Förslag till SJ: Inför kärringfria vagnar

Jag är pissed.

Sitter på tåget nu och har råkat hamna i en mobilfri vagn, utan att märka det. Sitter i en kupé tillsammans med två ruttna stofiler från mitten av 1800-talet.

Min telefon ringer och eftersom jag inte har hamnat i det stadiet än att jag behöver matas och ha blöja på mig, har jag ett jobb att sköta och svarar. Jag får tack och lov prata klart. Det är ett samtal på max en minut. Sen vänder sig gubben mot mig.
- Det här är en mobiltelefonfri vagn.
- Jaha, oj, det noterade inte jag, säger jag glatt.
- Det ska vara tyst här inne.
- Ja, jag ber om ursäkt (observera att jag säger det vänligt, och ler)
Han tittar på mig strängt med sina gula ögon.
- Det är därför vi väljer att sitta här, för att det ska vara tyst.
- Ja, jag tycker det är synd att man inte kan välja bort det, skojar jag.

Då öppnar den vidriga kärringen sitt stinkande gap och säger surt:
- Vi sätter oss alltid här för att det ska vara tyst och lugnt.
- Och så kommer jag, säger jag och ursäkande och ler.
- Ja, det är det värsta jag vet att sitta och lyssna på folk som pratar i telefon högt och ljudligt. Verkligen det värsta jag vet. Så är det bara.

Sen snörper hon ihop sin lilla äckliga mun och suckar högt och ljudligt.

Men hallå!? Jag bad om ursäkt. Dessutom, jag ska behöva sitta och lyssna på deras ointressanta gnälliga konversation om elpriser. Hur kul är det tror de? Och jag ska behöva lyssna på när de tuggar i sig billiga nötter och lukta på hennes äckliga kärring-handkräm.

Snälla SJ, inför vagnar där kärringar och gubbar inte får sitta. Och när ni ändå håller på, inför barnfria vagnar också.

Stockholmstipset: Spisa hos Helena

I dag blev det lunch på stan efter att ha hämtat ut Annas kavaj. Hade turen att passera Spisa hos Helena på Scheelegatan 18 och följa min impuls att gå in.

Jag var dock nära att gå därifrån. De två personer som serverade var sällsynt ouppmärksamma, och jag stog säkert och väntade i 4-5 minuter innan de tog notis om mig och gav mig ett bord. Stället var i princip fullsatt, men vi var tre ensamma tjejer som kom nästan exakt samtidigt, så vi fick klämma ihop oss vid ett bord.

Spisa hos Helena Spisa hos Helena

Jag åt en riktigt god pasta, Pasta panzarotti med karljohansvamp, ricotta, ruccola, tryffelolja och parmesan, och fick för detta betala löjliga 79:-. Hade jag inte vetat bättre hade jag nog bedömt att den rätten skulle ha kostat det dubbla. Prisvärt, med andra ord! Mina bordsgrannar åt lax och sallad, och även deras mat såg väldigt bra ut.

Jag kommer helt klart att gå dit igen. Inredningen var fräsch och maten god. Det var förstås mycket folk och en aning bullrigt, men vad ska man göra åt det? Om bara personalen snäpper upp sig en aning kan det bli ett riktigt bra ställe!

Vore kul att prova en middag där någon gång.

Stockholmstipset: En bit av England mitt i stan

Classic Tea Room erbjuder en liten bit av England, och turligt nog några av de trevliga bitarna. Te, scones, clotted cream, lemon curd... behöver jag säga mer?

Mitt hjärta tog ett skutt när jag gick över tröskeln till Classic Tea Room. Härligt inbjudande röda sammetsfåtöljer fyller lokalen, fönstren ramas in av stora blommiga gardiner och på borden ligger vita dukar. Det är en lugn, trevlig och nästan lite högtidlig stämning. Med undantag för att personalen och besökarna pratar svenska så är du i England.

Vi beställde Cream Tea (95:-), som består av en kanna te, två scones, clotted cream, lemon curd och raspberry jam. En lite lyxigare variant är Afternoon Tea, då får du även snittar och kakor.

Personalen är trevlig, det enda som saknas är kanske lite musik i bakgrunden. Boka bord, det kan vara fullt.

Classic Tea Room Classic Tea Room

Stockholmstipset: Jazz i gemytlig miljö

Under påskhelgen besökte jag och Kärleken Glenn Miller Café på Brunnsgatan. Att sitta där gjorde mig en gång för alla helt övertygad om att det var ett smart drag att flytta till Stockholm. Det här är en riktig pärla, en sån där som man vill berätta om för hela världen, på samma gång som man inte vill att någon annan än man själv och ett fåtal utvalda ska känna till den...

På Glenn Miller Café bjuds det på livemusik i en avslappnad, internationell, vänlig och välkomnande atmosfär.  Lokalen är stor (liten) som ett vardagsrum, i en lite ruffig, gammaldags stil. Väggarna är tapetserade med svartvita (rätt klyshicga, men ändock...) foton på jazzmusiker och i fönstret hänger instrument. Det känns på samma gång som att flyttas tillbaka 60 år i tiden och att befinna sig någonstans i någon mellaneuropeisk stad, Berlin, Paris...

Det går att både äta och dricka till en human penning. Vi åt bland annat tomatsoppan som var fyllig och god. Bandet som spelar betalas genom att värdinnan går runt med en bricka, där alla i publiken lägger 30:- var per set.

Glenn Miller har livemusik de flesta kvällar, men kolla för säkerhets skull in programmet på hemsidan innan du går dit. Ta med öronproppar.

Glenn Miller Café
När jag och Kärleken var där fick vi äran att lyssna på Karl-Martin Almqvist på sax, Filip Auguston på bas och Petur "Island" Östlund på trummor.

Dagens outfit, 26/3

Dagens outfit
Grå kavaj, Cubus, 2006
Gråblått linne, Saint Tropez, 2006
Rutiga 3/4-byxor, GeKås i Ullared, 2005 :-)
Brosch i form av trollslända

Nedräkningen har börjat, på väg mot premiären av SATC-filmen

Nu är det inte mycket mer än en månad kvar tills vi får frossa i Manolos, cosmopolitans och fluffiga klänningar igen...


