Kakbak - Chokladkolakakor & BrysselkexHar ägnat mig åt lite kakbak de här regniga dagarna. Det bidde härligt goda chokladkolakakor (får verkligen lägga band på mig för att inte äta upp alla på en gång) och underbart söta brysselkex.Chokladkolakakor - som godis!


Chokladkolakakor
Cirka 30 st

100 g rumsvarmt smör
1 dl socker
2 msk ljus sirap
2 msk kakao
2 dl vetemjöl
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
1 tsk vaniljsocker

Sätt ugnen på 175 grader.

Rör smör, socker och sirap poröst med hjälp av elvispens degkrokar. Blanda vetemjöl, kakao, bikarbonat, salt och vaniljsocker i en separat bunke och rör sedan samman de två olika blandningar.

Dela degen i tre bitar, rulla ut till längder. Platta ut dem på plåt med bakplåtspapper och räffla med gaffel. Tänk på att degen flyter ut en del i värmen, så lägg inte längderna för nära varandra.

Grädda i cirka 15 minuter. Låt kakorna vila någon minut, och skär dem sedan i bitar. Låt kakorna ligga kvar på plåten tills de kallnat helt.

. . .Brysselkex - vem kan motstå den här sockersöta kakan?


Brysselkex (bara namnet...!)
Cirka 40 stycken

4 1/2 dl vetemjöl
3/4 dl socker
200 gram smör
2 tsk vaniljsocker

Till garneringen
1 dl strösocker
Röd karamellfärg (eller varför inte prova grön?)

Blanda samman ingredienserna till degen. Om den blir för smulig, tillsätt mer smör. Dela degen i två delar och rulla ut till längder.

Häll ut sockret till garningen på ett bakbord, en skärbräda eller på diskbänken. Blanda ut några droppar karamellfärg i sockret och rulla degen i blandningen. Lägg rullarna i en plastpåse och låt dem vila i kylen i ungefär en timme.

Sätt ugnen på 200 grader.

Skär rullarna i cirka 5 mm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Kakorna flyter ut en aning och blir lite större under gräddningen, så lägg dem inte för tätt. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Pass på så att du inte bränner dem. Kakan kan vara (och ska vara) ljus och fin på ovansidan, samtidigt som den bränns underifrån. Håll tiden så ska det säkert gå bra!
Comments
Posted by: Hannah

Åh, brysselkex! Jag älskar dessa snygg och ack så goda kakor. Har pga detta fått tant-stämpel ett flertal gånger ;)Och du, vilken fin font du har på rubrikerna. Vad heter den?

2012-05-11 @ 11:00:16
URL: http://hannahmedmera.blogg.se/
Posted by: Linn

Ja, visst är den en riktig tantakaka! Och just därför så himla charmig.Fonten heter Amatic SC, och man kan hämta den (och en massa andra snygga "skrivstilar") här: http://www.google.com/webfonts

2012-05-11 @ 14:14:51
URL: http://lyckoland.blogg.se/
Posted by: Ida

Ååh brysselkex, mm!

2012-05-11 @ 20:39:06
URL: http://idasivertsson.blogg.se/
Posted by: Queen of Kammebornia

Vad gott, och vilka fina bilder. Verkligen snyggt med kakor i vackra glasburkar!

2012-05-30 @ 17:09:12
URL: http://queenofkammebornia.blogg.se/
Posted by: Queen of Kammebornia

Gott är just vad det ser ut att vara! Och vilka fina bilder! Det är verkligen snyggt med kakor i vackra glasburkar :)

2012-05-30 @ 17:10:22
URL: http://queenofkammebornia.blogg.se/

Comment here

Name:
Remember me

E-mail address:


URL/blog:


Comment:


Trackback