Добрый вечер!


Armband från H&M
Stort och billigt från H&M: armband 99:-


Första gången det hände mig... Nej, det stämmer inte.

Första gången jag lade märke till och reflekterade över det var 2006, på en semesterresa till Tunisien. Det inträffade i samband med att jag kryssade fram mellan ivriga och påflugna försäljare på souken.

Runtomkring mig blandades all världens språk. Turisternas språk. Tunisiernas egen arabiska och franska. Och så ryska. Ständigt denna ryska. Det visade sig dock att många av de rysktalande inte alls var ryssar, nä, det var de tunisiska försäljarna som babblade på.

Med mig.
Leopardlouboutin
Leopardlouboutin

Jag lovar, 9 av 10 började snacka ryska med mig, och när jag talade om att jag inte var ryss, var polska nästa språk de chansade på.

På vår semesterresa i Egypten för någon månad sedan var det samma sak. Varenda egyptier började snacka ryska med mig, och var helt oförstående inför det faktum att jag inte förstod vad de sa.

Och så i dag. Jag var på Fuji Fotocenter för att ta en bild till mitt visum som jag behöver för Indien-resan. Tjejen som ska ta bilden säger:
- Så vad ska du ha bilden till? Ett visum? Till Ryssland?

What?

Jag har visserligen 50 % estniskt blod i ådrorna (vilket inte alls är samma sak som Ryssland, men i alla fall), men ser jag så rysk ut?

Chanel-armband
Chanel-armaband

Visst, vissa dagar känner jag bara för att overdo it. Då tar jag på mig röda lackskor med guldspänne, leopardmönstrad knytblus, guldglittrig kofta, zebrarandig scarves, stora, billiga smycken och målar naglarna knallröda. Och då känner jag mig faktiskt lite rysk. Men det här händer någon enstaka gång varje år. Eller, inte mer än någon enstaka gång per månad, i alla fall.

Alla dessa andra dagar, när jag går omkring som en vanlig tråksvenne, vad är det då som gör att jag uppenbarligen ser så j***a rysk ut??


(Det här inlägget har visst samband med inlägget och leopardklänningen nedan.)

Leopardtant

Från provrummet på H&M i dag:

Jag i leoparddress

Leopardklänning för några hundralappar. Bytet nedlagt och hemsläpat.

Tänkte att det här kunde utgöra en passande grund för min outfit på julfesten på torsdag. En gång om året kan man väl få vara lite osmaklig, är det för mycket begärt??

Tomteverkstad

Har på allvar påbörjat tillverkningen av årets julkort. Fyra helt klara, ett femte påbörjat. Å fler ska det bli - nu är det bråda dagar!

Hemmagjorda julkort
Överst till vänster: Vitt papper med struktur fasttejpat med små upphöjda kuddar på mönstrat papper. Julröd rosett i vit liten klädnypa och så "god jul" stämplat i grått.

Nummer två från vänster: En jullabyrint i bläck, inte riktigt klar än. Oklart om det ska färgläggas eller inte.

Mittenbilden:
Årets mest arbetade julkort? Ibland känner jag mig lite hysterisk. Eller snarare manisk. Har suttit och klippt ut små, små bitar papper och klistrat upp dem. Tog sjukt lång tid. Samtidigt, sjukt kul att titta på och leta reda på alla utklipp som faktiskt föreställer något. Ser ni ögonen?

Nederst till vänster:
Det prickiga pappret dyker upp igen. Tröttnar visst aldrig... Denna gång är det juligt(?) rosa med ljusblå prickar, mycket psykedeliskt. En julgranskula i papp är ditsatt med en tunn guldtråd, och de ifyllda prickarna bildar ordet JUL.

Nederst till höger:
Den här har varit med i bloggen förut, så den får helt enkelt tala för sig själv den här gången.

Glöggar och bloggar

Mmm... nu är den härliga glöggtiden här. Firar 1:a advent tillsammans med Dean Martin, Andrew Sisters och några små, alldeles för få, koppar Blossa cognacsglögg. Och pepparkakor från förra året som mist all sin knaprighet, men vunnit desto mera i spänst.

1:a advents-glögg

Ja, det är ju nåt som går nu...