Veckans drömhus

Veckans drömhus är ett kalkstensunder från 1873 i Stenkyrka på Gotland. Gården uppfördes under den högkonjunktur som då rådde på Gotland, under vilken man byggde flera praktfulla hus för att visa upp sitt välstånd. 

Bostaden är cirka 200 kvm stor, fördelat över 6 rok, med flera unika och vackra detaljer, såsom takmålningen i vardagsrummet som finns kvar sedan byggåret och sägs vara Gotlands största handmålade salstak. En vacker svängd trappa leder upp till övervåningen.

Bara några kilometer bort väntar havet, med kalksten, raukar och fantastiska solnedgångar.

Huset finns till beskådan på Hemnet. Sök på gårdar på Gotland, och klicka på Stenkyrka (när huset är sålt finns det såklart inte kvar på Hemnet).

Fasad   Fasad
Kalkstensdröm på Gotland. 

Lejon   Hav
Ett lejon vaktar gården som ligger ett stenkast från havet.

Vardagsrum   Takmålning
Ljust och luftigt vardagsrum med kakelugn och Gotlands största handmålade salstak.

Trappa   Trappa
En graciös trappa leder upp till övervåningen.

Vind
Vinden är oinredd, men med dessa fantastiska fönster finns alla möjligheter.

Kvarn
Till gården hör även en väderkvarn.

Gör det själv: Berlockarmband i knalliga färger

I min pysseliver plockade jag på mig några smyckesatser när jag var på Panduro sist. Jag har aldrig gjort smycken tidigare, så jag tyckte att det var säkrast att satsa på ett färdigt kit. Det går snabbt att få in snitsen så nästa gång släpper jag loss kreativiteten redan i butiken och plockar ihop material efter eget huvud.

Ett roligt och lite pilligt pyssel.

Armband
Berlockarmband gjorda efter smyceksats från Panduro, 189:- för båda

För att göra armbanden behöver du även tänger; en avbitartång, en plattång och en rundtång. Jag köpte två stycken multitänger, en avbitar-/rundtång och en avbitar-/plattång. Det funkade alldeles utmärkt. Tängerna kan du också köpa på Panduro.

Dagens outfit, 20/3

Dagens outfit
Svarta byxor, Kookai, 2008
Vaniljvit kofta, 2007
Grönt linne, MQ, 2006
Mönstrad scarves i grönt och blått, Lindex, 2008

Färgglad påsk

Påsken är en av de större högtiderna inom både kristen- och judendomen. Den judiska påsken firas till minne av befrielsen ur Egypten då påsklammet slaktades och mordängeln skonade Israels folk. Inom kristendomen firar man påsk till minne av Jesu död och uppståendelse. Sedan år 325 infaller påskdagen den första söndagen efter första fullmånen efter vårdagjämningen.

Gult är påskens färg, men alla härliga vårfärger är tillåtna tycker jag. Ju fler desto bättre!

Påskafton
Påskpyssla med dessa paljettförsedda hönor i filt, 79:- för sex stycken på Panduro
Lila väska från Cutesy, 39,99$
Drick äggtoddy och ät sparris med ägg och dragonsmör
Helt galen väst från Gudrun Sjödén, 545:-
Färgglada pjuck från Cutesy, 93,99$

Let it snow!

Förresten snöade det när jag vaknade. Luften kryllade av små, små vita flingor och nu är marken täckt av vitt. Vår? Vårjacka? Sko med öppen tå? Tji fick du.

Let it snow
Primped Paperie, 20$

Ryssdockan i ny skrud

Ryska dockor, matrjosjka eller babushka som det egentligen heter, verkar ligga rätt i tiden nu. Passar bra till det blommiga modet och inte minst de ryska sjalarna som syns lite varstans.

Här är en annorlunda variant av den ryska dockan. Jag skulle behöva ha den ståendes på skrivbordet, nära till hands när jag pratar med data-supporten. För hur var det nu igen, med kliobyte och terabyte?


TerabyteBit
Finns att köpa på Artlebedev.com för ungefär 35$

I arla morgonstund

Uppe tidigt i dag fast jag är ledig. Vaknade för en timme sen utan väckarklocka... så tidigt vaknar jag ju inte ens när jag ska jobba. Ska tillbringa morgonen och förmiddagen med att städa och pyssla så att det är lite fint här när pojkvännen kommer och hälsar på. Men först ska jag hem till honom så hit kommer vi väl på lördag!

Morning

Lyxig långfredag

Långfredagen firas enligt kristen tradition till minne av Jesu korsfästelse och död. Men långfredagen behöver inte vara en dag av sorg, och inte heller en långtråkig dag. Fira en lyxig långfredag med stil!

Långfredag
Champagne, R de Ruinart, 11 519:- på Systembolaget
Ostron
Doftljus från Aedes de Venustas, 65$
Klänning i sidengeorgette från La Redoute, 1199:-
Champagneglas "Lovisa", 179:- på Duka
Halsband med krucifix-hänge, Elsa Peretti, 595$
Sko "Delicious Lottie" från Cutesy Shoes, 16,99$

Linköpingsfavoriter

Wera skrev en kommentar här i bloggen och bad om några Linköpings-tips. Jag har ju lämnat stan, men delar gärna med mig av mina favoriter!

Fik
Jag och pojkvännen är stammisar på Santinis i ena hörnan av Stora torget. Goda mackor, goda sallader och god pasta. Mysig inredning och oftast bra musik. Ojämn service dock. Vad säger du om kaffet, älskling?
Chocolate på Storgatan är ett riktigt mysigt ställe. Goda vegetariska mackor, söta tepåsar som piffar upp besöket och massa mumsig choklad. Stänger tidigt, och tyvärr ofta lite för mycket folk.
Barista på Tannfeorsgatan serverar rättvisemärkt kaffe och har en del gott att tugga på. Ligger vägg i vägg med Designtorget, så det bara att kila in dit efter kaffet.
Waynes Coffee på Nygatan är ingen personlig favorit, men jag vet av en tillförlitlig källa att kaffet är riktigt bra!

