Stockholmstipset: Vapiano

Sitter på pendeln på väg hem, lite lagom lullig. Längtar efter att få bädda ner mig i sängen, avsminkad med nyborstade tänder. Hoppas innerligt att det går en buss nu, annars har jag 25 minuters promenad att se fram emot...

Har avnjutit två stockholmsfavoriter under dagen; lunch på Bistro Berns med Yvonne och kvällsmat inkl. vin på Vapiano med Kajsa. Vapiano kan jag verkligen rekommendera, de har ett häftigt koncept tycker jag.

Vid ankomsten får du ett kort. Kortet är ditt betalningsmedel - allt du beställer in registreras på det kortet och sedan betalar du "på riktigt" när du ska gå därifrån. Flera olika mindre sällskap samsas vid de stora träborden. Den italienska maten beställs vid en stor disk, och du får se på när kockarna med skicklig hand svänger ihop din rätt. Det är snabbmat de luxe. Priserna är humana och stämningen god. Perfekt för after work, en kväll med väninnorna eller en avslappnad dejt.

På Vapiano får du titta på när kocken lagar din mat

Vi besökte Vapiano på Sturegatan, men de har ett ställe i Gamla Stan också.

Spanat på Vapiano
25-35-åringar: 9/10
Intima samtal: 1/10
Backslick 5/10
Gladstökigt buller: 8/10


En gång är ingen gång?

Känner mig nästan otäckt hurtig. Klockan är inte ens sju, och jag har redan klarat av en lättare motionsrunda och en rejäl frukost. Nu återstår att se om detta var en engångsföretelse eller en ny god vana...

Online igen

Den senaste tiden har jag befunnit mig mer IRL än på webben. Det är förvisso fortfarande mitt normaltillstånd, men jag brukar ju göra en utflykt till cyberrymden då och då.

Söndag kväll. Ligger i sängen och surfar lite. Har fått för mig att jag trots ett ont knä ska springa tjejmilen i höst. Kanske, kanske kan det gå, om jag trappar upp långsamt och försiktigt? Hittade ett träningsprogram på marathon.se för ett tag sedan, som jag har för mig startade den 30 mars - dvs. i morgon. Om jag bara lyckas hitta det igen blir det en försiktig tur i morgon bitti innan jobbet.

Någonstans i världen...

Någonstans i världen är det faktiskt sommar just nu. Bara inte i Stockholm.

Sitter på ett tåg mellan Fredricia och Kastrup. Himlen är grå och träden kala, men i dikeskanterna tittar klungor av vitsippor uppnosigt fram. Det betyder att det i alla fall är vår där jag är just nu.

Säkert vårtecken

Stockholm-Köpenhamn

Halvligger i en bred, mjuk hotellsäng i Köpenhamn, äter Toblerone och fläckar ner de fina, vita sängkläderna. Hade tänkt ägna kvällen åt mina planerade blogginlägg om Parisresan, men istället har jag:
- Köpt och ätit en äcklig Calzone på 7Eleven
- Stått tryckt mot en vägg och pratat i telefon med mamma och sambon (bara där det fanns täckning)
- Lagt en timme på att planera morgondagens resande

I morgon ska jag ta mig från Köpenhamn till Fredricia med tåg. I Fredricia ska jag vara på nåt konferenscenter och lyssna på några föredrag. Verkade hur intressant som helst tills jag upptäckte att agendan ändrats, så jag kommer att missa just de tre föredrag som jag har åkt hit för att  lyssna på eftersom jag måste ta mig tillbaka till Köpenhamn och därefter vidare till Amsterdam.

I Amsterdam är det mässa i två dagar och sen får jag komma hem till sambo och kisse igen.


Nästa gång tar jag bilen

Det här inlägget riktar sig till Flygbussarna, denna skam för Sveriges alla bussbolag.