Ligger hemma med grymmaste huvudvärken och försöker jobba ändå. Inte helt säker på att hjärnan hänger med i svängarna.

Tråkig dag att vara sjuk. Hade planerat julmarknad efter jobbet i dag, och blir jag inte mirakulöst kry tills i morgon går jag även miste om träning och shopping på stan. Och allt annat kul som jag hade tänkt ägna mig åt.

Får försöka se det positiva i att eventuellt ligga nerbäddad i två dygn, med en korsordstidning och en bra bok, samtidigt som sambon servar med mat och dryck.

Kanske inte så jättesvårt ändå...

Var är kaoset?

Snöflinga

Nu kommer Rysslandskylan!
Det blir obeskrivligt kallt
Snökaos väntar

Här tar man medias varningar på allvar, stålsätter sig och gör sig redo för minst 20 minusgrader och metervis med snö.

Vad händer?

Det blir fem minusgrader och på biltaket ligger ett fluffigt, halvdecimetertjockt lager med pudersnö.

Vare sig obeskrivligt eller särskilt kaotiskt.


Bollywood happening!

Hade så fantastiskt roligt på bollywooddansen i dag! Nu börjar båda koreografierna sätta sig och jag kan istället lägga fokus på att förfina varje rörelse, jobba med mimik, blick och "attityd".

Här är låten till den andra koregrafin vi dansar. Strax över två minuter kör vi och, jo... det finns likheter med dansen i filmklippet!



Den 12 december klockan 14.00 på Hallonbergen kulturcentrum smäller det!

Dance Pe Chance

Låten till bollywoodkoreografin som jag just nu försöker nöta in. Vi kör en kortversion av denna, och jag får väl säga att vår koreografi inte har så där värst många likheter med den i videon. Vår är förstås mycket snyggare.


Dance Pe Chance från filmen Rab Ne Bana Di Jodi

Julstökat i smyg...

Egentligen är det strängeligen förbjudet att börja vältra sig i julpynt innan 1 advent (alternativt 1 december, beroende på vilket som inträffar först). Men i år... Jag kunde bara inte vänta.

I dag smög jag därför igång lite försiktigt. Den nya adventsljusstaken har placerats i fönstret (men gud nåde den som tänder första ljuset innan första advent!) och två av kuddarna har fått röda omslag. Detta första steg mot julefrid togs med härlig julmusik strömmandes ur högtalarna...


Kuddfodralen i röd bomullssammet heter Sanela och kostar 79:-/st på Ikea
Ljusstaken från Dorre inhandlades i butiken på Steninge slott för 229:-


Nästa helg, då är det tillåtet att leva ut hela sin längtan efter juligt krimskrams... Om jag ska!

Katt på jakt

Efter att jag satte upp min nya fina fågelmatare i dag blev det gamla äppleträdet om möjligt ännu mer spännande att klättra i. Det verkar i alla fall gårdens stallkatt, Prinsen, tycka.

Jag undrar hur många småfåglar som vill stanna och äta här med en sådan best i närheten?

Katt på jakt
Fågelmatare "Happy Bird" från Nelson Garden, 145:-
i butiken i Steningen slott

Årets första julkort

2010 års första julkort

Det prickiga pappret som jag kommit att gilla så mycket åkte fram igen, denna gång det röda med gula prickar. Den neongröna granen har fått en stam av ett luddigt plyschband, och girlanger av guldglittrande snöre. En lila pappersstjärna i topp!

Färgkombinationerna är hysteriska, ja. Det är meningen.

Fler är på gång!

Topp 5: Favvobloggarna

Det finns så många. Det finns så många bra. Att välja bara fem - nästan en omöjlighet. Dessutom varierar det över tiden. Bloggens kvalitet. Mina egna intressen.

Men just nu, i dag, den här söndagen, är det här mina fem absoluta favoritbloggar:

1.
Oh Joy!

Oh Joy! drivs av den kreativa - och profesionella - mångsysslaren Joy Deangdeelert Cho. Om jag skulle sammanfatta bloggen med ett enda ord finge det ordet bli: Style! Vackra bilder av kläder och inredning med retro- och vintagekänsla. Bubblande livsglädje ner i minsta kommatecken.