Shopping
Åhléns i Linköping är egentligen inget särskilt som butik, men har öppet en timme efter att övriga stängt. All heder!
Hos Orkan Lia på Hospitalsgränd kan du få plagget ingen annan har - helt anpassat efter dig. Varje plagg tillverkas endast i ett enda exemplar. Du kan också prenumerera på kläder och få ett plagg hemskickat varje månad.
Jag bodde ett stenkast från Misoui under ett års tid, men gick inte in i butiken förrän sista veckan jag bodde i stan. Vilken miss! Här hittar du en underbar blandning av vintage, re-made (material från förr i nya sammanhang) och alster av unga designers. Väl värt ett besök!
La Louise i Filbytergallerian har märken som Nolita, Tara Jarmon, Ralph Lauren och Juicy Couture.

Linköping
Ragnar Dahlbergs café i vinterskrud
Junkers Ju 86 på Flygvapenmuseum
Skjortklänning från Orkan Lia
Bjärka Säby slott

Restauranger
Stångs ligger mysigt till vid Stångån och är ett bra lunchalternativ (88:-). Kvällsmenyn har varmrätter från 255:-. Oftast riktigt bra.
Hagdahls ligger i anslutning till Länsmuséet. Det här är en restaurang där man märker att kockarna lägger ner det där lilla extra på maten. Mysig inredning, men prova takterassen sommartid! Öppet alla dagar 11-16, förutom tisdagar då det är öppet till 20.00.
Nori på Sparregatan har stans bästa sushi. Kolla öppettiderna innan du går dit!
På Scandic Citys restaurang ModMed äter du riktigt gott, både till lunch och middag. En huvudrätt kostar 240:-. Bra service och personal.

Aktiviteter
Gamla Linköping är ett givet lördagsnöje, öppet året runt. Strosa i småstadsidyllen och njut av gammeldags charm. Besök Dahlbergs café (ja, Ragnar Dahlbergs café) och fika som man gjorde förr.
Linköping är flygets huvudstad, och ett besök på Flygvapenmuseum är därför givet. Passa på att ta en tur i Gripen-simulatorn också!
Bjärka Säby ligger två mil utanför stan, men det är värt den lilla resan. Fika på slottscaféet där allt är bakat i slottets egna bageri eller bara njut av omgivningarna.
Ta en tur i Trädgårdsföreningen och besök Tropikhuset där det råder tropisk värme året om.


Fira skärtorsdagen i rosa

I dag bör du gömma undan sopkvastar och stänga skorstensspjällen - det är nämligen i dag, skärtorsdagen, som häxorna beger sig till Blåkulla. Det var också den här dagen (eller natten) som Jesus åt sin sista måltid, och man firar skärtorsdagen till minne av nattvardens instiftande. Innan måltiden tvättade Jesus apostlarnas fötter och därav uppkom namnet på denna dag. Skär är nämligen inte bara en härlig färg, utan betyder också ren.

Själv ser jag skärtorsdagen som en anledning att frossa i rosa!

Skärtorsdag
Rosa dalahäst, Grannas Hemslöjd i Nusnäs, små dalahästar (2 cm) 97:-, större (30 cm) 1176:-
Rosa bandet, en del av Cancerfondens kampanj till förmån för cancerforskning och informationspridning om bröstcancer
Kobbs himlastormande goda te Himlagott, med smak av kvitten, persika och cream
Underbar rosa servis, bild från den lika underbara bloggen Guldkant på livet
Härlig rosa pelargon, bild från Odla.nu
Söt rosa cupcake, bild från Cakejournal
Rosa munkjacka med medaljongmönster, Ellos, 79:-

Docksöt drog



Den här är beroendeframkallande... Vilken underbar låt! Och vilken mystiskt magisk video.

Emilie Simon - Desert

Gör det själv: Sockersött kort till den nyfödda

Jag har sån tur att jag har en kollega som nyligen fått en liten pojke - det ger ju mig en anledning att göra ett kort!


Det här behöver du:
Det här behöver du
Ljusblå kort med små vita prickar + kuvert, 5-pack, 36:-
Vita ark med struktur, 10-pack, 49:-
Dekorfigurer i form av händer och fötter, 29,50:-
Dekorstickers (Heidi Grace, Baby Boy), 49:-
Blått sammetsband, 5 m, 29,50:-
- allt från Panduro -
Ej med på bilden:
Självhäftande spetsband, 2 m, 29,50:-
Lim
Tuschpenna
Linjal
Sax


Så här blev resultatet!

Kort

Kort
Kort
Kort

Kuvert

Så här gör du:
1) Klipp ut en bit från det vita arket som är lika stor som det prickiga kortet, vik det på mitten
2) Fäst det vita arket med lim på den högra sidan av uppslaget - låt torka
3) Skriv din hälsning, klistra fast en dekorstickers
4) Klipp en bit självhäftande spets som är lika lång som kortet är högt och fäst det vertikalt på vänstra sidan av det första uppslaget
5) Fäst ett klistermärke i nedre högra hörnet av samma sida
6) Klipp till en bred bit av det vita arket som är lika lång som kortet är brett och fäst det med lim horisontalt över kortets framsida - låt torka
7) Skriv på den vita remsan
8) Klipp till en bit av sammetsbandet som är lika långt som kortet är brett och fäst det längsmed den vita remsan
9) Applicera lim på baksidan av dekorfigurerna och fäst dem som på bilden
10) Klipp en bit självhäftande spets som är lika lång som kortet är högt  och fäst det vertikalt över kortet
11) Fäst ett klistermärke i övre högra hörnet på kortets framsida
12) Klipp till en bit av sammetsbandet som är ungefär tre gånger så långt som kortet är högt
12) Öppna det uppslaget där du skrivit din hälsning
13) Klistra fast sammetsbandet på samma sida - låt torka
14) Vänd på kortet och gör en rosett på kortets baksida
15) Fäst ett klistermärke på kuvertet

Efter att bilden togs satte jag även ett klistermärke på sista uppslagets vänstra sidan - där såg det så tomt ut!


Antingen ska jag börja scanna in mina kort, eller så får jag lära mig att fotografera och att frilägga...

Dagens outfit, 19/3

Dagens outfit
Svart kavaj med klädda knappar, H&M, 2007
Svart kortärmad tröja, H&M, 2006
Mönstrad kjol med klädda knappar i sidan, Saint Tropez, 2007


Dagens outfit
Den här broschen var inte lätt att fånga på bild. Den föreställer hur som helst en kaffekanna med en liten rosett och en kopp, allt gnistrande strassbeklätt, födelsedagspresent av storebrors flickvän.

