Summerar året

2009

Egentligen börjar ett nytt år varje dag.
Varje timme.
Varje minut.
Varje ny sekund har vi möjlighet att se tillbaka på det som har varit och börja något nytt, något bättre.

Trots det är det något visst med den 31 december och dagen därpå, då vi får skriva ett nytt år i almanackan.

2010.

2009 var ett bra år i sin helhet, på alla plan. Förutom att min farmor gick bort har det mesta varit riktigt bra. Överrumplas gång på gång av en sprittande lyckokänsla när jag tänker på hur bra jag har det i mitt lilla hus, med min fantastiska sambo och underbara katt. Känner mig lyckligt lottad och hoppas få behålla allt detta även under nästa år.

Det har hänt en massa saker under 2009, men jag kan lyfta upp några höjdpunkter.

- Paris. Hade förmånen att få åka dit två gånger under året. En gång på egen hand, och en gång tillsammans med sambon. Alltid lika härligt att återvända dit, och om allt går som jag vill blir det en eller ett par gånger även under 2010.
- Fjällvandring. Köpte utrustning för gud-vet-hur-mycket-pengar, men det lönade sig nog. Hann med två turer på Fulufjället och besegrade Skåla-toppen i Norge.
- Bollywooddans. Allt började med att jag hade lite tråkigt en dag i slutet av semestern och funderade över något nytt att ägna mig åt. Började surfa runt planlöst, och hamnade som av en slump på en sida om bollywooddans. Hade aldrig sett en Bollywood-film, gick in på YouTube och kollade - och var fast. Det visade sig vara helt rätt hobby för mig, dansen har gett mig så mycket glädje under den här hösten.
- Musik. Shoppade skivor i en liten butik i Versailles och upptäckte nya (och gamla) franska stjärnor. Såg Phoenix, Air och Bruce Springsteen live.
- Hus, hem & trädgård. Har njutit av att ha en trädgård och ett hem där jag trivs.

Överträffade mina mål vad gäller träning och fysisk aktivitet med råge.

Träning 2009
(inkl./exkl. lugnare promenader och cykelturer)
Total tid: 308 h 53 min/231 h 41 min
Antal träningsdagar: 209 (56 % av alla dagar)/163 (44 %)

Träning 2008
(inkl./exkl. lugnare promenader och cykelturer)
Total tid: 147 h 30 min/117 h
Antal träningsdagar: 137 (37 %)/98 (26 %)

Träning 2007

(inkl./exkl. lugnare promenader och cykelturer)
Total tid: 177h 51 min/141 h 51 min
Antal träningsdagar: 188 (51 %)/126 (34 %)

För 2010 sätter jag upp följande mål, inkl. lugnare promenader och cykelturer:
Total tid: 320 h
Antal träningsdagar: 230

...

Bara glöm allt det där jag skrev i morse. Om julkänslan och den plötsliga piggheten. Det var en illusion, endast framkallad av ett dimmig sinne.

Jag är så trött så trött. Ställer mig framför spegeln men ser inte mig själv. Ser ett uttorkat stycke fnöske, en blek och glåmig skugga av mitt forna jag. Enda hoppet är att jag finns någonstans där under utmattningen, att jag ska lyckas skrapa fram några rester av mig själv att sätta samman igen.

Mina planer på att lämna kontoret tidigt, gå en sväng på stan för att julhandla, komma hem tidigt, äta något gott och mysa med sambon gick om intet. Kom in till kontoret 06.45 och lyckades inte ta mig därifrån förrän exakt tolv timmar senare.

Tog mig ut på stan för att påbörja den ändlösa jakten på den perfekta julklappen. Det visade sig vara lättare sagt än gjort vid den tiden på dygnet, då bara de stora galleriorna håller öppet för oss kvällsarbetare. Kallt som s*t*n. Folk överallt. Hungrig. Trött. Ingen lycka på NK. Gallerian vid Sergels torg är ett skämt. Åhléns brukar jag kunna lita på, men till och med de var hårda mot mig i dag. Hungrig. Så fruktansvärt hungirg.

Stapplar på utmattade ben till fiket på tunnelbaneplan. Bara för att upptäcka att de inte har något vegetariskt i matväg. Den apatiska expediten talar om för mig att det finns på fiket på plan två. Kämpar mig upp till gatuplan och vidare mot caféet. På varje plan sitter skyltar som talar om det fantastiska fiket, där vi ska sitta ner, äta något gott, slippa julstressen. Men när jag väl tagit mig ett antal höjdmeter upp och trängt mig genom en gräshoppssvärm av människor visar det sig att fiket har stängt. Förstås.

