Sommarbilder

Sommarkollage

Nyshoppat

Vi har shoppat så det står härliga till i dagarna två. I dag har drivkraften varit ett sugande begär efter fula ting. Därför inhandlades följande:

En blommig byxdress och ett paket hälsogröt
En blommig byxdress från Indiska, 299:- på rea.
Ett paket av Alf Spångbergs Hälsogröt, 45:- på Gryningen.

Den rent ut sagt skitfula grötförpackningen avgjorde saken och det blev ett köp. Ska inmundigas i morgon bitti. Byxdressen vet jag i ärlighetens namn inte riktigt när jag ska ha. Den gjorde sig hyfsat till ett par svarta high heels, men riktigt så modig är jag inte... Nä, det blir nog att hasa omkring barfota i den hemma.

I går shoppade jag kläder till den stundande semesterresan. Temat blev avslappnat i jord- och naturfärger.

Nyshoppat
Några exmpel på vad som shoppades:
Vit skjorta från Lindex, 299:-
Blommigt linne från Bik Bok, 129:-
Brun kjol från Gina Tricot, 299:-

Och så äntligen, äntligen köpte jag mig ett par platta sandaler. Tog tjuren vid hornen och använde dem redan i dag, och det var ju faktiskt fullt möjligt att visa sig bland folk i dem. Tro det eller ej.


Läs vad andra skriver om , , , , , , , ,

Semestershopping

Lång klänning från Lindex
Lång, grön klänning från Lindex, 249:-

I morgon är planen att åka iväg och semestershoppa lite. Det råder akut brist på schyssta, vardagliga sommarkläder i min garderob, och även om vädret nu verkar ha vänt lagom till min semester, så planeras en utlandsresa som säkerligen kan bjuda på lite värme.

Hoppas få tag på den här enkla klänningen i morgon. Den vill jag kombinera med ett par platta remsandaler i någon lite skimrande metallic-färg, ett långt halsband, några armringar och trevligt sällskap i solen.


Läs vad andra skriver om ,  och 

Frukost + jag = sant

Skål med yoghurt och bär
Bild lånad från Arla

Först av allt vill jag bara tacka för era snälla, stöttande, peppande kommentarer till mina desperata inlägg. Det var bara någon vecka sedan som jag var inne och tittade på dem, har på något sätt inte vågat innan. Stundtals är mina inlägg ganska personliga och väldigt, väldigt ärliga. Då kan jag drabbas av tillfällig ångest över att ha fläkt ut mitt hjärta och skrapat ur det allra skräpigaste där inne till allmän beskådan.

Sen kommer jag över det. Inser att man kan ha det värre. Och att alla går och bär på sitt skräp.

Jag mår mycket bättre nu. Man kan hävda att jag gör det tack vare att jag just i dag, för ungefär fyra timmar sedan, inledde min semester. Men faktum är att en positiv, uppåtgående spiral, har snurrat de senaste fyra veckorna. Det var kanske trots allt så, att när jag skrev om mina insikter senast, så hade något verkligen gått upp för mig. Så hade något förändrats.

Jag har skött arbetstiderna ganska bra. Motion och träning hyfsat. Allra mest stolt är jag över att ha ätit frukost hemma, i lugn och ro, varje dag de senaste fyra veckorna (med undantag för i morse och en dag häromveckan då planeringen brakade samman). Det får mig att må bra. Jag är ju nämligen en sån där som vaknar varje morgon och är panikhungrig. Så har det alltid varit. Men de två senaste åren har jag av någon korkad, outgrundlig anledning prioriterat bort den där lilla stunden vid köksbordet. Valt att rusa hemifrån för att hinna med ett tidigare tåg till jobbet och tryckt i mig en fralla på kontoret. Säger ju sig självt att hela dagen blir knasig av det.

Har försökt förändra det ibland, men det har hållit i max tre dagar. Nu känner jag att jag verkligen lyckats. Fyra veckor med riktig frukost! Jag ska göra allt jag kan, nej, jag ska hålla i den här vanan även efter semesterns slut.

Läs vad andra skriver om ,  och

Weekend i Estland

Sandstrand i Vainupea, Estland
Långgrund sandstrand i Vainupea, Estland. Här låg jag
och hade det bra i helgen.


Ingen semester än för min del, men tog ledigt i fredags och åkte över till Estland. Där, 1,5 timmes bilkörning norr om Tallinn, har min mamma och några av hennes syskon ett hus. Där bodde en gång i tiden min morfars föräldrar. I skogsbrynet, precis intill strandkanten, byggde de ett hus åt min morfar och mormor. Sju rum och kök med fantastisk utsikt över havet.