Fondväggar på tapeten?

Fondväggar har varit trendigt ett tag nu och vi har sett allt från caffe latte-färgade målade varianter till uppmärksamhetskrävande mönstrade tapeter ställda mot neutralare väggar. Svenska Dagbladets inredningsexpert André Schievink menar att fondväggen aldrig varit hetare än nu.

"Det som gäller nu är en mjukare färg på rummets huvudväggar och till detta en fondvägg i en stark accentfärg som svart, grått, orange eller till och med guld."

Visst kan fondväggar vara snyggt, men själv tycker jag att konceptet känns lite gammalt och trött. Det ger förstås en möjlighet att frossa i galna tapeter och är ett alldeles utmärkt sätt att med enkla medel förändra sitt hem, men kanske är det också det som gör jag numera känner som jag gör inför fondväggen? Var och varannat hem pryds av fondväggar och jag blir helt enkelt inte överraskad. Fondväggen har blivit som en sådan där IKEA-favorit, som man med säkerhet vet att ingen av ens grannar kan hålla sig ifrån.

Fondtapet
Bild från EM

Fondväggen blir i mitt tycke intressant först när den fyller en genomtänkt, estetisk funktion. Vad tycker du om fondväggar?

Gör det själv: 10 fina påskkort för under 300 kronor

Jag får fortfarande julkort och grattishälsningar på posten, och det är uppskattat. Trots detta är jag själv dålig på att skicka kort, och det gör att brevskörden sinat de senaste åren.

I år har jag bestämt mig för att skicka påskkort till familj och vänner. Jag har gjort dem själv, tio kort , inklusive kuvert, för under 300 kronor.

Det här behöver du
Det här behöver du
Två stycken 5-pack kort med kuvert, 42:-/st, Panduro
Två påsar pärlhönsfjädrar, 21:-/st, Panduro
Tuschpennor, 59:-, Panduro
Sammetsband, 26:- för 3 m, Panduro
Självhäftande spetsband, 29,50:- för 2 m, Panduro
Lim, 49:-, Panduro

Hjälpreda
Hjälpreda är frivilligt...

Påskkort 1
Påskkort 1
1) Skriv din påskhälsning på ena sidan
2) Täck den andra sidan med lim
3) Fyll den limtäckta sidan med fjädrar
4) Klistra fast en fjäder på vänstra sidan av kuvertet

Påskkort 2
Påskkort 2
1) Klistra fast en fjäder i övre vänstra hörnet på kortet
2) Klipp sammetsbandet i önskad längd och klistra över kortet
3) Skriv din påskhälsning
4) Klistra fast ett sammetsband på motsvarande sätt på kuvertet

Påskkort 3
Påskkort 3
1) Klistra fast  två fjädrar i nedre högra hörnet av kortet
2) Klistra ett sammetsband horisontalt över kortet
3) Skriv din påskhälsning
4) Klistra fast ett sammetsband på kuvertets lock


Påskkort 4
Påskkort 4
1) Klistra fast två fjädrar i nedre vänstra hörnet av kortet
2) Klipp ett sammetsband som är något längre än kortet och klistra fast det vertikalt över kortet
3) Skriv din påskhälsning
4) Klistra fast ett sammetsband på motsvarande sätt på kuvertet


Påskkort 5
Påskkort 5
1) Klistra fast två fjädrar i nedre högra hörnet av kortet
2) Klipp ett sammetsband i önskad längd och gör en ögla som klistras fast i kortets övre högra hörn
3) Skriv din påskhälsning
4) Låt torka

Påskkort 5_b
5) Stoppa ner kortet i kuvertet och försegla det
6) Klipp ett sammetsband i önskad längd och klistra fast det i form av en ögla över locket

Påskkort 6
Påskkort 6
1) Klistra fast två fjädrar på snedden i kortets övre vänstra hörn
2) Fäst den självhäftande spetsen diagonalt över kortet, låt en bit hänga utanför
3) Skriv din påskhälning
4) Fäst fjädrar och spets på motsvarande sätt på kuvertet

Påskkort 7
Påskkort 7
1) Klipp ut sex lika långa remsor av den självhäftande spetsen
2) Fäst runt kortets sidor och längsmed kuvertets nedre och vänstra sida
3) Klistra fast en fjäder i kortets nedre högra hörn
4) Skriv din påskhälsning
5) Klistra fast en fjäder i kuvertets nedre vänstra hörn

Påskkort 8
Påskkort 8
1) Vik kortet på diagonalen
2) Skriv din påskhälsning på insidan
3) Fäst den självhäftande spetsen över kortet, låt en del hänga utanför
4) Klistra fast två fjädrar på insidan av kortet som får sticka ut en bit när kortet är stängt
5) Fäst spetsen diagonalt från övre vänstra hörnet till nedre högra hörnet av kuvertet
6) Skriv adressen ovanpå spetsen

Påskkort 9
Påskkort 9

1) Stryk ut lim i en oval på kortet

2) Fäst fjädrar i limmet

3) Skriv din påskhälsning

4) Stryk lim på kuvertets fyra hörn

5) Fäst fjädrar i hörnen

Påskkort 10
Påskkort 10
1) Vik två av kortets hörn in mot mitten
2) Vänd på kortet och vik de två andra hörnen mot kortets mitt på motsatt sida
3) Stryk lim på ena sidan av kortet, innanför den nedvikta hörnen
4) Fäst fjädrar i limmet
5) Stryk lim på de två hörnen och fäst dem över fjädrarna
6) Fäst en bit självhäftande spets över kortet
7) Skriv din påskhälsning
8) Använd de andra två hörnen för att ställa upp kortet
9) Stryk lim på kuvertets lock
10) Fäst stora fjädrar över locket

Mina favoriter blev nummer 1, 7, 9 och 10.

Nu ska jag bara se till att komma iväg och köpa frimärken och sedan posta korten också. Hur många gånger har man inte köpt och skrivit kort, bara för att sedan se dem liggandes i en byrålåda 3-4 månader senare - utan porto och utan att ha blivit skickade.