Men säg inte till mig att jag ska gå dit när det är stängt. Ta ner de där skyltarna när det inte ens är öppet. Tvinga mig inte igenom ert unviersum till shoppingcenter helt i onödan.

Fick gå tillbaka till fiket på tunnelbaneplan och trycka i mig en vedervärdig cheesecake. Till råga på allt var stolen jag satt mig på blöt, så när jag reste mig upp var jag alldeles fuktig över hela låret. Inte så skönt när Stockholm är belagt med permafrost.

Plågar mig genom stan i min förvisso tjocka jacka med huva, men lider varje gång jag måste fälla ner huvan. Har sett ut som en nybadad katt den senaste veckan (minus fukten, inklusive håret som hänger platt och livlöst mot huvudsvålen).

Och så tåget. Pendeltåget. Återigen försenat.

I torsdags tog det mig 1,5 timme att komma hem, att jämföra med normala 45 minuter. I fredags tog det strax över timmen. Även i dag var tåget försenat på grund av "väderrelaterade orsaker".

Kan ju bara drömma om att bussen har väntat in när jag kommer fram.

Nedräkning

Lämnade kontoret med jullovskänsla redan i fredags, trots att jag visste att jag skulle återvända redan två dagar senare.

Det var märkligt lätt att komma upp i morse, klarade det på första försöket. Tänk om jag ens hade kunnat komma i närheten av det någon av alla dessa fasansfulla vardagmorgnar jag genomlevt de senaste månaderna. Har varit så sjukt trött och bara längtat efter att få sova bort min julledighet. Och i dag är jag pigg.

Ska vara ett under av effektivitet i dag. Ju snabbare jag diskar över det som måste göras, desto tidigare får jag lämna kontoret för det här året och njuta av ledighet och samvaro med nära och kära.

Det är bara jag igen...Samma dans, ny vinkel.

Spänd av förväntan

Hembakat knäckebröd
Hembakat knäckebröd

Vågade mig på att baka knäckebröd i dag. Riktigt svårt, för att inte säga omöjligt, att kavla degen så tunn som jag ville ha den.

Lät kakorna svalna på galler enligt instruktion, men när jag skulle bryta parmesanbrödet i bitar var det långt ifrån någon knäcke-känsla. Bröden åkte helt sonika in i ugnen igen på eftervärme, och där ligger de nu tillsammans med saffransskorporna för att förhoppningsvis få en bättre konsitens. Spänd av förväntan inväntar jag nu slutresultatet.


Ullas spröda knäcke
Färdigt på: 1 tim 20 min
24 knäckebröd

5 5 dl mjölk 
0,5 msk honung 
0,5 msk ljus sirap
1 tsk salt
1 tsk fänkålsfrön
1 tsk hel kummin
10 g färsk jäst
2 dl vetemjöl
3 dl fint rågmjöl
7 dl grahamsmjöl 

Värm mjölk, honung, sirap, salt och kryddor som har stötts i mortel till max 37 grader. Smula jästen i en bunke och lös upp den i degvätskan.

Tillsätt lite mjöl i taget tills den går ihop och blir en mjuk och elastisk deg. Låt degen jäsa i bunke under bakduk i cirka 60 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.

Kavla ut runda supertunna kakor på ett väl mjölat bakbord och nagga dem med gaffel.

Grädda i mitten av ugnen i 2-3 minuter tills brödet fått lite färg, vänd sedan bröden upp och ner och grädda någon minut till. Låt svalna på brödgaller.


Trixade lite med det ursprungliga recpetet. Några av kakorna penslades med ägg och försågs med salt/linfrö och
salt/peppar/parmesan. Av degresterna som blev över tryckte jag ut små mini-knäcken med hjälp av pepparkaksformar.

I vanlig ordning ska antalet/mängden mat tas med en nypa salt när man läser recept. Jag gjorde en halv sats av detta recept och lyckades klämma ut sex runda knäckebröd + ungefär ett tjog minibitar.


Receptet hittade jag här.


Pepparkaksask

Hemmapysslad ask för pepparkakorna
Hemmapysslad ask för pepparkakorna

Blev våldsamt nöjd med den här romantiska asken för pepparkakor. Klädde locket i mönstrat papper och satte en tygspets längsmed hela kanten. Ritade av en pepparkaksform på ett brunt papper, klippte ut och satte fast på locket med sådana där upphöjda små "klisterkuddar". Och så ett litet spetsband runt halsen på pållen.

Blandat julstök

Julstök
Blandade julstöksbilder från de senaste veckorna

Några hyacinter, lite glögg och julpynt var allt som behövdes, sen kom även jag i julstämning.

