Dagens firande

07.00 - Morgonmys med katten

08.00 - Telefongratulationer och sms

09.30 - På jobbet: fika, tulpaner och dessertvin (för senare bruk)

12.30 - Lunchlåda från Gooh! (ja, just det var väl inte så märkvärdigt kanske...)

17.00 - Dryck och skivor hos Prime PR

19.30 - Middag på Anglais

...sen vet ingen hur kvällen slutar!


Massa tprtor


Vad är det för dag i dag?

Jo det är ingen vanlig dag, för det är min födelsedag - hurra, hurra, hurra!

Födelsedagstårta

Jag just nu

Gick och lade mig alldeles för sent i går. Försökte gå upp alldeles för tidigt i relation till detta. Nu är jag på benen, men har nog ett tag kvar innan jag lyckas lämna hemmet och ta mig till jobbet.

Det snöar. Får erkänna att det ser rätt fint och fluffigt ut.

Blogg.se - bloggosfärens Stureplan

Det är ännu en kväll på stan. Vi står lätklädda och blottade på Stureplan, huttrandes i kylan och mörkret som sänkt sig över Stockholm. Konkurrensen är stenhård. Dörrvakten avgör öden. Vissa släpps in i värmen och gemenskapen där alla kan se dem, andra blir ståendes utanför. Nobodies.

På VIP-listan står stammisarna, de som jämt hänger här och som alla känner igen. Det är med blandade känslor vi ser dem. Vad har de som vi inte har?

Kortare kjolar. Högre klackar. Större hår. De skriker högre helt enkelt. Lockar älskvärt ena stunden, provocerar i nästa. Vi skulle inte vilja vara som dem, vi vill vara som oss själva, men tycker att det ska räcka för att få en stund tillsammans med dem i rampljuset.

Stureplan
Bild från stureplan.se

Men så händer något... Vakten blickar ut över folkhavet, spejar, spanar - letar efter något som fångar intresset. Där! En helt vanlig tjej, från en helt vanlig mellanstor, svensk stad, med helt vanligt råttfärgat hår, blir plötsligt pekad på med hela handen. Du, ja, just du - du är utvald.

Hon tar några osäkra kliv framåt, träder sedan in bland de övriga utvalda. Alla ser, tycker, bekräftar - vi ser dig, alltså finns du.

Många äro kallade, få äro utvalda.


Redaktören för blogg.se, Karin Olofsson, har avslöjat hur hon gör när hon väljer ut vilka inlägg som ska synas på startsidan. Inlägget har i skrivande stund 146 kommentarer. Kan inte låta bli att göra denna liknelse.


Tillägg 29/1:
Det kallas metaforer.  


Dagens outfit, 28 januari

Jamen, jag gör väl en dagens outfit i dag också.

Dagens outfit, 28 januari
Kjol med medaljongmönster och klädda knappar i sidan, Saint Tropez
Svart omlottjumper, Tessie (underbart material!)
Plasthalsband, H&M
Armband med rosmotiv, H&M

Dagens skor

Lackskor med (fejk-)mockadetalj, inköpta till vrakpris i USA


Myskatt

Ett tips till sambon som hela tiden kommer på nya kreativa sätt att gosa med kissen.


Nostalgi

En dagens outfit - det är nästan lite nostalgi över det!

Dagens outfit, 27 januari
Grå stickad tröja, Esprit
Svart skärp med vita prickar, Noa Noa
Svart trikåkjol, Lindex
Svarta strumpisar från Lindex

Frustration

Gode gud. Denna dag läggs till listan över livets mindre bra dagar.

Drömde otrevliga drömmar. När klockan ringde kände jag mig som en klubbad säl. Kunde inte komma till medvetande. Bestämde mig för att sova en stund till. Drömde ännu fler otrevliga drömmar. Gick upp. Katten hade diarré. Gick omkring och släppte sig och blev rädd för sina egna pruttar. Jag förstår honom.

Kom iväg sent. Inga parkeringsplatser kvar vid pendeltåget.

