Vårtecken (igen)

Äh, hörrni. Går man ut och verkligen tittar - det vill säga lägger sig på knä i myllan med ansiktet tryckt mot marken - då är vårtecknen fler än man först kan tro.

Narcisserna har stuckit upp sina små huvuden, bara några millimeter, men ändå. I går när jag var ute och inspekterade såg jag dem inte alls. Det kan beror på att jag inte tittade tillräckligt noga, men det kan också vara så att det skedde just i dag.

Rabarberna kikar också upp en liten, liten bit ovan jord.

Och i ansiktshöjd går det att få se knoppar på både träd och syrénhäckar.

Ljuvligt!

Våren är här (och jag har bildbevis!)

Pärlhyacint
Pärlhyacint i solsken

Vårstädning
Vårstädar och krattar upp de kvarglömda höstlöven i gruset utanför entrén


Rotar bland krukorna som stått ute hela vintern och ser var spindlarna
hållit hus


Spindelväv överallt...


Allium på väg (att det är jag själv som satt lökarna gör inte glädjen mindre
- jag kan!)


Av de här blir det påskliljor vad det lider


Pärlhyacinten får bo ute på trappan under dagen, och
inne på fönsterbrädan under natten som fortfarande
bjuder på minusgrader

Ytterligare vårtecken är nässelfjärilen som fladdrade förbi mig under min promenad tidigare i dag, och flugan som landade på armen när jag satt ute och fikade.

Våren. Den gör mig så obeskrivligt glad och tillfreds med livet.

Egentligen vill jag bosätta mig ute i trädgården nu, men jag vet inte riktigt vad jag ska göra där än. Snön ligger fortfarande kvar på de flesta ytor, och på de gräsplättar den har smält bort är det fortfarande alldeles för blött för att jag ska våga mig på att kratta gamla löv till exempel. Men... man kan ju å andra sidan bara sitta i solskenet och njuta av att det inte finns någonting att göra.

Dinkelrågbröd med nötter

Dinkelrågbröd med nötter

Det fanns ingen hejd på huslig- och härligheten i går. Kvällen avslutades med bakning och brödet smakade fortfarande färskt och gott i morse. Hotellfrukostar i all ära, men allra bäst blir det på hemmaplan!

Receptet är en mix av råglimporna som finns i Vår kokbok och egna idéer.

Dinkelrågbröd med nötter
2 limpor - ugnstemperatur: 175 grader (men 150 var lagom i min varmluftsugn)

50 gram smör
5 dl vatten
50 gram jäst
1/2 msk ättiksprit
1 1/2 tsk salt
1/2 flytande honung
2 msk brödkryddor
2 nävar blandade nötter (jag hade hassel-, para- och valnötter i)
7 dl fint rågmjöl
Cirka 7 dl siktat dinkelmjöl


Smält smöret i en kastrull. Häll i vattnet och värm tills det är fingervarm, 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, ättika, salt, honung, kryddor, nötter, rågmjöl och nästan allt dinkelmjöl. Spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta ihop blandningen till en deg och låt den jäsa övertäckt i ungefär en timme.

Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Del den på mitten och forma två limpor. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta i ytterligare 45 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader (i min varmluftsugn räckte det med 150 grader).

Grädda i nedre delen av ugnen irka 45 minuter. Pensla börden med vatten blandat med lite fett och låt dem kallna på galler under bakduk.

Dinkelrågbröd med nötter
Nötterna blir mumsigt knapriga


En särdeles bra dag

Åt en lång frukost. Gick en lång promenad i solen. Satt en lång stund ute på förstutrappen med en kopp te och en katt i knät.

Åkte den korta biten till Rusta och köpte några penslar och dukpannå - när skymningen faller i kväll ska jag måla. Färgerna kommer att vara vårlika glada.

Svängde ihop en omelett med rödlök, tomat, fetaost, potatis och basilika, som jag i just detta nu avnjuter med ett glas välkylt vin medan Chet Baker låter sin ljuva stämma smeka mina trumhinnor.

Och dagen är ung!

Omelett
Omelett på gång

Mardröm

I olika perioder av livet drömmer man olika slags mardrömmar. Självklart.

I natt drömde jag att det helt plötsligt var mitten av augusti, och jag hade glömt bort att ta semester. Jag hade jobbat, jobbat och jobbat och helt missat att det var sommar. Inte en enda gång hade jag och sambon ätit frukost ute i solskenet, inte en enda ynka liten blomma hade jag planterat. Och det var alldeles för sent att ta ut 3-4 veckors semester.

Jag ser det som en bra påminnelse om att boka in semestern. Snart.