Dinkelrågbröd med nötter

Dinkelrågbröd med nötter

Det fanns ingen hejd på huslig- och härligheten i går. Kvällen avslutades med bakning och brödet smakade fortfarande färskt och gott i morse. Hotellfrukostar i all ära, men allra bäst blir det på hemmaplan!

Receptet är en mix av råglimporna som finns i Vår kokbok och egna idéer.

Dinkelrågbröd med nötter
2 limpor - ugnstemperatur: 175 grader (men 150 var lagom i min varmluftsugn)

50 gram smör
5 dl vatten
50 gram jäst
1/2 msk ättiksprit
1 1/2 tsk salt
1/2 flytande honung
2 msk brödkryddor
2 nävar blandade nötter (jag hade hassel-, para- och valnötter i)
7 dl fint rågmjöl
Cirka 7 dl siktat dinkelmjöl


Smält smöret i en kastrull. Häll i vattnet och värm tills det är fingervarm, 37 grader. Smula sönder jästen i en bunke och rör ut jästen med lite av degspadet. Tillsätt resten av degspadet, ättika, salt, honung, kryddor, nötter, rågmjöl och nästan allt dinkelmjöl. Spara lite av mjölet till utbakningen. Arbeta ihop blandningen till en deg och låt den jäsa övertäckt i ungefär en timme.

Knåda degen lätt på mjölat bakbord. Del den på mitten och forma två limpor. Lägg limporna på en plåt med bakplåtspapper och låt dem jäsa övertäckta i ytterligare 45 minuter.

Sätt ugnen på 175 grader (i min varmluftsugn räckte det med 150 grader).

Grädda i nedre delen av ugnen irka 45 minuter. Pensla börden med vatten blandat med lite fett och låt dem kallna på galler under bakduk.

Dinkelrågbröd med nötter
Nötterna blir mumsigt knapriga




Comments

Comment here

Name:
Remember me

E-mail address:


URL/blog:


Comment:


Trackback