Dagens outfit, 17/3

Dagens outfit
Svart kavaj, H&M, inköpt 2005
Svart linne, MQ, 2005
Svart brett skärp, H&M, 2007
Blommig kjol med svart botten, Indiska, 2004 (?)
Svarta strumpbyxor

Dagens outfit, 11/3

Dagens outfit
Vit skjorta, Wera, inköpt 2006
Rosa och blå scarves, arvegods från mammas kusin
Svarta byxor, Kookai, 2008
Smalt grönt skärp med kroko-prägel, H&M, 2008

Dagens outfit, 10/3

Dagens outfit
Prickig tröja, H&M, inköpt 2006
Grå kostym, Cubus, inköpt 2006

Dagens outfit

En sjöjungfrus cravings

De här ljuvliga ringarna gjorda av upphittade sjöborrar måste ligga högt på varje sjöjungfrus önskelista.

Star of the East
Ringar från Star of the East, 34 dollar styck

Veckans vill ha...

Vill ha
Silverring från Tintara, 525:-
Te med rosenblad
Dior Deep Hydraction spray, 265:- på Kicks
Tekanna från Ruth Cross, £72
Börja virka av Sys Freden, 89:-

I could kill for these shoes...

Dior
Gudomliga Dior-skor

Den vänstra skon är som ett utsökt litet bakverk. Ge mig, ge mig, ge mig!

Uppåttjack



Dansen är bara rätt. Ska öva duktigt och sedan köra den på dansgolven i sommar.

Nytränad

Bröt söndagstraditionen med Wallander till förmån för ett träningspass. Troligen ett smart val i längden. Körde ett tufft pass på träningscykeln i en halvtimme och gav sedan överkroppen en rejäl genomkörare med hjälp av de nyinköpta hantlarna. Nu känns det skönt!

Träna, träna, träna...

Ska hoppa in i duschen och sedan direkt ner i sängen. Hade tänkt fixa matlåda tills i morgon, men kommer jag upp tillräckligt tidigt i morgon hinner jag svänga ihop en sallad att ta med.


Vinn presentkort hos Hans Mikaels

Magdalena, som har bloggen Magdalenas hem, har just nu en tävling där hon lottar ut ett presentkort på hela 5000 kronor i butiken Hans Mikaels. Ytterligare tre lyckliga vinnare får ett presentkort om 1000 kronor var. Jag är givetvis med och tävlar, skulle inte vara helt fel med ett tillskott i kassan nu när vi snart flyttar.

Hans Mikaels

Var med och tävla du också genom att klicka på bilden.

Förebild

Camilla Thulin, 47, verkar ha en skön inställning till tillvaron. Tycker ofta att hon träffar mitt i prick i sina analyser av den "nära världen" och att hon har många kloka tankar. Läste en intervju med henne senast i dag där hon kommenterade ålderdom:

"Att åldras är toppen. Det ser jag frem emot för det betyder ju att jag får leva vidare. Man blir klokare och coolare med åren och det är jag också tacksam för."

Camilla Thulin

Precis så känner jag också. Att fylla år började redan i 15-årsåldern bli en aning smärtsamt med åldersnoja och ångest, men de senaste fem åren har jag bara kunnat konstatera att allt faktiskt blir bättre för varje år som går. Skulle aldrig byta mitt liv, mitt utseende eller mitt intellekt mot det jag hade för fem år sedan. Ser fram emot att bli 50.

Förutom detta är jag och Camilla Thulin rörande överens om "mammamodet" med stora tunikor och a-linjeformade klänningar skurna under bysten. Har aldrig förstått varför man ska gå omkring och se gravid ut om man inte är det.


Smart reklampaus

Rumplyft

Klicka på bilden för att få fiffiga tips på vad du kan göra under reklampausen!


Sortera, sortera...

Jag har en massa böcker som jag provat att sortera på alla möjliga sätt; utifrån storlek, genre eller författarens namn. Anna-Karin som har bloggen Lantliv i stan har sorterat sina på detta finurliga sätt:

Bokhylla
Böcker sorterade efter färg

Måste prova! Gissar att jag också har en stor samling rosa bokryggar...

Gör det själv: Fattigmanssilver

Fattigmanssilver är glas med ett tunt lager silverfolie. Förr tillverkades fattigmanssilvret för att efterlikna den äkta varan, men i dag får det gärna synas att det är den oäkta släktingen som pryder hemmet. Fattigmanssilvret är med fördel charmigt slitet med en gammaldags look. 

Det behöver inte vara så svårt att göra eget fattigmanssilver. Gå till närmaste loppis och köp några små glas, lagom stora för värmeljus. Nybörjaren bör inhandla en variant med slät yta. På insidan limmas sedan antingen vanligt aluminiumfolie eller slagmetall. Aluminiumfolie är enklare att handskas med, men slagmetallen är tunnare och ger ett vackrare resultat. Slagmetall finns att köpa i hobbyaffärer.

Ljuslykta
Ljuslykta, bilden kommer från Countrystyle

Veckans drömhus

Veckans drömhus är den charmiga kåken i Bergslagen som rymmer både bostad och café. Runt knuten flyter Storån fram och erbjuder svalkande morgondopp. Bastun som ligger precis vid strandkanten ger välbehövlig värme efter vinterbadet. Om hösten ger gårdens träd både äpplemos och plommonkompott och omgivande skog och mark ligger redo att upptäckas. Huset finns till beskådan i senaste numret av Allt i hemmet och på Mäklarhusets sajt.

Inredningen lämnar i mitt tycke en del att önska, så också trädgården, men potentialen är stor. Jag skulle flytta dit och öppna både café och bed & breakfast och tillbringa dagarna med att baka scones och brygga te åt gästerna.

Fasad   Badrum     
Huset och det harmoniska badrummet

Sovrum   Barnrum
Sovrum med charmig gammal spis och litet barnrum med vackra, vita golvplankor

Café   Café
Urmysigt café med mycket gammaldags charm

Usikt
Utsikt över Storån och det lilla bastuhuset

Favorit i repris

Den här bilden tål att upprepas:

Trött...

Nu åker jag hem från jobbet. Fick sota för att jag inte gjorde några timmar i går.

