Mellandagsfunderingar

Så var julfirandet över. Stämningen byggs sakta men säkert upp under hela december, med ett vanvettigt frossande i julpynt och glögg. Snövitt och glitter pumpas runt i ådrorna. Julafton är klimax, mellandagarna ett skälvande vrak av rester. Nu vill jag bara bli av med skiten. Bort med granbarr, tomterött och kolesterolstinn mat och ring klocka ring, in med det nya året!

Vilket år det här har varit. Vänner har gift sig och skaffat barn. Några har brutit upp från förutsägbara livsmönster och gett sig ut på äventyr. Andra har tagit sig i kragen och ställt sig med båda fötterna på jorden. Egentligen vägrar jag ta ordet i min mun, vi har ju redan hört det till leda och inte blir det bättre för att man tjatar, men det här var också året då fnnskrsn slog oss på käften så det hette duga. Ryssland visade muskler, Indien och Thailand har gungat till. Presidentvalet i USA gav skavsår och det är sååå skönt att det är över.

Mitt eget år har gått i en rasande fart. Bytte jobb precis vid årskiftet och flyttade till Stockholm. Först till tillfällig lägenhet i Hjorthagen, sedan till det lilla huset utanför stan. Har jobbat helt hysteriskt mycket. Även om jag älskar det jag gör, har jag vid tre tillfällen det här året varit bra nära att bara släppa och ge upp. Jag vet att jag jobbat för mycket när telefonsignalen framkallar kväljningar och datorn känns som en fiende. Roliga resor har förgyllt. Italien, Norge och Frankrike privat. London och Washington/New York i jobbet.

Årets höjdpunkt var ändå maj månad, då jag och Kärleken flyttade ihop. Jag vet inte vad det var för hormoner som kickade in, men jag svävade fram som på moln. Arbetsdagen kunde inte ta slut nog fort, jag ville bara hem! Att där hitta sin sambo i trädgården, i bar överkropp med gräsklipparen i högsta hugg, är en glädje som inte går att beskriva.

Nu ska jag sätta mig tillrätta i soffan och läsa DN:s söndagsbilaga.

Julefrid på gården

Julstämningen har definitivt infunnit sig, den lilla mängden julpynt till trots. Amaryllis, gran och glögg ger dock god hjälp på traven.

Vit amaryllis
Vit, ståtlig amaryllis. Jag bara älskar den!

Änglar och spetsband i granen
I granen finns porslinsänglar, vita fåglar och ett vitt spetsband. Stjärna i toppen, såklart.

Lussekatt
En harmonisk lussekatt gör julstämningen komplett.

Julkortspyssel

Jag har inte bloggat på länge, däremot har jag pysslat en massa. Mestadels julkort.

Julkort

Julkort med klockor

Julkort med utskurna bokstäver
De två ovanstående korten är gjorda enligt samma princip. Ett mönster (dvs. klockorna och bokstäverna) har skurits ut ur ett papper, och ett annat har sedan klistrats fast under. Inuti har jag även satt ett tunnare vitt papper.

Julkort med rött hjärta
Ett vitt handgjort papper i botten med ett rött mönstrat papper i form av ett hjärta ovanpå. Hjärtat sitter som en "ficka", där jag stuckit ner ett mindre, rött papper, med en julhälsning på.

Julkort
Grönt papper med handgjord känsla. Olika papper är klistrade ovanpå.

Julkort med glittrande mistel
Ett julkort av flera lager papper. Vitt papper är utgångspunkten, sedan har jag klistrat fast ett mönstrat papper på baksidan och låtit det gå fram över framsidan. På insidan sitter ett grönblått papper. På framsidan har jag ritat ett mönster, fyllt i det med lim och sedan strött glitter över. Nästa gång köper jag glitterlim :-)


Julkort
Vitt, dubbelvikt papper i botten. Ovanpå det ett prickigt papper, ett brunt sammetsband och ett blå-grå-grönt papper i form av ett hjärta, som jag sedan strött glitter på.

