Paris, mars 2009 - maten

Paris är fullt av turistfällor, och att genomskåda dem är inte alltid lätt. Om någon frågar om du vill ha lite sallad till maten, och kanske en bit bröd - tacka nej. Det kan mycket väl visa sig att den lilla grönsalladen kostar lika mycket som en huvudrätt och att brödkanten du blivit tillslängd betingar ett värde av 40 riksdaler. Been there - done that. Håll dig till menyn, eller fråga, fråga och fråga om, vad det kostar att komponera sin egen lilla rätt. Eller vad det kostar att få en drink utan alkohol istället för en med. Det kan vara så att den alkoholfria drinken kostar minst det dubbla. Been there - done that.

Med det sagt - det finns massa bra och trevliga ställen att äta på i Paris, här nedan är de jag prövade senast jag var där. Och så en gammal favorit.

Dag 1
Äter en frukost vid Place du Tertre - ett riktigt turisttillhåll i Montmartre, men ganska trevligt ändå. Tittar på folkvimlet och den svarta katten som smyger omkring. 8 euro för te och macka.

Lunchen blir på Chez Louise som ligger någonstans i myllret på loppisen vid Porte de Clignancourt. Om inte annat så lär du höra den - restaurangen har sitt eget husband bestående av två galna gubbar som spelar orgel och dragspel. Fullkomligt hysteriskt. Hela stället är hysteriskt. OK mat, inte mer än så, men det finns inte så mycket att välja på. 21 euro för sallad och ett glas vitt.

Husbandet på Chez Louise
Ingen skönsång, direkt...

Äter en löksoppa på kvällen på Chez la mère Catherine, återigen vid turistiga Place du Tertre. Känns kanske inte helt genuint, men ändå... Gillar det. Det ser trots allt ut som att en och annan "riktig" fransos intar sin kvällsvard här. Den levande musiken är behaglig. Helt ok.


Dag 2
Äter frukost på okänt ställe. Lunchen intas på slottet i Versailles. Det blir en pasta och ett glas Chablis för 19 euro. Väl värt pengarna, även om det inte är mat för en karl. Stämningen är lugn och harmonisk. Skulle gärna pröva att dricka te och äta bakverk där.

Lunch på slottet i Versailles
Utsikten från mitt bord

Lampa
Cool lampa i taket som kontrasterar mot slottets arkitektur

Bakis
Som sagt, bakverk...

Tar en eftermiddagsfika på Gaulupeau i Versailles, 44, rue de la Pareisse. Salon de Thé, pâtissier, glacier, traiteur, confiseur...  Hit hittar en del turister, men också en massa mysiga små tanter med sina lika små och mysiga hundar. Ett himmelrike för gottegrisen!

Konditori i Versailles
Så ska ett konditori se ut!


Söt kaka med mumsiga hallon och gott te. Det finns hur många tesorter
som helst att välja mellan.

Äter middag på gammal favorit, Al Caratello på 5, rue Audran i Montmartre. Det här är ett ställe att återvända till. Skön avslappnad stämning, en mix av turister och fransoser, fantastisk pasta till fantastiska priser. Bra service som aldrig blir påträngande. Personalen har vanliga kläder, typ jeans och vanlig tröja.


Dag 3
Jag tycker alltid det är svårt att hitta bra frukost när jag är på resande fot. Hittade ett ställe som är värt att utforska mer - Le Pan Quotidien. Det är en franchisingkedja, men känns personlig. Färskt bröd, marmelader, färskpressad juice, mycket ekologiskt. Går även att få yoghurt, ägg mm. Finns på flera ställen i Paris, jag besökte den på 18, place du Marché Saint Honoré. Metro: Pyramides.

God frukost!
Obligatorisk croissant och vitt bröd, men där bakom skymtar ljuvliga
surdegsvarianter.

Går och går. Kommer aldrig till något lunchställe. Tar en crêpes to go. Äter middag på ett nyöppnat ställe och har höga förväntningar, Al Caratello delade nämligen ut deras visitkort. Restaurangen i fråga heter Le Coryllis och ligger på 85 rue des Martyrs i Montmartre. Är dock inte alls lika mysigt som Al Caratello. Går inte tillbaka hit.


Dag 4
Lyxar till det med en frukost på Ladurée på 75, avenue des Champs Elysées. Dyrt (18 euro), men i mitt tycke värt det. Får mitt te upphällt i koppen vid bordet och marmeladen i små burkar. Lokalen är helt fantastisk. Det här är ett ställe som är väl värt ett besök, även om man inte ska äta något. Man kan köpa ljuvliga bakverk. Toaletterna rekommenderas! Har ätit middag här en gång, vilket verkligen var en upplevelse.

Lyxfrukost på Ladurée
Min bild ger inte rättvisa... Kika in på deras hemsida istället, eller ännu hellre:
åk dit.

Åt en sen lunch på en annan favorit som jag nu besökte för tredje gången, Crepes Beaubourg på Rue Brisemiche, närmast kyrkan. Det här ser verkligen ut som den klassiska turistfällan. Nära en turistattraktion (Centre Pompidou) och menyer av plast. Men de har goda, generösa sallader, galetter och crêpes. God, fransk cider. Här kan man sitta och titta på folkvimlet.

Favvoställe
Delar av utsikten är ganska anspråkslös, men utanför bilden finns den hysteriska
"skulpturfontänparken" och en fin kyrka.

. . . . . . . . . . .

Ett favvoställe som inte blev besökt denna gång är La Locanda Ristorante på 8, rue du Dragon i Saint Germain des Pres. Riktigt god italiensk mat. Kanske inte det främsta budgetalternativet, men inte heller superdyrt.Comments

Comment here

Name:
Remember me

E-mail address:


URL/blog:


Comment:


Trackback