För att göra en lång historia kort. Kommunism. Krig. Flykt till Sverige. Ingen respekt för ditt och mitt. Morfars föräldrahem finns kvar i släktens ägo, men mormor och morfars hus blev av aldrig deras – vårt – igen.

Efter att ha stått tomt i flera år har någon nu flyttat in där. Det känns konstigt, det ska erkännas. Där står ett hus, med byns bästa läge, som mina förfäder byggt med sina egna händer och vi får inte vara där. Men kanske ska jag bara vara glad. Någon har tagit hand om det, renoverat och rustat upp - med stil, som det tycks. Bättre det, än att det står och förfaller.

Huset som vi har tillgång till är inte fy skam det heller. Fyra rum och kök och en fantastisk glasveranda. Stort behov av renovering, samtidigt som det är lätt att känna historiens vingslag där. Och det gillar jag. Har gått på upptäcktsfärd bland gamla medicinburkar med etiketter på obegriplig ryska, porslin och glas. Tändsticksaskar med stilfulla tryck. En flagga (den då förbjudna, estniska flaggan) som legat undangömd men inte bortglömd. Fotoalbum. Böcker från 1800-talet. Kak- och kaffeburkar i plåt med vackra motiv. Mönstrade tapeter. Gamla lysknappar där man måste trycka till ordentligt – så där så det verkligen knäpper till – för att lampan ska tändas. Älskar den känslan.

Mest fascinerande är kanske de gamla sedlarna från 1909 fram till 1919. Några tyska, några finska men framförallt ryska pengar. I massor. Noggrant sorterade och hopbundna med snöre med rosett. Stora pengar. 1000 rubels-sedeln stor som en dagstidning (bara lätt överdrift). Vertikala pengar, istället för horisontella. Vackra pengar. Snirkliga motiv, konstfull utformning av siffror. Helt värdelösa i dag.

Sensmoral: Använd dina pengar medan du kan.

Tillbringade en del tid på stranden och i en kristallklar, kroppstempererad Östersjö. Långgrund sandstrand passar en badkruka som mig perfekt.

Läs vad andra skriver om , , , , och

Gotlandsfavoriter

Strykjärnet, crêperie och logi. Visby, Gotland.
Strykjärnet crêperie och logi i Visby är en pärla

Under min vecka i Visby lyckades jag hitta en del favoriter.

Crêperiet som omnämns i inlägget under är förstås en favorit. Förstås, för en frankofil som mig. Bara det att få möjligheten att dricka så många olika sorter franska cider...

Café Krönet låg precis runt hörnet från där vi bodde. Där blev vi stammisar under veckan. Fantastisk utsikt, trevlig personal, opretentiöst. Och faktiskt riktigt god mat.

För att komma till Café Gula Huset går du in i en grönskande, lummig trädgård. Där välkomnas du av personalen med mjöliga händer och stora leenden. På en skänk inne i det lilla huset (som skulle kunna vara någons vardagsrum) står diverse tårtor, pajer och bakverk uppradade. Hemtrevligt, personligt och fantastiskt gott!

Restaurang Rosengården ser kanske inte mycket ut för världen, men oj vilken god mat! Där åt jag trerättersen med två olika viner och en kopp te efter maten för en femhundring. Förrätten, en västerbottencheesecake, gjorde mig lycklig - crème brûléen euforisk.

Visby är fantastiskt vackert, men säkert som allra, allra trevligast när stan inte invaderas av oss utbölingar under Almedalsveckan, Stockholmsveckan, Medeltidsveckan...


Läs vad andra skriver om , , ,  och .

Almedalsveckan i Visby

Befinner mig på ett strålande soligt Gotland, närmare bestämt i Visby. Är här för att bevaka Almedalsveckan för jobbets räkning.

Så här den första dagen verkar det bli ganska lugnt, så det är bara att passa på att njuta. Resten av dagarna kommer att gå i ett rasande tempo. På onsdagen har jag inte en enda ledig minut.

Men i dag... Vaknade redan tio över fem. Kunde inte gå upp och störa de andra som låg och sov i huset, så jag stannade kvar i sängen och jobbade en stund. Vid halv åtta gav jag mig ut på en promenad genom staden och längsmed vattnet. Visby är fantastiskt vackert! Utsiken över havet, alla söta små hus med sina pittoreska trädgårdar...

Nu ska jag bege mig ut igen, köpa frukost och ordna en massa praktiska detaljer.

Creperian i Visby
Bjuder på en bild från gårdagen. Satt på den mysiga
Creperian och jobbade en stund på eftermiddagen.
Skön fransk känsla när det finns ett tiotal cider-sorter
att välja mellan.