Alatskivi Castle

 
Alatskivi Castle, Estonia
 
 
After half a day in Tartu, Estonia, we took a detour on our way back home to visit Alatskivi Castle, nearby Peipsi lake.
 
Alatskivi Castle was originally built in the late 16th century and later rebuilt in 1880-85 with the aim to resemble the royal residence of Balmoral, Scotland, only a little less grand.
 
It’s one of those castles where you are allowed to walk around on your own, take as many photographs as you wish and even touch the wallpapers as long as you’re careful. I like that!
 
 
Wallpaper
 
 
The interiors have recently been refurbished, and although I am stunned by many of the wallpapers and the furniture, it’s more of a museum than a castle where you can let you’re imagination run free and make up stories of the people who used to live there. I wish a little bit more would have been left untouched.
 
The upper floor is in fact a museum, dedicated to the Estonian composer and conductor Eduard Tubin (1905-1982).
 
There’s a 130 hectare park around the castle, perfect for a walk. If I ever come back, I will probably spend more time outside than inside.
 
 
Interior, Alatskivi Castle
 
 
 
 
 
Efter en halv dag i Tartu passade vi på att besöka Alatskivi slott, precis bredvid Peipsi-sjön, på vägen hem.
 
Alatskivi slott uppfördes ursprungligen i slutet av 1500-talet och byggdes senare om mellan 1880-85. Målet var att slottet skulle efterlikna det kungliga residenset Balmoral i Skottland, om än något mindre.
 
Det här är ett av de slott där jag som besökare tillåts upptäcka på egen hand, ta så många foton som jag vill och till och med stryka med handen över tapeterna, så länge jag är försiktig. Det gillar jag!
 
 
Wallpaper
 
 
Slottet har nyligen renoverats, men även om jag blir stormförtjust i många av tapeterna och möblerna så känns det mer som ett museum än som ett slott där jag kan släppa fantasin lös och hitta på historier om personerna som en gång bodde där. Jag önskar att lite mer hade lämnats orört.
 
Faktum är att övervåningen är ett museum, tillägnat den estniska kompositören och dirigenten Eduard Tubin (1905-1982).
 
Det finns en 130 hektar stor park runt slottet, perfekt för promenader och kanske en picknick. Om jag någon gång återvänder hit kommer jag med största sannolikhet att tillbringa mer tid på utsidan av slottet, än på insidan.
 
 
Lyssna på Eduard Tubin på Spotify
 
 
Alatskivi Castle
 
Wallpaper
 Comments
Posted by: Queen of Kammebornia

Vilken spännande miljö och vilka fantastiska tapeter!!! Stor kram!

2013-07-29 @ 12:53:34
URL: http://queenofkammebornia.se
Posted by: frk. Frida Fortissima

För ett par dagar sedan kikade jag in här, läste ikapp. Jag hade inte den tid jag önskade för att skriva kommentarer till texterna då, men flera av dem stannade kvar i mina tankar, för mig att återvända till nu och då. Det slog mig att det ofta är så med dina inlägg, att de lämnar spår och spinner vidare hos mig, men att jag inte alltid lyckas fånga tankarna i ord, skriva ner dem här, till dig. Texten om dina morföräldrar är en sådan, och den du skrev om te, och den om din katt som sprang in-och-ut som den ville...det finns antagligen fler exempel på texter som stannat kvar, fastän jag inte minns dem just nu. Så tusen tack för dina texter Linn, för att de spinner vidare, sätter spår. Vill att du har en underbar sommar! Kram, Frida

Svar: Min internetuppkoppling spökar, så får du två snarliknande svar från mig så vet du varför...
Stort tack kära du för de fina och värmande orden. Jag tar dem till mig och bevarar dem. Och du ska veta att det är helt och hållet ömsesidigt. Din blogg och dina texter är en lugn och rofylld tillflyktsort för mig.

Många kramar
Linn

2013-07-30 @ 00:52:31
URL: http://www.frkfridafortissima.blogspot.se
Posted by: Helena

Så vackert det ser ut att vara där och mycket ovanligt att få röra sakerna! Kram

2013-07-30 @ 23:20:37
URL: http://helenassota.se
Posted by: Camia

Så vackert! När man besöker platser som de här triggar fantasin igång.

2013-07-31 @ 09:00:54
URL: http://www.divyaspa.blogg.se
Posted by: Johanna

Det är nåt visst med slott, det är det, och jag är som du att jag vill uppleva precis så som det var med alla detaljer bevarade. Att riktigt kunna tänka och känna mej in i hur det var och vilka det var som levt och rört sej i den miljön..
Häftigt ändå att få känna och fota lite mer som man vill!
Tjolöholm besökte jag nyss och även om jag varit inne tidigare är det en speciell känsla att gå runt därinne. Dock utan att känna och fota.
Ha en go torsdag!
Kram

Svar: Tjolöholm är fortfarande en av de mest magiska slottsmiljöer jag varit i. Visst är det häftigt med ännu äldre slott och inredningar, men Tjolöholm är som en sagobok från början till slut och jag älskar att höra om dammsugaren och hårfönen :-)
Kram
Linn

2013-08-01 @ 07:19:55
URL: http://www.johannasbilder.se/blogg
Posted by: Jenny Olofsson

Åh vad härliga bilder och vilket tips! Detta måste jag hälsa på någon gång under mitt liv :D


Comment here

Name:
Remember me

E-mail address:


URL/blog:


Comment:


Trackback