Liten finansiell encyklopedi

Något har jag lärt mig under veckan som gått.

Avskrivning

Avskrivningar sker under en tillgångs ekonomiska livslängd med årliga belopp som motsvarar den ungefärliga värdeminskningen.

Exempel:
Du investerar i en exklusiv parfym för 1000 kronor.  Du räknar med att de dyra dropparna ska räcka i två år, och för var je år som går minskar parfymen i värde. Efter ett år är parfymen värd 500 kronor, och efter två år - när parfymen är slut - är värdet noll.

Perfumes...

Nedskrivning
En nedskrivning görs när en tillgång har förlorat i värde, så att det egentliga värdet är väsentligt lägre än det bokförda värdet. Tillgången skrivs helt eller delvis bort från balansräkningen och blir en kostnad på resultaträkningen.

Exempel:
Den exklusiva parfymen du köpt borde ge kärlekslivet en rejäl skjuts, och du räknar med att parfymen ska hjälpa dig att få tre män på kroken. Efter en tid visar det sig att parfymens dragningskraft inte alls är så stor som du trott, och du får bara en man. Du måste således värdera parfymen lägre och gör en nedskrivning av dess värde.

 En av tre möljliga

Förlustavsättning
En avsättning definieras som en skuld som är oviss till belopp och/eller till den tidpunkt då den kommer att regleras.

Exempel:
Den man du lyckades fånga med hjälp av den dyra parfymen verkar vara den perfekta partnern för dig. Du berättar för alla dina väninnor om hur fantastisk han är, om middagarna han bjuder på och de kärleksfulla orden han säger. Efter en tid visar det sig dock att allt inte är en dans på rosor. Han slutar bjuda på middagar, blir arbetslös och tömmer ditt kylskåp på mat. Dessutom kör han din dyra bil utan att tanka den. Du inser att den här mannen kan driva din ekonomi i sank. Du plockar ut pengar från ditt heliga sparkonto för att täcka upp för eventuella förluster som mannen kan orsaka dig innan ni har lyckats komma överens om en lösning.
Detta inlägg dedikeras Ann-Sofi, en fena på att förklara svåra saker så att man förstår.Comments

Comment here

Name:
Remember me

E-mail address:


URL/blog:


Comment:


Trackback