Lördagmorgon

Vilken härlig morgon! Det är lördag, klockan är halv nio, och jag är redan uppe. Himlen är blå och solen skiner över ett precis lagom djupt snötäcke. Alldeles strax ska jag ge mig iväg och köpa frukost att överraska Älsklingen med.

Och kattsand att överraska kissen med.

Antik- och kuriosamässa

Hade jag inte haft andra planer för helgen hade jag helt klart begett mig till Antik- och kuriosamässan i Kista. Mässan pågår till och med den 1 mars och har öppet 10-18 på lördagen och 10-16 på söndagen. En endagsbiljett för en vuxen kostar 130:-.



Antik- och kuriosamässa


Tokiga tvättråd

Jag fnyser då och då åt tvättråden på kläder nu för tiden. Jeans som ska tvättas i trettio grader, skjortor som inte får strykas och träningskläder som ska fintvättas.

Nu har jag dock hittat plagget i min garderob som slår alla rekord. Ett par trosor, visserligen en silkestunn, myggnätsliknande, volanghistoria, men ändock: Handtvättas separat i kallt vatten.

Ursäkta? Ett par underbyxor!? Nu får de väl ändå ta och ge sig.

Mitt nya kontor!

Äntligen! Nya kontoret är klart och vi kan börja flytta in. Den gamla bruksstandarden som i vanliga fall präglar det här företagets inredning är som bortblåst, till förmån för moderna, fräscha möbler. Låt mig börja med möblerna... Vitt, så långt ögat når. Infällda dagsljuslampor i taket. En mullvadsfärgad härlig heltäckningsmatta modell rya i kontoret, en gräsmattsliknande sak i konferensrummet. Det är så totalt olikt all annan inredning jag har genomlevt under mina snart fyra år på det här stället, och det är såååå snyggt!

Nu blir jag sugen på att köpa nya block, pärmar pennor... Och så tulpaner förstås, som vi ska pryda kontoret med.


mitt nya kontor!

Gårdagens outfit

Gårdagens outfit
Gårdagens outfit bestod av:
Blå skjorta, H&M, 149:-
Beige kjol, H&M, 249:-
Bruna pumps

Sambon tyckte att jag såg ut som en flygvärdinna.

Vad var det som hände?

Lindex har verkligen ryckt upp sig tycker jag. Jag minns tonårens pinsamma turer på Lindex tillsammans med mamma, men nu har jag fått napp där varenda en av mina 3-4 senaste shoppingrundor. Fina, vippiga kjolar, mysiga koftor, färgglada handskar, roliga bijouterier och snygga scarves. Dags att omvärdera, alltså!

Samma sak med Ellos. det går ju att hitta riktigt mycket där numera. Kappahl är inte riktigt där än, men det är säkert bara en tidsfråga.

Zara däremot går det ju bara utför för. Jag var där tidigare i dag och vid första anblicken ser allting supersnyggt ut, men sätter man på sig det... passformen är konstig och plaggen är riktigt slarvigt sydda. Provrummen ska vi inte tala om! Jag undrar om de någonsin dammsuger där?

Man frågar sig vad som hände med klädkedjorna, hur, när och varför de egentligen förändrades. Men så slår tanken en. Kanske är det jag själv som förändrats?


Dagens outfit

Dagens outfit
Kofta från Lindex, 249:- (fast jag har den svarta)
Volangkjol från Lindex, 249:-
Svarta lackskor från USA-resan

Älskar den här kjolen. Köpte den i helgen och vill ha på mig den varenda dag.

Dessutom nyklippt i håret!

Kärleksförklaring

Han sa:
Du luktar som en nybakad kanelbulle i håret.
Jag tog det som en komplimang,
det är trots allt en av de få sötsaker han faktiskt tycker om.

Doften av nybakade kanelbullar...

Stockholmstipset: Andreas Gursky på Moderna museet

Den som är i stan någon gång från nu fram till den 3 maj bör kila in på Moderna museet en sväng, som under den perioden visar foton av Andreas Gursky. Jag och sambon var där i söndags och fascinerades.

Mina favoriter var de bilder som på lite avstånd tedde sig som geometriska nonsensmönster, men som på närmare håll förvandlades till knivskarpa, detaljrika motiv. Fotona i storformat var grymt coola, det borde ha varit fler sådana. De kunde faktiskt ha dragit ner på antalet bilder och ökat storleken på dem de faktiskt visade.

