Precis som stjärnorna på himlen och alla sandkorn i öknen är hallonen i vår trädgård omöjliga att räkna. När vi erbjöd grannarna att plocka lite trodde vi att överskottet skulle minska, men i gengäld fick vi röda krusbär tillbaka. Vad gör man av alla bär? I synnerhet som vi inte är några storkonsumenter av vare sig saft, sylt eller marmelad.
I går blev det en krusbärs- och hallonpaj med marängtäcke. Perfekt för den som gillar kombinationen av surt-surt-surt i kubik och lite sött till det.
Krusbärs- och hallonpaj med marängtäcke
Ca 6 personer
Till pajskalet:
2 dl vetemjöl
1 tsk socker
1 tsk vaniljsocker
90 g smör (jag tjatar jämt om det, men använd smör, inte margarin)
1 ägggula
1 äggvita till pensling
Fyllningen:
5 dl röda krusbär (ca 300 gram – och det går säkert lika bra med gröna)
5 dl hallon (det är ungefär 280 g)
Marängen:
2 äggvitor
1 dl socker
1 näve kokosflingor
Börja med pajskalet. Blanda mjöl, socker och vaniljsocker och hacka sedan ner rumsvarmt smör. Dela på äggets gula och vita (spara båda). Tillsätt äggulan och arbeta ihop till en deg och tryck ut den i en form med löstagbar kant. Låt vila i kylskåp i 30 minuter.
Sätt ugnen på 225°C. Pensla pajskalet med äggvitan och grädda i 10-12 minuter.
Sänk värmen till 150°C. Lägg bären i pajskalet och gör sedan marängen genom att vispa äggvitorna till ett hårt (och jag menar hårt) skum och sedan tillsätta socker och vispa igen. Klicka ut marängsmeten över bären, strössla över lite kokosflingor och skjutsa in hela härligheten i ugnen. Grädda i 15-20 minuter.
Servera pajen varm. Tack vare marängen behövs ingen vaniljsås eller glass till.
Just like the stars in the sky it's impossible to count all the raspberries in our garden. We offered our neighbours to pick some of them to decrease our berry overload, but they returned the favour by offering us red gooseberries from their garden. What to do? A gooseberry (and raspberry) meringue pie, of course!
This pie is recommended for those of you who fancy the combination of sweet (meringue, raspberry) and sour (goosberry).
Gooseberry Meringue Pie
Servings: 6
For the pie shell:
0.8 cup plain white flour
1 teaspoon sugar
1 teaspoon vanilla sugar
90 g butter
1 egg yolk
1 egg white to brush the pie shell
300 g red gooseberries (I'm sure the green ones will make a delicious pie too)
300 g raspberries
Meringue:
2 egg whites
0.4 cup sugar
A handful coconut flakes
Start with the pie shell. Mix flour, sugar and vanilla sugar. Add butter, cut in smaller pieces. Crack the egg and part the white from the yellow (you will be using both of them). Add the egg yolk and mix into a dough. Press it into a baking pan with removable bottom and let it rest in the fridge for 30 minutes.
Preheat the oven to 450°F. Brush the pie shell with the egg white and bake for 10-12 minutes.
Lower oven temperature to 300°F. Put the berries in the pie shell and move on to the meringue. With an electric whisk, beat the egg whites until stiff peaks are formed. Add the sugar, and whisk again. Spoon your meringue over the berries and sprinkle some coconut flakes on top of everything. Bake for 15-20 minutes.
Serve warm. No vanilla sauce or ice cream is needed, thanks to the meringue.