Visste ni att servicenivån på era systerföretag i både Paris och Rom är högre? Visst, era bussar är lite flådigare och era chaufförer kör kanske lite mer trafiksäkert, men ert uppförande är under all kritik.

Jag hade gått upp tidigt på morgonen för att åka in till centralstationen och ta flygbussen till Skavsta som enligt tidtabellen skulle avgå klockan 09.00. Då skulle jag ha en viss strulmarginal och, om inget oförutsett inträffade, hinna äta frukost på flygplatsen. Dessutom kan ju köerna till bagageinlämningen och genom säkerhetskontrollen vara ruskigt långa.

08.43 står jag i kön till bussen. Jag står nästan längst fram, medan kön byggs på bakom mig. Vi ser en buss stå där utanför. Vi ser människor kliva på bussen. Vi ser bussen åka. Men jag är svensk och dessutom i Sverige, så jag oroar mig inte. Det där var ju en annan buss. Om inte annat så kommer det en till. Det där har de ju koll på.

Inte då. En liten stackare kikar in och mumlar till den som står först i kön att bussen är full, det var en förbokad grupp som skulle åka med så vi får vänta på nästa. Sedan försvinner han. Ingen ursäkt. Ingen information på engelska. Ingen information till alla dem som står längre bak i kön. Ljudlöst ändrar sig informationen på tv-skärmen ovanför oss. Stockholm - Skavsta: 09.20.

Hallå?

Och så i dag, när jag skulle åka tillbaka. Jag ställer mig vid skylten där det står Stockholm City Terminal, eftersom det är dit jag ska. En man ropar och ber oss att gå till bussen bredvid, lasta in våra väskor och kliva på. Jag gör som han säger, trots att den bussen står vid skylten som säger Gullmarsplan via Södertälje. Jag frågar busschauffören om han stannar vid centralen. Jodå, det gör han, men den här bussen tar ju lite längre tid. Den andra bussen går direkt till centralen. Jag går och hämtar min väska och frågar mannen som bad mig att gå till den här bussen om jag inte kunde åka med den andra istället.

- Du kan åka med vilken buss du vill (irriterad).
- Men jag ska ju bara till centralen, då går väl den andra snabbare?
- Den här bussen går NU, Gå på den om du ska med.
- Ja, men jag ska till centralen, vilken buss går snabbast?
- JAG vet inte. Gå på bussen om du ska med, jag har inte tid att stå här och tjafsa.

Nej nej. Självklart inte. Men jag har tid att åka genom halva Stockholm för att komma till centralen?

Kanske, kanske var det här sista gången jag åkte med Flygbussarna.

Flygbussarna
Ni kan hävda att ni är hur miljövänliga som helst, vad hjälper det när ni är så j*vl* otrevliga att man inte vågar gå i närheten av er, eller inte kan lita på att man får åka med den buss man planerat att ta?

5 saker jag hatar med att flyga

1) Electronic equipment. Hur svårt kan det vara? När det lilla säkerhetsbältet lyser, då är datorn, telefonen, mp3-spelaren eller vilken j*vl* maskin som helst som du bär med dig avstängd.
2) Mobiltelefonen - den är avstängd under hela resan (flight mode, ok, men jag har varit med om att folk börjar ringa  och får sms under inflygningen).
3) Säkerhetsbältet - igen. När lampan med det lilla säkerhetsbältet lyser betyder det att säkerhetsbältet ska vara fastspänt. Och du ska sitta mellan säkerhetsbältet och stolen. Inte halvligga över sätena. Inte stå upp. Inte gå på toaletten. Och absolut inte öppna luckan till bagagehyllan och börja rota efter din väska.
4) Och snälla, när ska folk lära sig att man reser sig först when the aircraft has come to a complete stop? Jag skulle aldrig klara av att vara flygvärdinna och behöva tjata om allt det här dag ut och dag in.
5) Det här är kanske det jag hatar mest; kampen vid bagagebandet. Om alla ungefär fem steg bakåt så skulle alla kunna överblicka bagagebandet samtidigt och helt enkelt kliva fram och hämta sin väska först när den kom. Istället för denna tröttsamma brottningsmatch som utspelas när man ska ta sitt bagage.

