Spikmatta

Jag brukar vara duktig på att motstå nya flugor och hålla mig en bit bort från sånt som alla ska se, ha, göra, lyssna på. Det är något med själva hysterin som gör mig lite illamående. 

Jag tittade inte på vare sig Ally McBeal eller Arkiv X förrän det hela i princip var slut. Jag lyssnade inte på Mando Diao när det begav sig (och gör fortfarfande inte). Jag använder inte Facebook och jag vågar vägra gladiatorsandalerna.

Något jag dock inte kunde motstå är spikmattan. Jag läste om den för första gången på en blogg för några månader sedan och reflekterade inte särskilt över det. Sen dök det upp spikmattor till höger och vänster, i annonser, butiksfönster, artiklar och i samtal på bussen. Och lite nyfiken blev jag nog...
Olivgrön Yantramatta
Yantramatta

Yantra vs. Shakti

I helgen fick jag prova en Yantramatta, jag låg inte särskilt länge på den, men himmel vad skönt det var! Det gjorde inte alls så ont som jag trott. Jag blev varm och kunde känna hur det pulserade i ryggen. Efteråt var jag lite lätt vimmelkantig men märkbart avslappnad. Jag kände att jag var tvungen att ha en!

Så i dag sprang jag ner till hälskostaren på hörnet, som saluför Shaktimattan. Där utspelade sig följande, i mitt tycke lätt underhållande, samtal.

Jag: Vad är det för skillnad på Shakti- och Yantramattan?
Expediten: Det är stor skillnad. Shakti är ju originalet. Vi har bara originalet.
J: OK. Men vad skiljer dem åt?
E: Han som har gjort den här mattan är svensk, det är originalet. Han har blivit miljonär nu, förstår du.
J: Det kan jag tänka mig. Men är det någon skillnad på mattorna, de ser ungefär likadana ut tycker jag?
E: Ja, det här är ju originalet. Piggarna sitter i ett särskilt geometrisk mönster.

Hmm... Jo, och det gör de ju i den andra mattan också, tänkte jag, men orkade inte arugmentera mer. Hon hade nog ingen koll, helt enkelt.

J: Finns det olika färger?
E: Ja, vi har den här röda som ger energi och så har vi en grön som ger en lugnande effekt.
J: Men jag ska ju ligga på rygg på den och troligtvis blunda...
E: Ehh, ja.

Det fanns bara röda kvar, så det blev en röd.

Shaktimatta
Grön Shaktimatta

Gör det ont?
Jag har redan hunnit ligga på min Shaktimatta i ungefär en timme tidigare i kväll, var trött och skulle ändå vila. Min bedömning är att Shaktimattans piggar är högre och vassare än Yantrans. Det kändes betydligt mer än Yantramattans lite trubbigare spikar. Jag vill dock inte påstå att det gjorde ont, inte förrän jag vaknade till och skulle rulla bort från den. Det var faktiskt rätt smärtsamt, och det stack ett bra tag efteråt. Nu, åtminstone ett par timmar senare, känner jag fortfarande effekten. Den varma, brännande känslan var mycket mer påtaglig än den jag upplevde på Yantramattan, men tiden jag provade dem skiljer sig ganska kraftigt åt. Skulle nog vilja påstå att det var mer avslappnande att ligga på Yantramattan, men det har nog mest att göra med att de trubbigare piggarna är lite mer skonsamma för en nybörjare.

Vilken ska man välja?
Tittar man på de respektive hemsidorna verkar Shaktimattan vända sig till hardcore yogi wannabees, medan Yantramattan vill fånga gymtjejerna kring Stureplan. Ungefär. Shaktimattan finns i en enda storlek och har 6000 piggar. Yantramattan finns i medium, large och extra large, och den storlek som motsvarar Shaktin har 8820 stycken spikar. Jag känner mig nöjd med min Shakti so far, men skulle gärna prova Yantran mer. Yantran har också en bäst i test-stämpel från tidningen Kropp & Själ.

För att komplicera det hela ytterligare så är valmöjligheterna betydligt fler än så. Vi har den Svenska spikmattan, som blev utsedd till bästa spikmatta i Amelia. Denna matta är gjord helt i plast och har inte Yantran och Shaktins blommönster, utan helt enkelt en massa piggar på rad. På spikmattan.nu kan man hitta ännu fler varianter.

Svensk spikmatta
Svensk spikmatta

Varför spikmatta?
Spikmattan sägs öka blodcirkulationen i kroppen, fungera avslappnande och smärtlindrande. På Yantramattans hemsida kan man läsa att peptidhormonerna börjar strömma ut i kroppen efter 10-15 minuter. Det finns en massa olika peptider i kroppen, såsom insulin ocu glukagon som reglerar sockerhalten i blodet, ADH som reglerar vätskebalansen och oxytocin (källa: Wikipedia). Oxytocin frigörs vid amning och under förlossning, men har också enligt vissa forskare en smärtlindrande och lugnande effekt, samt en stimulerande effekt på tillväxt och läkning.

Efter 20-30 minuter på mattan ska smärta och stressnivå  i kroppen minska, och efter 30-40 minuter ska man kunna uppleva en klar lindring av smärtupplevelse och få en ökad aktivitetsförmåga.

Huruvida det finns belägg för detta låter jag vara osagt. Jag har dock en skön, varm känsla i ryggen efter att ha legat på min spikmatta och är villig att ge den en chans.Comments
Posted by: Sarah

Spännande! Är mkt nyfiken på Yantramattan (eftersom den finns till ett bra pris på ett företag VÄLDIGT nära mig just nu...). Men så lyssnar jag ju på Mando och följde både Arkiv X och Ally från början. ;) Rapportera mera om mattans effekter vettja!

2009-07-07 @ 07:57:50
Posted by: Anna

Jag nöjer mig med sambons knådande varma händer när jag behöver avslappning. Utan spikar och aj aj, men med värmande, lugnande resultat ändå! ;)

2009-07-07 @ 11:48:25

Comment here

Name:
Remember me

E-mail address:


URL/blog:


Comment:


Trackback