Min nya chef var lite rolig i fredags. Skickade ett mail och bad mig göra en jämförande analys över fyra börsbolags pressmeddelanden under 2007, utifrån frekvens, ämnesval, tonläge/språk, omfattning, val av tales- och kontaktpersoner och presentation på webben.
- Men det är inte bråttom, vi kan diskutera det på tisdag morgon när vi sitter på tåget.
Jorå. Jag svängde ihop det där på typ fem timmar, men jag har ju liksom haft en del annat att göra också....

No hard feelings, dock. Det är en bra chef.

Nu hem och äta fil och flingor, somna och så sitta på ett tåg 08.20 i morgon.

Personlighetstest

Hittade ett kul personlighetstest.

Sån här är jag

Jag

Mastermind

Nä, men ärligt talat. Det här är nog det läskigaste jag sett. Alla kategorier. Jag har suttit bakom en kudde och kvidit av skräck. Nu har jag hjärtklappning.

Man ska inte titta på sånt här innan man ska somna. Gissa vad jag kommer drömma om i natt?

Missade du kvällens Wallander-film, Mastemind, kan jag bara säga: se den.

Eller låt bli, för den är skitläskig.

Tränat

Då har jag tränat! Sjukt jobbigt faktiskt. En halvtimme på cykeln och så ungefär 40 minuters stryketräning. Det går att träna hemma, även om det inte är lika inspirerande som att vara på gymmet.

cykel

Fyra av dagens fem mål är uppfyllda. När det gäller det femte, jobba, så skippar jag nog det. Nu känner jag bara för att krypa upp i soffan med några smörgåsar och en kopp te och titta på Wallander. Och någon gång ska väl också jag få falla för frestelser? Det betyder visserligen att jag får jobba i morgon kväll, men sen när blev det en nyhet?

Bild från www.e.kth.se

Då var det städat...

Städ

Behövdes verkligen. Det finns viss risk att de jag hyr lägenheten av läser det här, men jag tar risken: man kan inte säga att det var direkt välstädat när jag flyttade in. Hittills har jag löst det så att jag undvikit vissa platser i lägenheten istället för att städa där, det har liksom känts för äckligt att ta reda på nån annans skit. Men i dag tog jag mod till mig och dammade deras hylla och torkade rent kaklet i badrummet.

Nu ska jag svettas på cykeln en halvtimme och sedan inviga hantlarna!

Huset

Ännu en bild på huset som jag, Kärleken och kissen flyttar till om bara en och en halv månad!

Hem

Vi ska bo i vänstra halvan av huset. Bredvid huset är ett stall, och där bakom ett uthus. Vi kommer att ha vår uteplats mellan stallet och uthuset.

Jag vill bo där nu! Är så trött på att inte ha ett riktigt hem.

Mat

Kan det här vara bloggosfärens tråkigaste inlägg? Här är vad jag precis ätit:

Mat

Pitabröd med en sås gjord på crème fraiche, lök, tomat, röd paprika, tomat och färsk spenat. Därutöver färska tomater, spenat och lite parmesanost. Å så en kiwi.

10 kilo...

Nu är hantlarna äntligen inhandlade. Det var en riktig pärs att bära hem dem!

Hade tänkt köpa två stycken set á 4 kilo, men de fanns inte på Intersport. Istället kunde man välja mellan mesiga en- och två-kilosvarianter, eller stadiga 10- och 20-kilosklossar. Jag valde 10-kilossetet. Jag gillar att man kan justera vikten själv, men tyvärr följde det bara med en stång så det går bara att träna en arm i taget.

Nu ska jag pusta ut en stund, laga mat och käka innan jag ger mig på dagens motionspass.

PS. Jag lyckades åka ner på stan utan att sminka mig. Duktiga jag!

Dagens outfit, 9/3

Är det någon mer än jag som tycker att söndagar är en sån där dag man kan få ledigt från foundation och mascara?

Jag ska i alla fall försöka lyckas med konststycket att ta mig ner på stan i det närmaste helt osminkad - bara lite rouge och läppglans. Men jag är fast besluten - jag ska klara det. Tror min hud behöver det, har upptäckt några mindre smickrande röda saker på ena kinden...

Dagens outfit
Svart t-shirt, Sisters, supergammal
Svarta, snortajta stuprörsjeans, Cubus, 2007
Grönt lackskärp med krokoprägel, H&M, 2008

Upplägg

Nu är fukosten avklarad. Fyra skivor av Saltå Kvarns Rena rågen-bröd med Philadelphia och hårdkokt ägg. En kopp Friggs örtté, en tallrik Valio lättyoghurt med Saltå Kvarns Dinkelmüsli (utfärdar en varning för den, det är som att käka damm) och så ett glas Godmorgon-jucie med extra järn och folsyra. Nu borde jag vara laddad för den här dagen, va?

I dag vill jag bocka av fem saker på att göra-listan.
- Städa
- Laga mat
- Åka in till stan och köpa hantlar
- Flåsa på motionscykeln och lyfta skrot
- Jobba en stund

Frågan är bara i vilken ordning jag ska ta allt?

Vore skönt att även hinna med att sitta och mysa en stund framför teven i kväll. Har kollat på Wallander de senaste söndagkvällarna, inte så dumt faktiskt.

Ett till...

...Ellos-kollage, baserat på samma kavaj.


Ellos-kollage
Svart skjortklänning, 399:-, färgglada armband, 59,50:-/st, grå kavaj, 199:-, grå lackpumps, 149:-, svart väska Adidas Olympic Handbag, 299:-.

Ellos

Spanade in vad Ellos hade att erbjuda. Ungefär som vanligt, hälften trendigt och hälften tantigt, dock allt till ett överkomligt pris. De har ju verkligen repat sig från hur man minns dem för sisådär 10-15 år sedan. Då var ju Ellos det töntigaste man kunde tänka sig. Tycker det är samma sak med Lindex faktiskt, och jag kan tänka mig att KappAhl kommer göra samma resa.

Eller så är det bara jag som blivit gammal ;-)

Ellos-kollage
Grå kavaj, 199:-, svart väska, 249:-, svarta byxor, 349:-, armband med svarta stenar, 119:- och svarta skor, 329:-.
Allt från Ellos.

Internationella kvinnodagen

Det är trots allt internationella kvinnodagen i dag, så dagen till ära passar jag på att utnämna årets kvinna. Och utmärkelsen går till....

...Margaret Thatcher.