Frustration

Framme på jobbet. Öppnar väskan och upptäcker att jag mosat en fruk i den. Filofax, block och, värst av allt, datorn nerkladdad. Vem visste att en dator hade så många håligheter där fruktkladd kan krypa in?

Sen har det inte varit en lugn stund på jobbet. Det har gått i ett och jag har inte kunnat avsluta nånting överhuvudtaget.

Hemma nu. Ska sticka till gymmet och träna bort lite frustration. I morgon blir en bättre dag, det har jag bestämt.


Neverending story

Ett steg i taget. That's the way to go. Ett steg som läggs till ett annat steg, som leder till ytterligare ett. Till slut blir det något slags resultat.

Men det gäller att gå fort ibland eller att ta tillräckligt långa kliv, för att fram-stegen inte ska reduceras ner till stillastående eller - ve och fasa - bak-steg.

Det är vad jag gör nu. Besvarar ett mail, raderar. Besvarar ett mail, sorterar. Besvarar ett mail, raderar, besvarar, sorterar, raderar, besvarar, sorterar.

Sisyfosarbete.

Obama vs McCain

I presidentvalet vann Barack mot John, men frågan är vem av fruarna Michelle och Cindy som vinner modekriget?

I helgens DI Weekend beskriver Susanne Ljung den amerikanska modevärldens lycka över en presidentfru som kan vara den förebild som 40-pluskvinnorna saknat. Tydligen har flera klädkedjor haft svårt att lista ut vad målgruppen egentligen vill ha. Michelle beskrivs som en "smart och mogen kvinna som klär sig vuxet, men inte tråkigt.".

Nja, jag vet inte. Tycker hon ser rätt tantig ut på ganska många bilder. Jag tycker att koft-set och pärlhalsband är hur snyggt som helst, men det måste vara rätt snitt och bäras upp på rätt sätt. När det gäller stil röstar jag helt klart på Cindy McCain, kolla bara:

Cindy McCain i grå dräkter
Cindy har ett antal grå dräkter, men ingen av dem känns det minsta tråkig tycker jag. Kolla på de snygga detaljerna i midjan på dräktjackan till vänster, likaså den lilla blomman i midjan på kavajen nere i högra hörnet.

Cindy i färgglada dräkter
Cindy har inte bara grå dräkter, här är exempel på någa röd-rosa varianter. Den knallrosa längst till höger är bara hur snygg som helst tycker jag!

Cindy i klänning
Cindy i lite mer avslappnade kreationer

Cindy på flygplatsen
Cindy på flygplatsen. De grön-vita kombinationerna är ursnygga tycker jag!

Cindy i sin ungdoms dagar
Här är Cindy i sin ungdoms dagar. Supertantiga kläder egentligen, men hon bär upp dem med sjävklar elegans.

Som sagt, på de allra flesta bilder jag sett av Michelle Obama tycker jag att hon ser ganska tantig ut, men det finns några undantag, där hon är skrämmande lik någon annan...

Michelle Obama och Jackie Kennedy
Kappan....

Michelle Obama och Jackie Kennedy
V-ringad klänning med band i midjan, pärlhalsband, frisyren...

Morgon

Ett kamouflagemönster av is, snö, blask, gräsfläckar breder ut sig utanför fönstret. Himlen är jämngrå och lugn. Kanske bäst så, i går gick det vilt till här utanför.

Frukosten bestod av råggröt med Berits hemgjorda, fantastiska äpplemos. En helt vanlig ostsmörgås. Två knäckemackor med vegetarisk pastej. Te.


Cardigans - Rise & shine

Sovdags

Nu är det dags att sova. Det är visserligen söndag i morgon, men jag hade tänkt komma upp i hyfsad tid och vara lite effektiv. Träna, åka tlll shoppingmeckat en bit härifrån och se om jag kan göra några fynd på rean. Städa.

Och så hinna med att bara ta det lugnt, förstås...

Sova
Bild från www.martinidez.com

Gränsöverskridande

Någon slags rysk tolkning, fortfarande väldigt franskt. Gillar den.