Pepparkaksbaket klarades av lagom till andra advent, medan det dröjde ända till den tredje innan jag fått i ordning adventsljusstaken och juldekorationerna. I dag har jag bakat, knäckebröd och saffransskorpor. Och lyssnat på julmusik om och om och om igen...

Julpyssel

Julkort

Har hunnit pyssla ihop ytterligare några julkort. I morgon är det nog dags att lägga dem på lådan om de ska hinna fram ordentligt innan jul.

Bollywood - en hälsosam (?) drog


Film från helgens Bollywood-show. Jag står längst fram i grönt. Ett litet missöde i början och ett byxben som glider ner över foten, annars är jag nöjd.

Kan inte för mitt liv begripa varför jag inte började dansa tidigare. Har på något sätt alltid vetat att musik och dans gör mig glad. Hade jag bara insett att det skulle ge mig en sådan kick hade jag satt förstås igång för längesedan. Äntligen har jag hittat ett intresse som till och med känns roligare och mer utmanande än mitt jobb.

Söndagens bollywoodshow var helt fantastisk. Känns aningen overkligt. Vet inte om jag riktigt var vid medvetande när jag genomförde min dans, kanske gick jag in i något slags parallellt universum och bara gjorde det jag skulle göra, eller så var jag på något sätt mer närvarande än jag någonsin annars är.

Var helt upprymd efteråt. Euforisk. Uppspelt. Kunde inte sova. Har tittat på filmen om och om igen. Planerar för vårens dansäventyr.

Att fortsätta med bollywooddansen är en självklarhet. Måste bara fundera över om jag ska nöta nybörjarkursen en gång till för att sätta grunderna, eller om jag ska gå vidare i fortsättningsgruppen - eller både och? På showen visades även bhangra och bharatanatyam, och båda stilarna känns jättespännande. Det lutar dock åt bharatanatyam som jag gissar kommer ge en mycket bra grund till många av de rörelser och gester som även finns i bollywooddansen.

Genrep

Bolly-Linn
 
I dag har vi repat med hela bolly-outfiten på. En helt annan känsla än att stuffa runt i mjukisbyxor och sportlinne.

Väl hemma åkte dressen på igen, och så passade jag på att genrepa make-upen också, fast bara på ena ögat.

I morgon smäller det - men jag är redo!

Bollywoodtroll

Från Bollywoodfilmen Devdas

Det mesta i mitt liv (eller snarare mina tankar) kretsar just nu kring Bollywooddansen. I natt drömde jag om uppvisningen.

För det första hade jag missat att köpa några danskläder, och det enda jag kunde få tag på var ett par svarta ballongbyxor och ett gråblått säckigt linne, som av någon anledning kostade 6 100:-. Men vad skulle jag göra?

Därefter var det dags för genrepet, och jag visas till scenen. Det jag först tror är scenen är en långsmal tarm ett antal meter ovan golvet, och höjdrädd som jag är - både i drömmen och verkliga livet - kan jag inte förstå hur jag överhuvudtaget ska få plats på scenen, än mindre röra mig.

Det visar sig tack och lov att detta inte är scenen. Istället ska jag dansa på en lutande, chipsformad platå, med glashalt golv. Även denna ett antal meter ovanför marken. Det suger i magen, snurrar. Vet inte hur jag ska kunna dansa med sådan svindel. På något sätt genomför jag dansen, knappt vid medvetande.

I verkliga livet funderar jag över min onda vänsterfot. Först var det knät som tog stryk av att göra samma rörelse om och om igen, nu är det foten som troligtvis drabbats av en lättare inflammation. Smörjer och smörjer med antiinflammatoriskt och går till och med omkring i platta skor.

Bara en sån sak.

Välkommen till paradiset

Love Boat
The Love Boat och Birka Paradise spelar inte riktigt i samma liga...

Vi har uppenbarligen inte samma syn på paradiset. Paradiset enligt Birka består av coverband à la after ski, heltäckningsmattor, groggar i plastglas och skolmat. Det är nästan så att jag undrar om man kan anmäla dem för vilseledande reklam.

Å andra sidan kan man tycka att jag får skylla mig själv. Jag menar, vad förväntade jag mig egentligen av en Finlandsfärja?

Av någon anledning trodde jag att det här skulle vara annorlunda. Att man skulle glida ombord, soft och fräsch, och mötas av kaptenen i nypressad vit uniform. Att en bossa skulle strömma ur högtalarna och att en schysst paraplydrink skulle sättas i näven på en det första hände. Lite Love Boat-känsla, så där.

Birka Paradise var tyvärr bara sunkigt, möjligtvis med undantag för spa-avdelningen, som bjöd på bastu med panoramautsikt och bubbelpool ute på däck. Tack och lov hade jag också trelivgt sällskap att hålla mig till.