Som en rosett

Nils

Ibland undrar man hur de får till det. Här har Nils tagit sina fyra ben och knutit ihop sig själv till en liten rosett.

Granny purse

Granny purse, becksöndergaard
Portmonnän "Granny purse" från becksöndergaard. 449:- på Åhlens.

Äntligen, äntligen. Portmonnän jag gått och suktat efter i säkert ett år har nu blivit min. Har tyckt att den varit lite dyr, men insåg i dag att det är en kärlek som varar.


Oproduktiv vecka? Nja...

Det sägs att detta är årets minst produktiva vecka, och att måndagen skulle ha varit årets minst produktiva dag.

Jag vet inte riktigt. Jag tycker jag är effektivare än på länge. Jag skriver så fingrarna blöder, tänker så hjärncellerna slår knut på sig själva och pratar så jag får träningsvärk i tungan.

Jag gillar den här veckan. Höstlovet gör trots allt att många stannar hemma, vilket gör min mailskörd något mer hanterbar, vilket i sin tur leder till att jag får en massa annat gjort.

Jag surfar vidare på den här sköna vågen.


Gratistid

Hemma
Hemma! Foto: Svarteld

Hade planerat att gå på en föreläsning med hovets informationschef i kväll, men den blev inställd och uppskjuten till senare tillfälle. Lite synd eftersom jag verkligen sett fram emot det, men å andra sidan känns det som om jag fått några timmar gratis att lägga på annat.

Då är bara frågan vad jag ska ägna kvällen åt? Umgicks med tanken på att åka till gymmet, men vet i ärlighetens namn inte om jag känner för att plåga mina stackars biceps i dag. Kan tänka mig att ta en promenad i det fuktiga höstmörkret, även om jag bara kan cirkulera runt varv efter varv i det närliggande bostadsområdet om jag vill hålla mig under gatlyktornas sken. Kan också tänka mig att laga lite mat. Och så längtar jag något förskräckligt efter att få reda på fortsättningen i den spännande boken jag läser...

Det finns inte mycket som går upp emot en lugn och skön hemmakväll.

Just nu på Lyckoland-bloggen

Word Cloud
Molnet skapat med hjälp av Wordle

5 jours à Paris

Paris skyline. Foto: Svarteld
Vy över Paris från Centre George Pompidou. Foto: Svarteld (tillika sambo)

Fortfarande lite lätt lyrisk över resan till Paris. Det brukar ju vara så. Först längtar man sig sjuk. Sen upplever man. Och efteråt drömmer man sig tillbaka och minns.

Resans höjdpunkter:
- Konsert med världens bästa band; Phoenix
- Ligga och slumra i solskenet i en park
- Middag på Al Caratello
- Frasig croissant på Le Pan Quoditien
- Dricka te i doften av nymalet kaffe på Cafés Verlet

Och så förstås att bara få vara lycklig och ledig tillsammans med Kärleken.
Fem dagar i Paris

Några Paris-tips:
- Gå vilse i vindlande gränder och beundra husfasader.
- Al Caratello - italiensk prisvärd och mysig restaurang som vi återvänder till gång efter gång. Huvudrätter från 10 euro. Ligger på 5 rue Audran, en tvärgata till rue Abesses. Montmartre.
- Cafés Verlet - fik och lunchställe med bra kaffe enligt Kärleken (som dricker kaffe till skillnad från mig). Själv njuter jag av lukten av nymalda kaffebönor. Många spännande tesorter att välja mellan, för 4,50 euro/kanna. 256 rue St Honoré.
- Cafés Amazone - litet kaffe- och teställe. Rostar bönor på plats (i den stora maskinen på bilden i kollaget ovan). Paris bästa kaffe, sägs det. 11 rue Rambuteau.
- Cité de l'architecture et du patrimoine - gigantiskt arkitekturmuseum precis vid Eiffeltornet. Det vi såg av de permanenta utställningarna kändes trist (kopior av vägg- och takmålningar), däremot var de tillfälliga utställningarna suveräna. Värt att kolla in för den arkitekturintresserade.
- Bibliothèque nationale de France - fin gammal byggnad som inhyser Frankrikes nationella bibliotek. Har även konstutställningar. Vi besökte fotoutställning med Michael Kenna.

Fler Paris-tips finns här (scrolla ner en bit).

Rysningar av välbehag

Öppningslåten på Phoenix-konserten i Paris i måndags. 1 minut och 40 sekunder in i filmen reste sig håret på armarna. Lungorna fylldes av ett lyckorus som höll i sig hela kvällen.


Kläder och kommunikation

För några år sedan hade jag en teori som jag nu återigen funderat över och faktiskt reviderat. Det handlar om kläder och kommunikation.

Teorin gick ut på att eftersom skor och jackor var dyrare än exempelvis tröjor, så valde människor i allmänhet skor och jackor med större omsorg - man hade kanske bara ett eller två par att alternera mellan. Det skulle i sin tur göra att om man ville förstå vad en person verkligen ville komunicera och stå för - med sin stil - så var det just skor och jacka man skulle kika på.

Den teorin är långtifrån relevant i dag. Själv har jag gått från att ha ett par gympaskor, ett par vinterskor och ett par sandaler till att ha ett femtiotal fräcka skodon att välja mellan. Vinterkappa och vårjacka finns nu i plural i min walk in closet. Svart, brun, grön, blå, grå, mönstrad, enfärgad, med eller utan pälskrage, lång eller kort - valen är oändliga.

Jag tror inte att det bara är jag som har förändrats. Jag tror att det är våra (den svenska medel-klassens) shoppingmönster som ändrats radikalt. Dels kan man hitta hippa kläder och skor för en spottstyver i dag, dels har Sex and the city-fieringen gjort framförallt skofixeringen till något lite trendigt. Det känns som om vi smakar på en lyxig, förbjuden frukt när vi frossar i höga klackar, även om kvaliteten inte alltid är den bästa. Så inte heller vår förmåga att bära dem.

Den ymniga shoppingen gör det möjligt för oss att byta stil lite när vi känner för det. Vi kommunicerar vem vi är eller önskar vara för dagen, mer beständigt än så behöver det inte vara.

Själv ska jag försöka vara lite business chic i morgon, självklart med mina nya svarta högklackade skoletter i mockaimitation på fötterna.

shoeaholic
Bild från This is glamorous

Borta bra...

Hemma efter fem härliga dagar i Paris tillsammans med Kärleken. Älskar stan som den är, men den blir bara ännu bättre när man upplever den med någon man tycker om. Ett litet bildkollage kommer troligtvis under helgen, även om kameran mestadels låg stilla i handväskan.

Siktar på att jobba hårt i morgon och på fredag, och sedan ska jag ha en riktig hemmahelg. Ska ta hand om ett något eftersatt hushåll, bara ta det lugnt och mysa. Ser verkligen fram emot det!

Kanske blir det lite matlagning också, har hittat en mycket inspirerande matblogg; Veganvrak.

Vandring i Fulufjällen

Helgen som gick tillbringades i snöiga och soliga Fulufjällen tillsammans med mor, far och vovve. Som vanligt skönt att lämna civilisationen och få leva vildmarksliv (nåja) några dagar. Extra roligt att återigen få ta ut de nya kängorna på en tur.

Vandring i Fulufjällen, oktober 2009