2.
Finistère

Bodil Malmstens blogg Finistère. En av få bloggar jag verkligen läser (det finns så många där jag bara scrollar förbi allt det skrivna och nöjer mig med att titta på bilderna). En kombination av djup melankoli och dräpande kommentarer till vår samtid.


3.
Ä I A Gart
Ä I A Gart. Lantlig inredning och do it yourself-tips. Har vi sett det förr? Ja, men inte riktigt så här. Glöm det överdrivet sockersöta och lismande mysiga. Här får det råa, äkta, melankoliska och ärliga också ta plats, jämte alla dessa fina, inspirerande bilder. Det skrivna har litterära ambitioner med en stundtals poetisk touch.


4.
Margaux Motin
Inte så finstämt. Mer galet, färgglatt och sprudlande! Illustratören Margaux Motin delar med sig av sina coola teckningar och serier. Ett plus om du kan några ord franska. Annars funkar det bra att titta på bilderna, det ger en tillräcklig energikick bara det.


5.
Garance Doré

Följ med Garance Doré på hennes resor i modevärlden och inspireras av hennes inspirationskällor, på gatan och på catwalken. Från början var det hennes illustrationer som fick mig att fastna, nu har fotografierna samma dragningskraft.


Bubblare: I Adore Style, mode och inredning för alla vintage-frälsta.

Vilka bloggar jag missat?



Kan inte vänta längre...

När jag vaknade i morse var marken täckt av snö. Magen fylldes av ett pirr, och helt plötsligt var det julafton - i alla fall i min fantasi.

Nu orkar jag inte vänta längre. Nu släpper jag fram juldjävulen.

For iväg till Steninge slott på julmarknad. Köpte en adventsljusstake och en liten gran att ha utomhus. Lade upp min önskelista här på bloggen, och klädde om densamma i juligt röd färg.

Men jag ska erkänna, jag började göra julkort redan för ett par veckor sedan...

All I want for Christmas...

xmas wishlist

I julklapp önskar jag mig:
En flora
Moa Matthis - Maria Eleonora, drottningen som sa nej
Susanne Rignell - Vattnen
Fredric Bedoire - Svenska slott och herrgårdar, en historisk reseguide
Prenumeration på Lantliv
Prenumeration på Filter

Tårtspade (gärna loppisfynd)
Dessertgafflar (gärna loppisfynd)
Små vaser
Brödform
Uppläggningsfat (nytt eller loppisfynd spelar ingen roll)
Statement Earth, dricksglas/seltersglas (SEA glasbruk)
Sugar Dandy, Xlarge, klar/bärnsten (Kosta Boda)
Chess, vas (Orrefors)
Chrystal Eye, vas, art.nr. 6552325 (Orrefors)

Vandringsbyxor
Campingbestick, små och lätta
Pannlampa
Termos, liten
Underställströja från Everest, turkos, storlek small (W UW SHT F10)
Underställsbyxor från Everest, svarta, storlek small

TV-serie: I Anneli (om den finns)
Film: Sex and the City 2


Kalaskort

Another birthday card...

I måndags var det dags för kalas igen. Rara underbara Mandy blev 26 och bjöd på snittar och bubbel.

Jag pysslade ett födelsedagskort i samma stil som paketinslagningen i ett tidigare inlägg - prickigt papper och klipp från gammal 50-talstidning. Å så lite spets, som pricken över i.

Till alla er som drabbas av mitt pyssel vill jag bara säga: känn ingen press. Det mesta är gjort i papper och kan återvinnas utan svinn!

Duktiga flickor

Blir bestört av att se alla dessa duktiga flickor försöka överträffa varandra i effektivitet och simultankapacitet. Det jobbas 100 % + extrajobb, pluggas och tränas flera gånger i veckan. Ovanpå det läggs fester och frekvent uppdaterade bloggar. Det är fart och fläkt och det är precis så de vill ha det. De är lyckliga.

När andas ni?

Det är livsfarligt att fylla all tomhet i livet med innehåll. Till slut blir det så trångt där att man själv inte får plats.



Drömmar blir till verklighet....



Har precis bokat in en tio dagar lång vistelse i Kerala i södra Indien. Den ena drömmen efter den andra går i uppfyllelse...

Låt drömmarna flyga fritt...



