Skoklosters slott

Skoklosters slott
Skoklosters slott

I helgen besökte vi Skoklosters slott, vackert beläget vid Mälaren ungefär en timmes bilfärd från Stockholm. Slottet uppfördes av greve Carl Gustaf Wrangel (1613-1676). Grunden till slottet grävdes i början av 1654 men än i våra dagar är byggnaden inte färdigställd (något att tänka på för den som är sugen på att ge sig på ett renoveringsobjekt...). Slottets yttre stod klart 1668, men ända in i första hälften av 1700-talet pågick inrednings- och snickeriarbeten. Upprustning och underhåll har därefter skett under både 1800- och 1900-talen, men den stora festsalen på västra sidan är alltså fortfarande ofullbordad. Slottet är byggt i barockstil.

Greve Carl Gustaf Wrangel ligger bregavd i den närliggande kyrkan
Carl Gustaf Wrangel ligger begravd i den närliggande kyrkan, också den
väl värd ett besök


Något som slog mig är skillnaden mellan ljus och mörker. Exteriört är slottet bländande vitt, de fyra hörntornen strävar ståtligt upp mot himlen. När man träder in genom den stora porten är det fortsatt ljust och luftigt, med vit puts och öppna gångar mot innergården. Kontrasten när man kliver upp och in i paradvåningen är total. Mörka, murriga tapeter, tunga möbler och kraftiga ornamenteringar.


En av de ljusa gångarna på entréplan


Korridor på paradvåningen, härifrån träder man sedan in i de mörka,
murriga rummen


Ett av tornrummen

Vy från innergården
Vy från innergården

Ett av hörntornen
Ett av de karaktäristiska hörntornen

Bakverk på Slottscaféet
Slottscaféet

Skoklosters slottscafé bör förstås besökas. Det är inte ett överdåd av bakverk, men ett fullt godkänt urval. Maten lämnade dock lite i övrigt att önska tyckte vi. Peters slottsstek för 98:- var några tunna skivor kött med en trött och hängig sallad. Inget för en hungrig karl, eller kvinna för den delen. Min smörgås var lite torr, fullt ätbar, men inget att hurra för. Ett stort plus är dock miljön, vi satt ute precis vid slottet med utsikt över Mälaren. Inte dumt!

Vid kyrkan finns ytterligare ett café, Sjövillan (i det gula huset vid vattnet). Där fick vi kaffe och en våffla för 35:-. Mums!

Jag i en av slottets alléer
Jag vid en av slottets alléer


Vi gjorde misstaget att tacka nej till guidad visning och muttrade över att vi inte fick se mer än slottets paradvåning, bara för att alldeles för sent få reda på att man med guide får se betydligt mer av slottet. Det var information som vi gärna tagit emot redan när vi betalade inträdet. Tyvärr hade den sista guidade turen gått vid det laget.

Slottsupptäcktsresorna fortsätter - to be continued!

Övriga intressanta Skokloster-länkar:
Om Skoklosters slott på Wikipedia
Recension av boken Skoklosters slott under 350 år


Källor: Skoklosters slotts hemsida, Wikipedia

Comments
Posted by: Nicole

Roligt att du kom och fikade på Sjövillan! Dessutom; fina bilder fr slottet!

2011-08-13 @ 18:36:17
URL: http://livetintill.blogg.se/

Comment here

Name:
Remember me

E-mail address:


URL/blog:


Comment:


Trackback