 

Буланова Таня - Padam, padam

La vie en rose

Eftersom jag inte fick se filmen.


Edith Piaf  - La vie en rose

Tjockteve kom tillbaka

Jag hade köpt chokladpraliner. En ask, inslagen i guldpapper med rött band omrking. Jag hade köpt jordgubbar. De har åkt hela vägen från Egypten för min skull. Det ska vara närproducerat och närodlat, men om vi kan åka dit och steka i solen, kan väl några jordgubbar få komma hit?

Jag hade satt mig tillrätta för att titta på en film som jag länge velat se; La vie en rose, filmen om Edith Piaf. Men det gick inte. Filmen var en "region 2-film" och min dvd-spelare (=datorn) är inställd på region 1. Och eftersom det är jobbets dator har jag inte administrationsrättigheter nog för att byta region.

SUCK.

Jag blir galen. Återigen stärktes jag i min övertygelse att det var bättre för. Jag längtar verkligen tillbaka till tjocktevens och videobandets tid. När man slog på teven med en enkel knapptryckning, stoppade in videobandet i spelaren och tryckte på play. Spolade förbi reklamen - det tog en stund, men man visste hur man skulle göra. En knapp - en funktion. Sedan började filmen. Inga menyer med ljudinställningar, språkinställningar, textinställningar - den bara började. Sen var den slut och då spolade man tillbaka. Det kanske var det enda som egentligen var sämre. Men å andra sidan kunde man låta bli och ge fem kronor extra till videobutiken, så fixade de istället.

Tjockteve och vhs-band

Nåväl. Kunde ju inte låta jordgubbar och chokladpraliner förfaras. Åt och tittade på de två sista avsnitten av De halvt dolda som gått på SVT. Det är det sorgligaste jag sett på länge. Grymt bra. Men så fruktansvärt sorligt.

Just nu

Efter några timmars förmiddagsapati är jag nu redo att ta mig an dagen. Först på schemat står träning.

Det lilla stora i livet

Varmvatten är en lyx. Många förunnad, dock en lyx.


Fredagsplan

I dag blir en bra dag tror jag. Har lyckan att inte börja jobba förrän vid nio och sitter sedan i möte till klockan tolv. Efter det lite lunch, sedan nytt möte mellan 13-15 som inte känns allt för betungande - snarare kreativt och kul.

Efter jobbet kommer Käreken in till stan och så ska vi gå och fika och mysa. ♥

Ny på jobbet

Det är första dagen på nya jobbet. Skrivbordet ligger blankputsat framför dig, tangentbordet orört och almanackan otummad. Anteckningsblocket är fyllt av oskrivna blad. Det är med en känsla av renhet du sätter dig i den mjuka kontorsstolen och knäpper händerna över magen. 

Sen infinner sig en smygande känsla av oro. Hur var det nu, en eller två nollor för att komma ut på linjen? Var är pappersåtervinningen? Ingen använder väl fax nuförtiden, men tänk om - vad var faxnumret nu igen? Du visades ju runt på kontoret en dag några veckor innan du skulle börja, man visade dig var fikarummet låg. Men hur var det? Vilken korridor? Och framförallt, vilken tid fikar man här? Eller fikar man alls?

Den första dagen får du gå korridor för korridor och hälsa på alla dina nya kollegor. Du försöker minnas namnen på dem och vad de egentligen gör, men du är lost efter de första fem. Det snurrar runt, runt i huvudet.

På kvällen när du kommer hem är du helt slut. Allt det nya tar på krafterna, och redan i morgon måste du dit igen.

Vi vet hur du har det, Obama.


Obama


There's no place like...

...home

Hem ljuva hem
Foto: http://blog.svarteld.com

Klockan är över fem. Nu är det dags att stänga av datorn och åka hem. Först en tur till Apoteket och sen till Åhléns för att köpa lite hudkrämer och make up. Sen så.

Jobbkoma kom

Jobbkoma på väg.

