Veckan som väntar

Känns som att det blivit något av en tradition att göra ett inlägg måndag morgon och blicka fram emot veckan som väntar.

Efter en helg med alldeles för lite sömn är jag nu på väg till jobbet, långt senare än jag brukar. Gissar på en hektisk arbetsvecka, men kan se fram emot en hel del skojigheter på fritiden. Via Informationsföreningen, "min" branschorganisation, är jag medlem i en grupp som går under namnet Karriärutveckling. Namnet är självförklarande. På onsdag (eller var det torsdag?) ska jag vara med på vad som för mig är första träffen. Ska bli spännande.

Jag och Anna har pratat lite löst om att åka till Ulriksdal slottsträdgård och kika på julpynt på fredag eftermiddag, får se om det blir av.

Annars kommer den här veckan att gå i dansens tecken. På tisdag kör vi sista dansträningen med hela gruppen och på lördag ska vi som ska vara med på showen träffas och intensivträna i 45 minuter. Sen på söndagen är det dags... På fredagkvällen ska jag hem till dansläraren som syr och säljer bollywooddräkter och förhoppningsvis hitta en dress som sitter som smäck. Annars får jag ta en paniktur till Indiska på lördagen och shoppa på mig en lång kjol åtminstone.


All I want for x-mas...

Julens hetaste önskningar
På bilden: Gammal plåtburk (bilden lånad från Badhusviken), Bodil Malmsten (vill kanske inte ha henne personligen i julklapp, men gärna några av hennes böcker), armband från Indiska, 199:-, Lantliv, Ittalas Maribowl, bild från bollywoodfilmen Devdas, Norah Jones senaste skiva, doftljus från Voluspa


Böcker
Stig Strömholm – Inte bara Versailles. Bilder från det franska 1600-talet
Slavenka Drakuli – Katt i Warszawa och andra berättelser om livet under kommunismen
Majgull Axelsson – Is och vatten, vatten och is
Malmsten – De från norr kommande leoparderna
Malmsten – För att lämna röstmeddelande: tryck stjärna
Malmsten – Mitt första liv: Den gudarna älskar dör inte
Malmsten – Den dag kastanjerna slår ut är jag lång härifrån
Malmsten – Nästa som rör mig
Malmsten – Det är fortfarande ingen ordning på mina papper
Erling Borgen – Fredsnationens hemligheter

Bollywoodfilmer (med engelska eller svenska subtitles)
Bunty Aur Babli (i Bunty Aur Babli finns min favvolåt, så den är en het önskan)
Devdas
Om Shanti Om
Aaja Nachle
Bride & Prejudice
Hum dil de chuke sanam
Chup chup ke 

Musik
Norah Jones – The fall
Melody Gardot – My one and only thrill
Meldoy Gardot – Worrisome heart
Bollywoodmusik
Valfritt med:
Coralie Clement
Bensé
Camille
Vincent Delerm
Sophie Hunter
Francoiz Breut
Jil Caplan

Övrigt
Prenumeration på Lantliv
Gamla fina plåtburkar
Nåt fint som Frida gjort i lera
Halsband, armband och annat tingeltangel
Kristallskål(-ar) typ Ittalas Maribowl, fast ännu hellre ett billigt loppisfynd
Doftljus av god kvalitet, exempelvis från Voluspa
MP3-språkkurs i franska

Händelserik helg

I helgen väntar kryssning med Birka Paradise

- Besiktiga bilen
- Partykryssning
- Konsert

Jag gillar verkligen lugna hemmahelger. Att skrota omkring i mjukisbyxor, ligga och läsa, äta låååång och sen frukost, påta lite i trädgården, pyssla... Bara njuta av att vara hemma. Den här helgen blir det allt annat än att ta det lugnt på hemmaplan.

I morgon inleder vi dagen med att besiktiga bilen. Håller alla tummar och tår för att det ska gå vägen. Själv tycker jag att den rullar på fint, att bromsarna biter och att motorn spinner som en katt.

