Paris, mars 2009 - sevärdheterna

Men Paris är ett världshav. Om man kastar ut ett lod där når man aldrig till botten. Genomströva det, beskriv det – hur mycket man anstränger sig att genomströva det och beskriva det, hur talrika och ivriga än utforskarna av detta hav är, kommer det alltid att finnas en jungfrulig plats där, en okänd håla, blommor, pärlor, vidunder – något oerhört, bortglömt av de litterära dyrkarna.

- Honoré de Balzac, Pappa Goriot -

Jag vet inte hur jag ska beskriva Paris. Mer än att det är en stad jag älskar. Jag har säkert varit där 10-12 gånger och varje gång hittar jag något nytt att förundras över. Paris är översållat av sevärdheter som "måste" ses - Eiffeltornet, Sacré Coeur, Notre Dame, Triumfbågen, Louvren.... listan kan göras lång.  Varje besök i Paris måste för mig innehålla en tur till Sacré Coeur, jag gillar hur kyrkan känns som sockervadd. Centre Pompidou, som är ett modernt museum, är en annan favorit. Men vad kan man säga, hela Paris är en enda stor sevärdhet.

Detalj, Versailles
Slottet i Versailles är mer eller mindre ett måste. Kräver åtminstone en hel
dag att skaffa sig överblick över. Gillar hur varje detalj är minituöst
genomtänkt och arbetad.

Detalj, Versailles
Inget lämnas åt slumpen, inte ens gardintofsen.

Detalj, Versailles
Smyckad vägg.

Säng, Versailles
Less is bore - more is more. Vad sägs om en sån här säng?

Själva staden Versailles (räknas som en förort till Paris, men ordet förort får mig att tänka på miljonprogrammens skräckhus, och det är inte riktigt så det ser ut här...) är även den väl värd ett besök. Här finns mysiga fik, trånga gator och gränder att strosa genom.

Versailles, gränd
En av Versailles alla mysiga, kullerstensbelagda gränder.

När man klarat av de stora gallerierna och museerna kan man ta sig an de mindre, specialinriktade. I närheten av Eiffeltornet finns La Maison de Balzac (47, rue Raynouard, Metro: Passy eller La Muette), där författaren Honoré de Balzac höll till under en tid. Här kan man se var han satt och skrev och det finns en mysig trädgård att sitta ner i. Den stora behållningen infinner sig förstås om man läst någon av hans böcker, och kan titta på släkträden över karaktärerna och kartorna som beksriver Balzacs bild av Paris. Här finns även riktiga gamla kartor som är rätt roliga att titta på och jämföra sin nya turistkarta med.

Balzacs karta över Paris
Balzacs karta över Paris visar var de fattiga håller till, liksom borgarklassen
och de nyrika. Har många likheter med dagens Paris.

Inte långt från Maison de Balzac finns Musée Clemenceau (8, rue Benjamin Franklin, Metro: Passy eller Trocadero). Georges Clemenceau var en känd fransos som åtminstone enligt fransmännen påverkade världspolitiken på sin tid. I museet, som också var Clemenceaus hem, finns audioguider på engelska, men jag orkade inte riktigt sätta mig in i hans liv och gärningar. Jag var mest där för att få titta in i ett autentiskt gammalt parisiskt borgarhem. Gillar man gamla möbler och allmänt skrot kan man lägga en timme på det här stället.

Clemenceaus badkar
Clemenceaus badkar. Jag fascinerades över uppvärmningsanordningen
ovanför badkaret.

La Défense är ett gigantiskt, modernt kontorskomplex i Paris. Gillar man skyskrapor och modern arkitetur kan detta rekommenderas. Här finns en modern variant av triumfbågen. Jag tog mig dit en tidig morgon i rusningstrafik och kände pulsen när alla skulle till jobbet.

La Defence
Uppgången från metron kändes lite som ett termitbo...

La defense
Detta är vad man ser när man klättrat upp för de branta trapporna vid nya
triumfbågen och sedan tittar rakt  upp.

Centre Pompidou är som sagt en favorit. Museet är trevligt och har en fin restaurang (som jag dock inte prövat), men den stora behållningen är i mitt tycke utsikten. Jag älskar att åka upp för rulltrappan och titta ut över staden. Visst får du en fantastisk utsikt även från Eiffeltornet, men då ska du  samtidigt slåss med hundratals andra... Torget utanför museet kan också vara ganska mysigt, med gycklare och folk som sjunger och spelar.

Centre Pompidou
Utsikt från Centre PompidouComments
Posted by: carina

=) Ja, det är mycket tankar som cirkulerar!

Härliga bilder! Hoppas du har en fin lördag! xo

2009-05-16 @ 14:59:25
URL: http://carinadenfina.blogg.se/

Comment here

Name:
Remember me

E-mail address:


URL/blog:


Comment:


Trackback