Jobbkoma

Sats Afro

För ungefär ett år sedan provade jag World Class afrodans i Linköping. Det gav en schysst känsla. Härlig, euforisk musik och rörelser som antingen fick mig att känna mig som ett barn på nytt eller som om jag hade en jättestor gigantrumpa. Det var kul.

Därför var jag full av förväntan när jag gick till Sats Södra station i går för att pröva deras afropass, men förväntningarna infriades inte.

Musiken (?) var enformig och trist - bara rytmer i form av trummor, inga melodier eller sköna sånger. Inga knäppa rörelser, utan helt vanliga aerobics-moves fast med mer gung i kroppen. Nä, trist.

Jag vill ju göra Elefanten och Basketbollen

Morgonstund har guld i mund

Klockan ringer vid femsnåret. Somnar om, vaknar, somnar om. Vaknar igen och kämpar mig upp i mörkret. In i garderoben. Byter byxor två gånger, tröjor tre. Sen får det duga. Lägger på dagens maskering och kammar håret. Klockan går alldeles för fort. Hinner inte äta frukost. Klockan går ännu fortare. Redan kvart över sex. Måste springa till bussen. Ryggsäck med träningskläder och gigantisk handväska tynger stegen, men jag springer. Hinner precis tack vare en snäll busschaufför (det finns tydligen en). Pendeltåget sent. 10 minuter en tidig morgon är frustrerande.

Men allt är frivilligt. Det är kanske det som är det konstigaste.

För övrigt ska jag boka en resa till Paris. Början av mars, kan det vara nåt?

Ensemble, c'est tout

Tittade på filmatiseringen av Anna Gavaldas Tillsammans är man mindre ensam. Älskade boken, och fortsatte genast med hennes andra två som finns översatta till svenska; Jag älskade honom och Jag skulle vilja att någon väntade på mig någonstans.

Filmen. Den var helt okej. Lagom feelgood, lite för lite parisfrosseri. Fick inte riktig samma känsla för boken som jag fick för filmen (det kan vara så, har jag hört...). Kanske blev karaktärerna en aning för endimensionella och förutsägbara? Jo, så var det nog. Man tilläts inte komma dem tillräckligt nära för att historien riktigt skulle gripa tag i en.

Tillsammans är man mindre ensam

Om cirka fyra månader och tjugotre grader

Sommarkläder
Grön kofta från H&M, 149:-
Blommig klänning från H&M, 398:-
Skor från cutesygirl.com, 23,99 USD
Gröna hjärtformade solglasögon från cutesygirl.com, 5,99 USD

Det går fortare än man tror.


Det angår oss alla

Jag som inte har någon teve och aldrig ser några reklamfilmer tyckte att det här kändes nytt och kul.


Vad händer med kanelbullarna?

Det kan vara svårt att veta vem eller hur man egentligen är. En känslostyrd, idealistisk drömmare, eller en kall och hårdhudad jävel.

Jag satt på centralen och väntade på pendeln. Klockan var kvart över elva på kvällen och personalen på Pressbyrån höll på att stänga butiken för dagen. Innan lamporna släcktes släpades en stor, svart sopsäck fram. I den rakades dagens alla överblivna kanelbullar ner.

Jag passar dåligt som världssamvete, men jag kände ändå i djupet av mitt hjärta att - det där var väl onödigt.

Jag kanske inte skulle vilja köpa gårdagens kanelbullar på Pressbyrån och jag vet att man inte kan skicka dem till svältande barn i Afrika för då är de stenhårda när de kommer fram. Men stan är ju full av hemlösa hungriga. Tänk om de kunde få en kanelbulle? Visst tycker jag att de också är värda en varm, doftande, nybakad kanelbulle, men i brist på bättre skulle i alla fall inte jag tacka nej till en dylik med lite hårda kanter.

Vad gör Pressbyrån egentligen med sina överblivna kanelbullar?