Julkort
Vitt dubbelvikt papper i botten, olika papper i form av fyrkanter fastklistrade ovanpå. Litet silverhjärta fastklistrat längst ned.

Nu återstår bara att fota alla julklappsinslagningar. Herregud, vad ska jag ta mig till när julen är över? Tack och lov har en väninna fått barn, och jag tänker nog terrorisera dem med ett och annat pyssel.


Dörrkrans

En förhållandevis minimalistisk dörrkrans, som jag pysslade ihop efter besöket på Ulriksdal. På stalldörren sitter en mer traditionell med röda band och äpplen.


Dörrkrans

Horace & Ebba - del 2

Vid det här laget torde det vara bevisat. Horace Engdahl och Ebba Witt Brattström förföljer mig. I dag gav de sig till känna i korsningen Sveavägen-Kungsgatan. Horace bar på en svart papperskasse med Apple-loggan på.

Undrar vad han har köpt?

Jag gissar på en bärbar dator. Antingen ska Ebba få den i juklapp, eller så ska han ha den själv. Kanske ska han skriva ett nytt litterärt verk, nu när han avgår som ständig sekreterare för Svenska Akademien?

Kulturell lördag

i går hade jag och älsklingen en mysdag på stan. Först var vi i Storkyrkan och lyssnade på Händels Messias. Mäktigt och vackert. Vi passade båda två på att slumra till en stund i kyrkbänken, precis som många andra runt omkring oss. Jag brukar alltid säga att det är skönt att somna till trav eller fotboll på tv, nu kan jag lägga Händel i kyrkan till den listan.

Sen slog vi ihjäl några timmar på fik och promenerade genom stan, innan vi hamnade på biograf Sture och såg Burn after reading. Kan verkligen rekommendera den filmen! Garvade så jag grät vid några tillfällen.

Storkyrkan by night
Storkyrkan by night, bild från www.myra.nu

2 december

Bakom lucka nummer två finns två små söta ljusstakar från tidenshjem.dk.

Ljusstakar

Stockholmstipset: Slottsträdgården Ulriksdal

Jag har hittat ett himmelrike i Slottsträdgården Ulriksdal.

Jag och Anna var där i går för att köpa våra julgranar och anant smått och gott. Då kylan bet i kinderna och Anna skulle med ett tåg tog vi oss inte tiden att gå runt utomhus, utan fokuserade på butiken.

Det var ett evinnerligt  "ooh:ande och aaah:ande" när vi såg allt det fina. Växter, kransar, julgranskulor, krukor, ljuslyktor och allt möjligt härligt krims-krams man kan tänka sig. En del lite dyrare saker, men absolut något som alla kan köpa.

En rejäl julgransfot i gjutjärn inhandlades (dyr, men en investering. Den håller ju hela livet...), julgran och tillbehör för att fixa en krans till dörren. Vi åker tillbaka redan nästa helg, och hinner förhoppningsvis prova fiket som finns där. Har hört att de vegetariska luncherna är bra!
Bilder från slottsträdgårdens egen hemsida

Gör det själv: Adventsljusstake

Jul är pysseltid! Förutom en massa julkort har jag också fixat en adventsljusstake med hjälp av blockljus, genomskinlig elastisk tråd, vita och svagt rosafärgade pärlor, sytråd och en bit 1,5 mm tjock aluminiumtråd.

Trä pärlorna på den elastiska tråden och knyt runt ljusen. Forma siffror med aluminiumtråden och häng dem i pärlbandet med hjälp av sytråden. Jag har sedan ställt ljusen på en gjutjärnsbricka som passade perfekt.

Adventsljusstake

Adventsljusstake, detalj
Ovan: Mina ljus
Nedan: Inspirationskällan


Inspirationskällan

1 december

Bakom lucka nummer 1 i min julkalender gömmer sig en skridskoåkande kisse.


Hello Kitty