I den politik hon drev finns det sådant jag stöder och sådant jag tycker var mindre bra. Det är inte det viktiga i det här fallet. Poängen är att hon som kvinna lyckades ta sig till en så framstående position i en konservativ värld, styrd av män. Thatcher är den enda kvinna som varit premiärminister eller ledare för ett stort politiskt parti i Storbritannien, och hon anses vara en av de viktigaste brittiska politikerna under det senare 1900-talet. Thatcher var premiärminister i hela elva år.

Förutom den politiska karriären, är Thatcher också ett riktigt modelejon. Rasande snygga hattar och dräkter som slår en med häpnad. 

Thatcher  Thatcher  Thatcher  Thatcher

Jag har faktiskt sett Margaret Thatcher en gång. Stått ungefär 100 meter ifrån henne, med ett minimum av människor runt omkring. Det var hon, en stor svart bil och några livvakter. Det var mäktigt.

Skönt att hon är frisk nu och fått lämna sjukhuset.

Vadan detta?

Taxklack, stilettklack, platåklack, kilklack, blockklack, cromwellklack och spolklack... Men vad kallas den här?

Miu Miu
Miu Miu-sko, bild från style.com

Handväskhundar

Det finns mycket vi gör med våra djur som inte är naturligt. Jag har själv en innekatt som sover i sängen istället för i gräset, som äter torrfoder istället för att jaga möss, som dricker ur vattenkranen istället för ut en bäck, som kissar i en låda istället för i en grop. Men jag tror att han har det ganska bra hos mig, och kanske har de små handväskhundarna det bra hos sina hussar och mattar också, men jag blir lite ledsen och orolig när jag ser dem på stan.

Chihuahua

Det här är ingen ny debatt, men småhundar köps i dag som en modeassecoar, framförallt av många unga tjejer. Hundarna får följa med överallt, förhoppningsvis också på promenader i skogen och inte bara i shoppingcentret. I dag såg jag en tjej som gick och bar på en liten chihuahua inne på Zara. Jag kan inte riktigt förstå varför man tar med sig sin hund på en shoppingrunda. Min katt är jättesöt och jag skulle gärna visa upp honom för hela världen.

Men jag tror helt enkelt inte att han är så intresserad av shopping.

Bild från anno.nl

Hantlar

Nu har jag hittat hantlarna jag ska köpa i morgon:

Hantelset
Hantelset, Energetics. 150:- på Intersport

Bra med hantlar där man kan justera vikten.

Call me

Jättefånig. Och jättesöt.
Lollipop
Vit mobil från Lollipops, 109 Euro

French knickers

French knickers är rätt sött faktiskt. Men mer som ett sovplagg än något att gå runt med under de vanliga kläderna en hel dag. Här är några söta set från Oasis.

French knickers
Grönt set med vita prickar och spets, £36

French knickers
Svart transparent set med prälor och spets, £42

Vilka skulle du helst vilja ha?

Vårfin

Kan jag få ha på mig det här i vår?

Oasis
Grå kavaj, Oasis, £50
Vit sko, Din Sko, 440:-
Ring med pärla, Oasis, £10
Grå byxor, Oasis, £70
Vit blus med prickar och krås, Oasis, £40
Vit väska, Oasis, £35

Se mer fina kläder på oasis-stores.com

Shoppingglädje

Åh vad jag älskar den här stan! Det är ju helt underbart att få shoppa till klockan sju på en lördag. Så ska det vara. Fick med mig nästan allt på inköpslistan hem, dock inga hantlar. Kanske drar ner på stan igen i morgon och kollar om jag hittar några.

Jag har ju inte skaffat mig något gymkort här än, så jag försöker hålla mig i form på motionscykeln i vardagsrummet. Med ett par hantlar har jag ju nästan ett eget hemma-gym.

Det här shoppade jag i dag:

Nyshoppat
B-vitaminer
Protein-tillskott
Ansiktskräm, Vichy Myokine
Dove hudkräm, Silk Glow
Isadora Boost Up mascara - den är superbra, kan verkligen rekommendera! 139:- på Åhléns.
Underlagskräm från Lancôme, Photogenic Lumessence. Det jag använt de senaste tre åren har de tagit ur sortimentet nu. Hoppas den här är lika bra!
Rouge från Maybelline
En fotfil - nu ska jag få fina fötter!

Nyshoppat
Vit blus med ljusbeige ränder, H&M, 149:-
Trähalsband, H&M, 59,50:-

Blusen och halsbandet ska jag ha till min bruna kostym och de nya skorna från Zara. På måndag kanske? Så har jag en anledning att längta till jobbet...

Dagens outfit, 8/3

Dagens outfit Dagens outfit
Svarta byxor, Toxic, 2005
Ljusgrönt linne med olivgröna prickat, Cubus, 2007
Svart glessstickad kofta, Studio, 2006
Grönt armband, Primark, 2007


8 mars

I dag är det inte bara internationella kvinnodagen, det är också ett år och sex månader sedan Kärleken hittade mig på en tågstation. Vilken tur jag har!

love...

Snart blir vi sambo i vårt mysiga hus. Längtar!

Workaholic

Fattar det knappt själv, men jag satt på kontoret till elva i går kväll. Hade tänkt jobba över nån timme, men sen kom jag liksom in i det, blev lite inspirerad och gav mig f-n på att jag skulle stöka undan några sådana där riktiga surdegar.

Jag lyckades! Men sen var jag rätt trött...

Trött...

När jag kom hem somnade jag i soffan och vaknade vid tre. Unnade mig lyxen att inte ställa någon klocka i morse, men vaknade ändå vid nio. Har ägnat förmiddagen åt frukost, tv-tittande och blogg.

Dagens outfit, 7/3

Dagens outfit
Svart kostym, H&M, inköpt 2008
Grön kortärmad blus, H&M, inköpt 2007
Grönt halsband, Cubus, inköpt 2007
Svart lackskärp, French Connection, inköpt 2008

Dagens outfit, 6/3

Dagens outfit
Grå klänning, H&M, inköpt 2008
Grå-rutig kavaj, Stockholm, inköpt 2007

Dagens outfit
En favorit! Svart sko, 1to3, inköpt 2007

Framtidens kvinnliga ledare - så var det

Å herregud vilket misslyckat jippo. Trist lokal med dåligt planerad logistik. Dålig scen. Dåligt vin. Dåliga ljudtekniker. Dåligt ljus. Oengagerad personal. Många pinsamma situationer som gjorde att man önskade sjunka genom jorden.