Kanelbulle


Om sanningen

Det stormar kring Liza Marklund och hennes böcker om misshandlade "Mia". Jag tror inte att mänskligheten jublar inför tanken på ytterligare en mindre avhandling i frågan hur Marklund egentligen förhåller sig till fakta och fiktion, utan mest konstatera att sanningen måste vara ett av världens mest töjbara begrepp.

Det var kanske dumt att välja undertiteln "en sann historia" för en bok som, precis som i stort sett alla andra skönlitterära böcker, tar sin utgångspunkt i en verklig händelse och sedan låder fantasins tråd spinna vidare. Men vem tror egentligen att allt i en pocketbok från Pressbyrån är helt igenom sant?

Jag läste nyligen Herman Lindqvists bok Madame de Pompadour. Det var helt fantastisk läsning. Mustigt och färgstarkt om en fascinerande kvinna. Jag njöt i fulla drag av varje sida, men jag skulle aldrig komma på tanken att tro att Lindqvist verkligen vet, in i minsta detalj, vad Madame hade på sig, sade och kände i en given situation. Det säger ju liksom sig själv att det inte är möjligt.

Lika lite tror jag på allt som står i tidningarna. Journalistiken ska vara objektiv och sträva efter att beskriva sanningen, men kom igen nu... Därför antar jag att stormen kring Marklunds (o-?)sanningar är betydligt överdriven och att "svenska folket" funderar över viktigare saker i livet.

En värld av färger

Vi roas ofta av citat från förr. I synnerhet sådana om nymodigheter i form av tekniska landvinningar, som någon bakåtsträvare förutspår aldrig "kommer att bli nåt".  Nu finns det en hel bok där man kan frossa i dylika, och samtidigt lära sig ett och annat om filmens historia. SvD recenserar i dag Filmen. En konstarts födelse 1895-1920 av Daniel Banda och José Moure.

Recensionen är full av roliga och fascinerande citat av den tidens stora - Kafka, Freud, Tolstoj och Majakovskij.

Min favorit är kanske nedanstående, signerat Maxim Gorkij, som beskriver en omvälvande filmupplevelse:

I går var jag i skuggornas rike. Om ni bara visste hur skrämmande det var! Där finns varken ljud eller färger. Allting är enformigt grått – jord, träd, människor, vatten och luft. Grå solstrålar på en grå himmel; grå ögon i grå ansikten. Till och med löven på träden är askgrå.

Det får mig egentligen bara att tänka på en sak: Världen var faktiskt inte svartvit förr. Den var precis lika full av färg då som den är i dag.

Men jag kan erkänna att jag ibland tänker på tiden kring förra sekelskiftet som svartvit.

Chaplin

Dagens horoskop

Måndagen startar en aning chockartat (som de flesta måndagar gör), men därifrån kan det bara gå uppåt. Det är en utmärkt dag för jobb och du känner att du får mycket gjort, tar tag i gamla surdegar och får uppskattning för det du gör. Vid fem-snåret gör månens placering att du känner hemlängtan, och du bör då följa den impuls som säger åt dig att stänga av datorn och åka hem. Kvällen går i hälsans och kärlekens tecken, med ett besök på gymmet och därefter trevlig samvaro sambon.

Stjärntecken

Vad kan vara bättre än att ställa sitt eget horoskop? Finns det något sådant som självuppfyllande profetior så har man ju kommit en god bit på väg.

Filofaxdax

Nytt år, men det startar inte på riktigt förrän Filofaxen är upphottad. Jag och Anna fick det gjort tidigare i veckan. Här följer några smakprov.

Spegel
Spegel, 75:-

Stockholmskarta
Stockholmskarta med gaturegister, 45:-

Färggalda anteckningsblad
Färgglada, linjerade anteckningsblad, 20:-

Sen köpte vi jätteroliga små klistermärken med tårtor, bilar, hus, handväskor, hjärtan, stjärnor och gud vet allt som man klistrar in på dagar man exempelvis ska serva bilen eller shoppa. Men dem hittade jag inga bilder på.

Bodil om glödlampor

Bodil Malmstens ord är en nyfunnen kärlek.

Läs till exempel det här om glödlampor.