Vi dagdrömmer oss olyckliga, skriver TT i en artikel som blandat annat kan läsas på DN.se.

Aj då. Själv ägnar jag säkert mer tid än genomsnittsmänniskan åt att drömma mig bort i vaket tillstånd. Jag skulle nästan vilja klassa dagdrömmeri som ett av mina främsta fritidsintressen.

Att dagdrömma är som att läsa en bok eller se en film, fast med sig själv som huvudperson och med alla möjligheter att styra handlingen.

Själv tror jag att dagdrömmar kan göra oss lyckligare och mer framgångsrika.

Lyckligare, därför att...
Tänk dig att du står och diskar. Eller ägnar dig åt någon annan hushållssyssla som du tycker är fasansfullt tråkig. Att ägna 100 % av hjärnkapaciteten åt att tänka på just det faktum att du diskar (vara "här och nu", som det så populärt heter) gör inte det hela direkt roligare. Att istället fantisera om att du vinner nån miljon eller två eller tio på lotto, och allt vad du då skulle göra för pengarna, gör stunden du står där med händerna i diskbaljan betydligt trevligare.

Trevliga dagdrömmar framkallar dessutom positiv energi och gärna ett leende som letar sig ända fram till läpparna. Och det är ju faktiskt vetenskapligt bevisat att hjärnan påverkas när mungiporna pekar uppåt, och frigör lyckohormoner. Eller hur det nu var. Jag är ju ingen forskare.

Mer framgångsrika, därför att...
Positiva dagdrömmar kan fungera som en drivkraft. De vidlyftiga dagdrömmarna kan enkelt konkretiseras och omformuleras till mer realistiska mål. Att dagdrömma kring dessa och se framgången framför sig ger kraft och energi att fortsätta kämpa. När allt kommer omkring, det behöver inte vara så stor skillnad mellan att dagdrömma och att visualisera framgång, det där som alla stora idrottsstjärnor talar om för oss vanliga dödliga att göra.

Mina drömmar är min viktigaste tillgång.

Jo, det kan faktiskt vara så.

Dessutom tror jag att dagdrömmar håller oss mentalt i trim. Fantasi är som massage för hjärnan.

Skit i forskarna från Harvard. Läs om dagdrömmar på Wikipedia istället! Eller i NY Times, för den delen. De verkar också ha fattat galoppen.


Doppresent

Lilla Eriks dop uppmärksammade vi genom att ge bort en present som redan i god tid kan väcka intresset för det relevanta här i livet - flygplan, motorer och teknik. Duplo-lego i form av en flygplats med alla relevanta tillbehör.

Inslagningen kan möjligtvis ha varit lite för avslöjande, men å andra sidan så sov Erik under paketöppningen i alla fall...

Vitt omslagspapper. Flygplan och tillbehör gjorda av mönstrat, färgglatt papper. 


Födelsedagskalas

Häromveckan firade vi en nybliven 29-åring. En bok om starka kvinnor genom historien slog jag in i lila papper med rosa prickar. Hittade ett nummer av franska Elle från 1950 och klippte ut en kaxig donna som jag tejpade fast på små kuddar. Ett band runt paketet, en liten rosett i midjan. Och följer man de svarta prickarna står det grattis.

Tack kära Kajsa för en trevlig fest!



Can buy me love

Vem sa att kärlek inte kan köpas för pengar?

MacBook Air 11

Premiärbloggar på min sprillans nya MacBook Air, den allra minsta, lilla söta modellen. En njutning för öga, kropp och själ. Något helt annat än den plastiga Dell-datorn jag annars släpar omkring på.

Älskar doften av ny teknik...

Hemmakväll

Har precis krupit i myskläderna och gjort mig redo för en efterlängtad hemmakväll. 

Förra helgen återvände vi efter en semestervecka i Egypten, för att direkt därpå åka vidare till födelsedagskalas och dop. Arbetsveckan rullade på ungefär som vanligt, och kvällarna ägnades åt träning, shopping och middag på stan med tjejkompisar.

När helgen väl infann sig var jag bara tvungen att röja i röran här hemma, så det har jag ägnat nästan fem timmar åt i dag. Men oj vad rent och fint är det nu! Och extra skönt att sätta sig ner och bara göra ingenting.