På plussidan hamnade Nyamko Sabuni och maten.

Miss Li skulle spelat, men var sjuk. Istället kom Gladys del Pilar direkt från sängen i nattlinne och negligé. Kvinnan kan ju sjunga, nåt annat kan man inte säga, men ljudnivån var smärtsam. Vi flydde fältet och fann vår räddning på Judit & Bertil. Skön musik och stämning, lite småtrist drink men hey, det var en torsdag så det var okej.

Det man skriver om någon på sin blogg ska man kunna säga till den personen öga mot öga. Därför ska jag inte kommentera flertalet av de framtida kvinnliga ledare som togs upp på scenen och skulle agera förebilder. Kan väl nöja mig med att säga att är det framtiden - då blir jag rädd.

  


Dagens outfit, 5/3

Det blev omlottklänning i dag. Kanske inte supertrendigt med omlottklänning, men så himla skönt. Det är som att svepa in sig i en morgonrock och sen gå till jobbet.


Mönstrad omlottklänning med svart botten, Wera, inköpt 2006

Jag ser ut att ha världens pluffsigaste näsa på den där bilden. Snyggt.

Framtidens kvinnliga ledare

I går utsågs Sveriges 125 mäktigaste kvinnor. I kväll är det lillasystrarnas tur, då utses den nya generationens kvinnliga ledare inom näringsliv, kultur och politik. Evenemanget hålls på Street, och jag och Anna ska dit och bevittna det hela. Tyvärr har vi inte kommit så långt i våra karriärer att vi föräras med några bucklor, men vi kan i alla fall stå nedanför scenen och hoppas på att något av strålglansen smittar av sig.

Blir säkert ett kul jippo. Jenny Östergren är konferencier och Miss Li uppträder.

Framtidens kvinnliga ledare

Dagens outfit, 4/3

Inte fullt så proper i dag. Men tillräckligt?

Dagens outfit
Svart polo, Åhléns, inköpt 2007
Grå kjol med svarta smala ränder, Esprit, inköpt på mellandagsrean 2007/2008
Skärpet som följde med kjolen gillar jag, det har liksom två knäppningar, dels ett traditionellt spänne och dels en slags "hake"

Dagens outfit
Japanskt armbandsur från
Tokyoflash

Ni bara måste spana in Tokyoflash. De har mycket coola klockor!


Antik tvättstuga

Tvättstuga

Det här var vad jag ägnade mig åt klockan sex i morse. Inte kul. Den här tvättstugan borde k-märkas. Kolla in mangeln och torkanordningen nedan...



      
  

Dagens outfit, 3/3

I dag är skärpet det dyraste jag har på mig. Hur känns det?


Svart billig kostym från H&M, inköpt i februari.
Blommig blus från Lindex, inköpt på rea typ 2005. Använd två gånger. I dag inräknat.
Svart lackskärp, French Connection, inköpt 2007.

Lyckades efter mycket om och men boka en tvättid i går. Det tog sin lilla tid eftersom min hyresvärd inte talat om vilken låskolv som var min. Jag fick prova ungefär 60 stycken innan jag slutligen hittade rätt. Gick tidigt från jobbet i dag för att hinna till tvättiden klockan 16.00. Bara för att upptäcka att det var i morgon jag bokat tid.

Men det var en snäll tant i tvättstugan, så jag fick ta maskinerna från 17.00. Men eftersom varje tvättid bara varar i två timmar (helt sjukt kort tid tycker jag) hann jag ju inte torka nåt. Så nu är hela lägenheten översållad med tvätt. Men nu är det gjort! Väldigt stolt över mig själv.

Nu ska jag tvätta bort allt smink, hoppa i träningskläderna och gå en promenad.


Vasaloppet

Nu har Jörgen Aukland gått i mål som vinnare av Vasaloppet. Har suttit och kollat på hurtbullarna, och man blir ju förstummad. Vilken kondis de har! Blir inte direkt inspirerad att åka skidor, det är nog inte min sport, men man blir inspirerad att svettas och bli andfådd på annat sätt. Bara röra lite på sig. Det blir motionscykeln.

Tråkigt för Jerry Ahrlin som låg bra till så länge, men han tog kanske ut sig lite för mycket lite för tidigt och så säger experterna något om hans skidor och fäste.

Fina bilder från Dalarna också. Kärelekn kommer ju därifrån, och det är verkligen mysigt där uppe. Jag är ingen vän av snö och kyla, men lite fint är det...

Boka tvättid

Glömde det viktigaste på Att göra-listan: BOKA TVÄTTID.

Nej, jag har fortfarande inte tvättat sen jag flyttade hit. Nu är det nog en 6-7 veckor sen jag tvättade sist. Katastrof.


I dag

Det är i dag det ska hända. Räkningarna ska betalas. Yoga ska utövas. Mat ska inhandlas, mat ska lagas. Lägenheten ska städas. Motionscykeln ska aktiveras.

Hade tänkt ha en kulturell dag och gå på nåt museum, men jag tror jag mår bättre av att få lite gjort hemma. Gårdagen försvann i Linköping, städade ur lägenheten där brutalt noga så att min allergiska andrahands-hyresgäst kunde flytta in. På vägen tillbaka till Stockholm stannade jag till i Norrköping och gick och käkade Thaimat med Anna. Riktigt gott faktiskt.

Kärleken är i Alperna nu. Hoppas han har det bra och aktar sig för lavinerna.

Melodifestival

Några bilder från förra helgens melodifestival-deltävling i Linköping. Den stora behållningen var Christian Luuk och Björns sång till Carina. Innan det hela var slut slängde vi oss in i en taxi och åkte ner på stan, för att vara säkra på att komma in på Harrys. Harrys var precis som vanligt. Sen blev jag sjuk igen.


Vi var på förfest på Scandic. Här ofredar en gubbe i coverbandet en stackars kollega till mig.


Christian Luuk som Carola


BWO. Det ser ni väl??


Jag har piffat och ska ge mig i väg.


Jag på Harrys