Tell – But Don't Dwell


These puppies have nothing to do with this post really, but it looks like they're talking to each other, doesn't it?
 
 
I was inspired by Shannon, from Happiness Is, and her post Tell Your Story to write something myself on the topic of telling and dwelling.
 
I believe that talking to people I trust about a negative experience may provide perspective and clear my thoughts as I put words to my feelings. It’s also a relief when someone, hopefully, says a comforting word or two. Maybe it wasn’t so bad after all?
 
But there’s a fine line between telling a story and dwelling on the past, and each of us has to judge for ourselves when that line is crossed. Repeating the negative over and over again is a sure way of shutting out the present, and it might also bring back and build up negative emotions as the scene is replayed.
 
Talking about our problems are probably good for most of us in most situations, but there comes a point when it’s time to stop and move on. Not suppressing, but to move on.
 
The past is in the past, and only present if you allow it to be.
 
 
 
 
 
Jag blev inspirerad av Shannon, från Happiness Is, och hennes inlägg Tell Your Story att själv skriva något på temat att lätta sitt hjärta – å ena sidan – och att älta – å andra sidan.
 
Jag tror att det att prata med personer jag litar på om negativa erfarenheter ger perspektiv och sorterar tankarna allteftersom jag sätter ord på mina känslor. Det kan också kännas som en lättnad när någon, förhoppningsvis, säger ett tröstande ord eller två. Kanske var det inte så illa trots allt?
 
Men det är en hårfin gräns mellan att berätta och att älta, och det är upp till var och en av oss att avgöra när den gränsen har passerats. Att repetera det negativa om och om igen hindrar närvaro i nuet, och det kan också framkalla och väcka negativa känslor till liv.
 
Att prata om problem är nog bra för de flesta av oss i de flesta situationer, men förr eller senare infinner sig tidpunkten då det är dags att sätta stopp och gå vidare. Inte förtränga eller undertrycka, men att gå vidare.
 
Det som har hänt har hänt och är historia nu. Det förflutna existerar bara i nuet om du tillåter det.
 



Comments
Posted by: Sandra

Jag tycker det är viktigt att prata men sen är det liksom över, som du säger det som har hänt har hänt..

Önskar dig en Glad Påsk
Kram Sandra

2013-03-28 @ 20:48:20
URL: http://vitasmultron.blogspot.se
Posted by: Lotta

Så sant det du skriver med gränsen mellan att berätta och älta.Jag lyssnar gärna men när det ska ältas blir jag direkt dränerad.

Och jag själv finner ingen vinst i att älta men gärna reflektera och sen gå vidare

Ha en fin påskhelg!!
Kram Lotta

Svar: Ja, visst blir man påverkad av att lyssna på någon som uppenbart fastnat... Det är också svårt tycker jag, att försöka hjälpa någon att komma vidare utan att vara för burdus.
Önskar dig en härlig påsk!

Kram
Linn

Posted by: sara

så sant. jag är en snackare, jag måste få prata av mig för att kunna bearbeta. men det finns som sagt en gräns och var den går... tja, you tell me?

Svar: Jo, men det händer något när man berättar om en upplevelse. Dels sätter man ord på och formulerar de undflyende känslorna, dels har man någon som speglar det man säger och kan resonera kring det.
Men var går gränsen egentligen? Jag tycker nog att jag känner av när jag har nått den, men andra kan ju förstås ha tröttnat då för längesedan :-) Kanske kan man fråga sig om man kommer längre med att återupprepa samma historia en gång till?
Linn

2013-03-29 @ 04:13:23
URL: http://lifeinshanghai.se
Posted by: HemkäraHanna

Det är då det är så bra att ha riktiga vänner. Vänner som kan lyssna men även sätta stopp och visa på de ljusa sidorna.
Kram på dig fina Linn!

Svar: Ja, de ska man hålla hårt i. De vänliga, omtänksamma men också ärliga.
Kram och glad påsk!
Linn

2013-03-29 @ 09:14:26
URL: http://Hemkarahanna.blogspot.com
Posted by: Eva Trillian

Det är svårt det här. När vi tycker att någon ältar så betyder inte det att vi har rätt idet. Det är VÅR upplevelse. Men den som har upplevt något stort/svårt behöver kanske höra sig själv berätta det många, MÅNGA gånger innan hen förstår det själv ... Så gränsen är fin, och svår att avgöra - men är det upp till den som lyssnar att avgöra var gränsen går? Ja, kanske, ibland - för vi kan ju fastna i berättandet ...
Det här är inte lätt ... Men viktigt!
Önskar dig en fin fredag och en härlig påskhelg!

Svar: Hmm... Funderar lite. Jag tycker framförallt att det är upp till den som berättar att avgöra när berättandet övergår till ältande... men ibland kan lyssnaren kanske behöva hjälpa till på traven. Jag tycker att jag kan känna själv när jag ältar något, men kanske har mina åhörare då tröttnat för länge, länge sen :-)
Tack för påsk- och helghälsningar, önskar även dig en fin och harmonisk påsk!
Linn

2013-03-29 @ 10:05:46
URL: http://provtyckningar.blogspot.se/
Posted by: Camia

Jag håller med dig, gränsen är hårfin. Men ibland behöver man den där "lilla knuffen" för att trilla över på andra sidan. Acceptera och gå vidare. Stora kramen till dig!

Svar: Ja, så är det. Kramar - och glad påsk!
Linn

2013-03-30 @ 08:30:03
URL: http://www.divyaspa.blogg.se
Posted by: Helena

Så vis du är i dina tankar! Möter man vänliga och kärleksfulla människor är det mycket lättare att sätta stopp för ältandet och ta steget ut i "nya" världen. Då vet man att det finns vänner som bär i vått och torrt. Go on...:) Kram

2013-03-30 @ 12:45:56
URL: http://helenassota.se
Posted by: Lissen

Man behöver verkligen vänner, när man får svåra stunder. Vissa processer måste få ta ett tag och ventileras från olika håll, om du fattar. En bra, vän kan lyssna, ger råd, hålla om, om man behöver gråta. & kunna få mej att skratta åt eländet, till slut och blicka framåt.

Kram Lissen

Svar: Jo, det går inte att stressa på. Tålmodiga vänner är guld värda i den situationen, som finns det där och som följer med när det är dags att gå vidare.
Kramar
Linn

2013-03-30 @ 22:42:15
URL: http://lissento.blogg.se
Posted by: Anonym

Så sant så! Låt inte det förflutna styra det som händer NU.

Namaste

2013-03-31 @ 16:37:03

Comment here

Name:
Remember me

E-mail address:


URL/blog:


Comment:


Trackback