Därefter ska jag bege mig iväg på båttur med ett gäng tjejer från jobbet. Jag har envisats med att kalla det för Finlandskryssning, men sen när jag fick frågan om vart vi egentligen skulle åka visste jag inte riktigt. Helsingfors, kanske? Det visade sig att vi skulle till Åland och vända. Men målet med resan är liksom inte målet, utan snarare vägen dit... Ser verkligen fram emot de artificiella solarna.

På söndagen har jag och älsklingen biljetter till Air som spelar på Berns. Har sett dem en gång tidigare, i ett regnigt Versailles. Regnet gjorde att de kom sent upp på scenen, så vi hann bara höra några låtar innan vi var tvugna att ta sista tåget mot Paris. Den här gången ska vi förhoppningsvis få njuta av hela konserten.

Tomteverkstad

Jag håller stenhårt på att julen inte börjar firas förrän första advent. Inga pepparkakor, lussebullar eller glögg. Inga adventsljusstakar eller stjärnor.

Däremot är det helt ok att börja förbereda julen, vilket jag har gjort. Några julkort har det blivit.

Hemmagjorda julkort

Ny vecka

Ny måndagmorgon. Glad över att jag lyckades med konststycket att ta mig upp när klockan ringde vid fem i morse.

Den är placerad i ett helt annat rum än det jag sover i för att jag ska behöva resa mig upp och gå en bit. På så sätt ökar i alla fall chanserna att jag är vid medvetande när jag stänger av den.

Men det är ändå en kamp. Tvingar mig själv att stå, stå, stå - står där och vaggar med ögonen halvt slutna. Vill så gärna rusa tillbaka till sovrummet och krypa ner i den varma, mjuka sängen. Får inte. Uppbringar alla krafter för att stå emot.

Och vips så är man vaken!

Dagsformen är god. Har ätit en rejäl frukost och sitter nu på pendeln på väg till jobbet. Ser fram emot veckan. Inga planerade kvällsaktiviteter under arbetsveckan, förutom dansen på tisdag. Nu är det näst sista lektionen innan elevshowen. Har en svag smärta i höger knä som känns lite oroväckande, men jag får väl ta det lugnt några dagar.

I helgen bär det av på Finlandskryssning med valda trevliga delar av arbetskamraterna. Jag vill inte se mig själv som den typiska Finlandskryssaren, men lite kul ska det nog bli ändå. Ser fram emot badandet och bubblandet på söndagen...

Hemmagjord limoncello

Citroner
Bild från Erin Cooks.

I somras fick jag smaka Berits hemgjorda limoncello. Lite söt, men riktigt smaskig. Tog såklart receptet och i dag kom jag mig äntligen för med att göra min egen. Det är dock inte något man svänger ihop på en kafferast. Även om tillredningen går fort, så tar det strax över tre veckor innan den är färdig.


Limoncello
Ca 1 1/2 liter

5 citroner
5 dl brännvin
6 dl vatten
6 dl strösocker

Tvätta citronerna. Skala ytterst tunt, utan att få med det beska vita. Lägg skalen tillsammans med spriten i en tillbringare. Täck med plastfolie och låt stå i minst 20 dagar.

Koka upp vatten och socker till en sockerlag. Låt kallna, blanda med spriten och citronskalet. Låt stå ytterligare 3-4 dagar.

Sila bort citronskalen och fyll limoncellon på rena glasflaskor. Servera iskall, gärna i kylda glas.



Även om limoncello känns lite somrigt tror jag att jag ska ge bort en flaska i julklapp. Har köpt fina flaskor på Granit som jag ska tappa den i.


Flaska från Granit, 39:-



Sol, sol, sol

Äntligen sol igen! Känns som det var så länge sen sist.

Välbehövligt, även om det krävs mer än några timmar någon enstaka dag i veckan för att boosta humöret och göra mig riktigt pigg.

Ska ta till vara på ljuset nu istället för att sitta här vid datorn. Dra på mig träningskläderna och promenera till gymmet.

Längtar till våren.


UPDATE: Promenaden och träningspasset gjorde susen. Det gäller bara att ta sig ur mjukisbyxorna...