Snälla sitt ner, stäng av datorn, vänta med att gå på toaletten...

Ett tillägg till listan, som främst gäller Ryan Air: Flyg ert j*kl* flygplan. Lämna spel och dobbel åt någon annan. Lottförsäljningen bidrar till ännu en lång harang på alldeles för hög volym som jag tvingas utstå. Utöver den är det säkerhetsgenomgången, parfymförsäljningen, mat- och dryckförsäljningen....

Detta gäller också Ryan Air - varför ska jag behöva visa mitt pass/boardingkort fem (5) gånger för att få åka? Ni skulle kunna speeda upp processen nåt vansinnigt och därmed bli ännu billigare. För att få gå på flyget i dag visade jag mina resehandlingar
- när jag skulle checka in bagaget
- när jag skulle gå till säkerhetskontrollen
- när jag gick igenom säkerhetskontrollen
- när jag skulle gå ut ur terminalen till flygplanet
- när jag gick på flygplanet

Det var samma sak när jag skulle åka från Skavsta. Först gick de omkring och tittade på passen när vi stod i kön, och sen stod det ytterligare två personer och tittade på passen när vi skulle gå ut ur terminalen. Och så när vi skulle gå ombord på flyget, för säkerhets skull.


Hemma igen

På bussen på väg från Skavsta hem till Stockholm. Har ett uppdämt behov av att få klaga. Därav de två följande inläggen.

Någonting säger mig...

...att det blir många inomhusaktiviteter den här veckan.  Eller att jag borde ta med ett par gummistövlar.

Väderprognos

Paris, ici je viens!

Nu är det hög tid att packa väskan. Måste bege mig hemifrån i morgon bitti vid åttasnåret för att landa i Paris vid två.

Planerar att ta dagarna som de kommer, men en preliminär plan är:
Dag 1: Checka in på hotellet, strosa omkring i Montmartre
Dag 2: Besöka loppmarknaden vid Porte de Clignancourt
Dag 3: En tur till Versailles
Dag 4: Centre Georges Pompidou, Marais och Ile St-Louis
Dag 5: St-Germain, Quartier Latin och Luxembourg
Dag 6: Långsam frukost och morgonpromenad, kanske i Jardin des Plantes. Därefter tillbaka till Sverige.

På väg...

Finns det möjlighet att koppla upp sig på hotellet gör jag kanske det och skriver nåt blogginlägg, annars kommer det en sammanfattning från hemmaplan.

Bokmal

Nu är det snart dags, i morgon åker jag på semester till Paris! En stor del av tiden kommer gå till att sitta på caféer och läsa böcker, så jag kikade in på Pocketshopen efter jobbet i går. Fick bra hjälp av tjejen som jobbar där att hitta några böcker som kan förhöja den franska stämningen.

Honoré de Balzac - Pappa Goriot
Irène Némirovsky - Ensammhetens vin
Marguerite Duras - Halv elva en sommarkväll
Bodil Malmsten - Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig
Birgitta Stenberg - Fritt förfall
Horace Engdahl - Meteorer

Engdahls bok med funderingar över livet har nog inte så mycket med Paris eller Frankrike att göra, men jag inbillar mig att den kommer att passa perfekt när jag sitter där på nåt typiskt franskt fik med en croissant i högsta hugg.

Bijouterier

En kollega på jobbet är väninna till kreativa Erika Fleischanderl som gör egna bijouterier. I dag hade hon med sig lite krims-krams som var på rea. För 80 :- inhandlade jag två halsband. Ett kanonfint med stora vita pärlor och ett litet silverhjärta längst ner, och så ett bestående av tre stycken transparenta bruna band med några runda hängen i.