Rosersbergs slott

Rosersbergs slott, entrésidan
Rosersbergs slott, entrén

I dag tog en jag en eftermiddagstur till Rosersbergs slott, det ligger bara 25 minuters bilfärd från där vi bor så det är en perfekt liten utflykt.

Rosersbergs slott från baksidan
Rosersbergs slott från baksidan

Rosersberg är ytterligare ett av alla slott runt Mälaren och har naturligtvis en storstilad utsikt över sjön. Byggnaden uppfördes på 1630-talet av familjen Oxenstierna och blev kungligt först 130 år senare, 1762, när hertig Karl (XIII) tog över slottet. Slottet har moderinserats i flera omgångar enligt rådande ideal, men sedan 1860 står den fasta inredningen orörd.

Fin urna utanför slottet
Vacker urna utanför slottet

Slottet uppfördes som ett typsikt renässansslott, något som under andra hälften av 1600-talet upplevdes som omdodernt. Byggnaden förvandlades till ett barockslott. Även under 1700-talet rustades slottet upp och förändrades för att passa tiden och dem som bodde där.

Undertecknad med solen i ögonen utanför slottet
Undertecknad med solen i ögonen utanför slottet

De första bernadotterna, Karl XIV Johan och hans drottning Desideria var de sista som bodde i slottet.

Ytterligare en vacker urna
Samma fina urna, annan vinkel

Jag var ensam besökare och fick en exklusiv guidad tur av en mycket kunnig guide som verkligen brann för det hon gjorde. Två våningar (kanske 15-20 rum av totalt 100) visas för allmänheten. Inga bilder får tas, men i ord kan det förstås beskrivas ändå: sidentapeter, storslagna målningar, vackra möbler och tygarrangemang med tofsar och krepiner.

Som så ofta är det lätt att låta sig luras av tidens tand. Ljusa matta trägolv, vita, halvtransparanta skynken för de stora fönstren och sidentapeter i skira pasteller ger besökaren ett lätt och luftigt intryck av Rosersbergs slott . Men skenet bedrar. Så såg det förstås inte ut när det begav sig.

Golven var försedda med heltäckande exklusiva mattor, mönstrade och i en färg som matchade väggen. Tapeterna har bleknat något enormt under åren, från början var de djupröda, knallblå och mörkgröna. Att färgmatcha var viktigt, så gardiner och möbeltyg gick ton i ton.

Promenadvägarna kring Rosersbergs slott är finfina
Promenadvägarna kring Rosersbergs slott är finfina

Caféet var stängt när den guidade turen var klar, men med ett äpple i handen vandrade jag runt i barockparken nedanför slottet samt i den engelska parken. Här kan man lätt slå ihjäl en timme eller så, och jag blev inspirerad av paret som slagit sig ner på en filt i äppleträdgården

Runsten
Runsten i slottsparken

Fina får
Ulliga, gulliga får

Rosersbergs slott
Rosersbergs slott


Källa: Rosersbergs slotts hemsidaComments
Posted by: ella

När ni ändå verkar vara på lite slottsutflykter så kan jag varmt rekommendera att göra en ngt längre utflykt.Mariefred. En pärla vid Mälaren! Detta är en heldag:

* Gripsholms slott med omgivande park

* Mariefreds gulliga lilla stad

* Ta ångbåten till Taxinge slott aka "kakslottet" (sist jag åkte så var Leila "bakar" med på båten, hon spelar in sina program i Mariefred. Tror hon bor där). Det fantastiska med Taxinge förrutom allt gott som finns uppdukat på långa bord, är den fantatiska slottsparken där man fikar.

* Tillbaka till Mariefred åker ni med det smalspråiga ångtåget.

* Finns tid över så är grannstaden Strängnäs också en liten pärla.

2011-08-03 @ 08:53:35
Posted by: ella

Gällande slottsparken vid Taxinge- det fantatiska är kanske inte själva parken i sig. Men det ligger på en höjd, men utsikt över mälaren. Man ska sitta under ett lummigt träd och bara finnas till.

2011-08-03 @ 08:56:31
Posted by: Linn

Tack för tipset! Vi var på väg till Taxinge i dag, men efter ditt tips så skjuter vi det till ett annat tillfälle när vi hinner med hela rundturen. Låter jättemysigt!

2011-08-03 @ 12:19:00
URL: http://lyckoland.blogg.se/
Posted by: ella

kul! Det finns några olika turer att välja mellan. Kom i håg att det kan vara kö till fiket i Taxine, när jag var dit sist så tog vi en tur där man stannade i Taxinge ca 2 h. Kolla med turistbyrån. När det gäller Gripsholm så är det bra med guidad tur, då det är ett stort och "innehållsrikt" slott. Samma sak där, vill du hinna med det så är det bra att kolla upp tider för detta innan.

2011-08-04 @ 09:33:30
Posted by: Xenia Oxenstierna

Roligt att se och läsa om det vackra slott, jag själv har inte varit och besökt det.

2012-06-04 @ 10:15:07
URL: http://kultursnack.blogg.se/

Comment here

Name:
Remember me

E-mail address:


URL/blog:


Comment:


Trackback