Jag och mysmarodörerna trotsar mörkret

Varde ljus!

Jag vet. Det är lönlöst.

Och dessutom tjatigt.

Alla pratar om mörkret. Tröttheten. Längtan efter solsken och ljus. Kylan, blåsten, regnet. Den eviga natten. Lampan som någon släckte. Molnen som hänger tunga i midjehöjd.

Flåshurtiga tips om lunchpromenader och vikten av regelbundna tider.

Och så den andra sidan. Mysmarodörerna som kryper upp i soffan med en filt över benen, en bok i ena handen och en kopp te i den andra. Och så tända ljus, förstås. Överallt.

Jag försöker nästla mig in i den sistnämnda gruppen och på något sätt ta mig igenom den här mörka tiden. Tänder ljus i kakelugnen. Pimplar te tills blåsan inte tål mer. Sitter/ligger i soffan, läser, somnar. Skulle kunna sova minst ett helt dygn i sträck. Håller ångan uppe rätt bra under dagtid, men morgnarna... Åh, dessa plågsamma morgnar.

Den andra livlinan är dansen. Pluggar in iPoden i öronen och drömmer mig bort till sydliga, varma, kryddiga breddgrader. Indien.

Måndag morgon

En ny vecka är på intågande, fortfarande såpass ny att jag inte tittat efter i kalendern vad jag förväntas ägna den åt. Har ett vagt minne av någon föreläsning på torsdag kväll. Tisdag kväll kommer så klart att vikas åt bollywood-dansen. Minns några möten som ska diskas av under arbetstid. Annars är det blankt (inte nödvändigtvis i kalendern, men i mitt huvud...).

Är snart inne på kontoret, i vanlig ordning i mycket god tid på måndagmorgonen. Ägnar den första stunden innan alla andra kommer inramlandes till att planera veckan och dricka en kopp te i tysthet. Det är enkel vardagslyx för mig.

Önskar alla som kikar in här en härlig vecka!


Bollywoodshow på Östasiatiska

Bollywoodshow på Östasiatiska
Bild från Östasiatiska

Jag har tillbringat varje tisdag den här hösten i en källarlokal längsmed Sveavägen. Där har jag dansat så fotsulorna skaver, och sedan har jag stått hemma på vardagsrumsgolvet och nött, nött och nött.

Den 6 december är det dags. Då ska jag dansa Bollywooddans i en elevshow på Östasiatiska museet. 80 kronor kostar inträdet, och vill man inte titta på mig och de andra nybörjarna så tror jag att det helt klart kommer att vara värt pengarna för att få se min lärare och hennes dansgrupp Nritya Darpan uppträda.

Your DUO order has been received...

Stövel från Duo
£220 fattigare, men förhoppningsvis ett par snygga stövlar rikare

Det tog mig ungefär en vecka av velande och vacklande, sen slog jag till och beställde ett par stövlar på nätet. Det blev de som jag från början gillade minst, men kom till slut fram till att det jag faktiskt behöver är ett par enkla men snygga stövlar.

Nu hoppas jag bara innerligt att de passar.

Det är de små, små detaljerna...

Frukost med tända ljus, croissanter, gamla Norah Jones-favoriter i högtalarna och senaste numret av Lantliv - och vips så var jag lugn som en filbunke och full av harmoni.

Det är de små, små detaljerna som gör det.

Stövlar för alla vader

Stövlar från Duoboots
Madeira, klackhöjd 8,5 cm, £245
Jesolo, klackhöjd 9 cm, £205
Rochelle, klackhöjd 9 cm, £145
Frakten till Sverige kostar enligt uppgift £15.

Samma problem varje höst. En snygg, svart stövel är en basingrediens i en lyckad garderob. En snygg, svart stövel är enligt mig nätt, med lagom hög klack och tajt i skaftet. Jag avskyr när det ser ut som om vaden är en blomsterpinne som stuckits ner i vas. Stöveln ska sitta slimmat även med ett par tunna, tunna strumpbyxor. Punkt.