Glödlampa som man skruvar i

SöndagsbetraktelserDär är han som vandrar planlöst från morgon till kväll. Hon som vet precis vart hon ska. Han som är vilse men inte vill erkänna det, honom har jag inte sett förr men det finns många som han. Han går där med sin portfölj, med en försiktig antydan till en självsäkerhet som inte existerar. Jag kan visa dig var spåret är. Jag kan dem alla, från ett till evigheten och jag kan följa dig på behörigt avstånd ovanför de elektriska ledningar som för dig framåt.

På caféet i hörnet vaknar de, alla utom den planlösa mannen. Kaffet som rinner genom strupen accelererar en långsam stenåldershjärna. Ni är som jag, fast ni har fötter, ben och händer. Det var lättare för er än för mig att bygga upp allt detta. Där ni har en tumme har jag bara klor.

Hon som vet vart hon ska har inte bråttom i dag. Hon tuggar på pappmuggens kant och tittar på allt, precis som jag. Tågets sena ankomst tvingar fram en liten stund av eftertanke. Myllret av människor och musiken. Ljuden som finns hela tiden som aldrig blir till tystnad. Från frukostfrallans frasiga hölje singlar flagor. Jag vet att de är till mig.

Tillsammans med den planlösa mannen räknar jag stengolvets blankslitna plattor. Grå, grå, grå, grå, röd. Grå, grå, grå, grå, röd. Vi stannar till där hon som vet vart hon ska har suttit och jag går till attack mot smulorna på golvet. Planlösa mannen tar den ratade kanten på frallan som ansågs för torr. Sedan fortsätter vi igen. Grå, grå, grå, grå, röd. Grå, grå, grå, grå, röd i all oändlighet eller tills inomhusvärmen byts mot utomhusets kalla, eviga mörker. Där är spår, spår, spår. Spåren som är som oändliga ådror som binder oss samman.

Alice på vardagsrumssoffan?

Ända sedan första gången jag läste Alice i underlandet har historien fascinerat med alla sina smått skruvade karaktärer och fantastifulla händelser.

Dök på det här söta möbeltyget från 1920-talet.


Design Charles Francis Annesley Voysey

Ser framför mig hur det här tyget får klä en liten soffgrupp i rokoko-stil.


Väntan

Jag har urinvägsinfektion. Urinvägsinfektion och nackspärr är det värsta jag vet.

Om en och en halv timme ska jag vara hos läkaren och göra ett urinprov, så då får jag äntligen kissa igen. Längtar.


Den första dagen

Soluppgång i vinterlandskap
Bild från sugarrivercrossing.com

Avslutade 2008 med utförsåkning i Romme och middag hos ett par i Leksand.

Inledde 2009 med att sova ut ordentligt, och sedan provade jag och Kärleken på lite längdskidåkning tillsammans med hans bror och en kompis till honom. Jag hamnade såklart sist, men kämpade på i spåret så gott jag kunde. Kul sport, men svårt att utöva den i Stockholm med någon hyfsad kontinuitet.

Har inte gett några nyårslöften, men brukar faktiskt sätta upp mål. Har inte riktigt tänkt ut några för 2009, men det finns tid än. Som för många andra kommer det troligtvis att handla om träning och hälsa.

Har registrerat min träning på Funbeat sedan 2007, och kan konstatera att 2008 blev ett lite sämre träningsår än året innan. Trots det blev träningshösten ganska aktiv, så jag är nöjd ändå. Ett mål kan ändå vara att bräcka 2007 års resultat.


Träning 2007 (inkl./exkl. lugnare promenader och cykling t.o.r jobbet)
Total tid: 177h 51 min/141 h 51 min
Antal pass: 233/146
Antal dagar: 188 (51 %) / 126 (34 %)

Träning 2008: (inkl./exkl. lugnare promenader och cykling t.o.r jobbet)
Total tid: 147 h 30 min/117 h
Antal pass: 277/180
Antal dagar: 137 (37 %) / 98 (26 %)

Jag börjar i morgon med mer utförsåkning!