosa

Under den guidade turen på Rosersbergs slot i går fick jag lära mig en del, som jag tycker, småkul och intressanta fakta.

Karl XIV Johan förde med sig nya mattraditioner till Sverige, såsom svampätande. Enligt guiden var det något vi inte ägnade oss åt i Sverige dessförinnan. Stensoppen fick sitt namn - Karljohansvamp - just efter vår dåvarande kung. Enligt guiden var det också han som tog baguetten till Sverige.

Karl XIV Johan var kräsen när det gällde maten. Om det inte smakade kunde han rata en hel middag, men ett kokt ägg, det fick han alltid ner. Vid varje middag ställdes det därför en äggkopp vid kungens plats och så är det än i dag vid galamiddagar.

Jag reagerade på de små sängarna i slottet, intryckta i korta, smala sovalkover. Men det var tydligen fullt dugliga sängar på den tiden, då man sov halvsittandes/halvliggandes. Det ansågs bra för luftvägarna.


Karl XIV Johan
Fredric Westins målning av Karl XIV Johan



Comments

Comment here

Name:
Remember me

E-mail address:


URL/blog:


Comment:


Trackback