För mig med vader som är smalare än genomsnittets är det enormt svårt att hitta en sådan stövel. Jag hade en nån gång i början på 2000-talet, den var i ett sånt där stretchmaterial. Den använde jag tills hela klacken sprack.

Efter det har jag i ärlighetens namn aldrig lyckats.

Tror dock att jag är lösningen på spåren. På www.duoboots.com fyller man i skostorlek och vadmått. Därefter radas ett urval stövlar upp som finns i just den storleken. Har läst en del kommentarer på nätet, varav de flesta är positiva. Så det blir nog en beställning. Frågan är bara vilken av ovanstående jag ska välja...

Jag vill inte bo som en vänsterpartist

Åh, så tjusigt
Åh, så tjusigt! Här skulle jag vilja bo. Höglunda gård i Karlstad kommun.
Fotot är taget av Malin Gezelius och jag har hittat bilden på www.gt.se



"Vi tycker om bostäder", säger Vänsterpartiet i en affischkampanj. "Vi tycker om bostäder. Som alla har råd med."

Själv tycker jag allra bäst om bostäder som jag inte har råd med.

Charmiga skärgårdshemman. Pampiga grosshandlarvillor från förra sekelskiftet. Herrgårdar med karaktär och stora slott.

Jag gillar överdimensionerade och pampiga cityvåningar, med högt i tak och stuckatur. Jag gillar snyggt slitna lyor, de där man ser i Paris eller Köpenhamn.

Jag har absolut inte råd med någon av ovanstående boendeformer, men älskar att det finns något att drömma om. Något att kämpa för.

Bostäder som alla har råd med är inte en realitet. Bostäder som de flesta har råd med verkar tråkigt. Själv skulle jag inte vilja bo i något av miljonprogramsområdena, i en massproducerad tvåa enligt standard 1 A. Blir jag någon gång tvungen kommer jag att hämta drivkraft ur mina drömmar för att skapa mig det liv jag vill leva.

Jag tror att drömmar skapar just drivkraft. Och att det är bra för samhället.

Jag och hösten bekänner färg

Söndagspromenad

I går när jag var ute på söndagspromenad konstaterade jag att hösten är rätt fin ändå. Medan sommaren bjuder på en sprakande färgsymfoni (som förvisso är härlig) har hösten en sammanhållen färgskala. Från pastelligt gult på björklövens undersida till klarröda rönnbär. Och så lite murriga grå-bruna nyanser som bas.

Favoritpasta och chokladtryffel

Favoritpastan

Det här är snabbmat som den ska vara. Snabb, utan krångel och himmelskt god!

Favoritpasta
2 personer

Färsk pasta för två personer, gärna bred bandspaghetti
Rapsolja
2 burkar cocktailtomater
Valfritt grönt, exempelvis 2 krukor persilja och lite basilika, spenat eller ruccola
2 vitlöksklyftor
Salt

Till servering: parmesan

Koka upp rikligt med vatten till pastan. Halvera tomaterna och fräs dem i olja i en panna (själv använder jag alltid en wokpanna). När tomaterna fått önskad konsistens pressar du i de två vitlöksklyftorna och rör runt. Vänd i de hackade kryddorna/salladsbladen, rör runt och låt puttra en liten stund.

Servera tillsammans med den färska pastan och generösa bitar parmesan.


Chokladtryffel
4-6 stycken

1 dl grädde, fet eller lättvariant är en smaksak
100 g mörk choklad av god kvalitet. Blockchoklad göre sig icke besvär.

Koka upp grädden i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen och lägg ner bitar av chokladen. Rör tills chokladen smält. Häll upp i koppar, glas eller skålar och låt stelna i kylen i minst en timme.

Chokladtryffel

Chokladtryffel, fast lite mer än man vanligtvis får... Enkelt och snabb - och gott.

Söndagsplaner

- Uppfriskande promenad i den fuktiga höstluften
- Laga Lasagne Verde
- Träna på gymmet
- Ägna minimalt med tid åt jobbet

Resten tar jag som det kommer.