Tre foton av Gursky
Tre av Andreas Gurskys verk

Konst och kultur gör en hungrig, så vi satte oss på restaurangen som verkligen är väl värd ett besök. Faktum är att man kan ta sig ut till museet bara för restaurangens skull. Maten är supergod utan att vara dyr, inredningen skön och utsikten helt makalös! Det var helt fantastiskt att sitta där inne med Kärleken medan snön virvlade utanför fönstret.

Spanat på Moderna
Gummistövlar på vuxna människor: 6/10
Nördglasögon: 7/10
Barn: 5/10
Kändisspotting: 4/10


Värdet av en blogg

Hittade en sajt som beräknar bloggars värde. Lyckoland är tydligen värd 14 942 kronor, att jämföra med Carl Bildts blogg som, högst värderad, ligger på 2 539 856 kronor. Hur uträkningen går till har jag ingen aning om, men jag misstänker att det har nåt att göra med besökarantalet.

Sjävklart kan man också få hjälp att locka till sig fler besökare och därmed öka värdet på bloggen. Vad det egentligen ska vara bra för vet jag inte riktigt. Kanske för dem som vill förtjäna sitt leverbröd på detta.

Money, money, money...

Nu är det bekräftat - det blir prinsessbröllop

Det har tisslats, tasslats och skvallrats länge om kronprinsessans eventuella förlovning med Daniel. Nu har paret själva hållit presskonferens och statsministern har uttalat sig. Då är det bekräftat.


Prinsessbröllop vankas
Illustration: Daisy Fletcher


Statsminister Fredrik Reinfeldts uttalande med anledning av förlovningen mellan Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling
Jag har på Drottningholms slott söndagen den 22 februari 2009 klockan 18.00 informerats om H.M. Konungens medgivande till äktenskap mellan Kronprinsessan Victoria och Daniel Westling.

H.M. Konungen har skriftligen hemställt om regeringens samtycke. Regeringen har denna dag den 24 februari 2009 klockan 12.00 i enlighet med 5§ i successionsordningen beslutat uttrycka sitt samtycke.

Sveriges blivande drottning Victoria ska ingå äktenskap med Daniel Westling. Bröllopet ska avhållas på försommaren 2010.

En kvinna av börd får äntligen sin man av folket.


Maud Olofsson säger:
- Jag gläds åt att kronprinsessan och Daniel Westling får varandra och framför mina varma gratulationer. Med det ansvarsfyllda uppdrag kronprinsessan har är det mycket värdefullt att ha en stabil och trygg partner vid sin sida som Daniel Westling. Kärleken är en bra grund att kunna dela både ansvar, glädje, sorg och engagemang.

Tvära kast för Mauds del, från krisdrabbat Saab till fina ord om kärlek...


På frågan om vad de föll för hos varandra blir svaret:
- Kronprinsessan har ett fantastiskt stort hjärta. Det är helheten, personkemin.
- Tryggheten jag känner hos Daniel är otrolig. Sen att vi har väldigt roligt tillsammans, det är inte helt fel.



Man behöver inte ha någon spåkula för att förutse den bröllopshysteri som nu kommer att drabba Sverige.

Drömtillvaro

Det här inlägget handlar om ett gäng hyfsat unga kvinnor, välutbildade med hyfsad inkomst. De lever innehållsrika, ibland till och med hektiska liv, med dagar som fylls av arbete och/eller småbarn och familj. De är hyfsat lyckliga.

Ändå klagas det. Över stress. Långa arbetsdagar. Ingen tid över till träning. För mycket hushållsarbete. Travar med disk och tonvis med tvätt. Mat som med nöd och näppe hinner inhandlas, och som sedan aldrig tillagas eftersom tiden inte räcker. Och trötthet. Denna ständiga trötthet.

Fråga någon av dessa kvinnor om deras drömmar, och jag kan nästan garantera att flertalet nämner något av följande:
- Öppna ett café, ljuvligt doftande av nymalda kaffebönor och söta bakverk
- Driva en egen butik med alla möjliga prylar; doftljus, prydnadskuddar, goda teer, kanske lite bijouterier...
- Äga ett bed & breakfast ute på landet där gästerna skäms bort med nybakat bröd och styva, manglade lakan
- Bli författare, flytta till ett stort hus vid havet och skriva en bok

Får det lov att vara ett eget konditori?
Illustration: Kristine Lombardi

Drömmarna är sockrigt rosaskimrande och förgyller mången grå och tråkig stund.

Men ibland kan man fundera. Vi är trötta på hushållsarbete men drömmer om ett eget café eller bed & breakfast. Vi suckar över långa arbetsdagar men inbillar oss att vi vill starta eget. För att inte tala om författarskapet... vad man måste våndas.

Jag tror att drömmarna behövs. Realistiska eller inte, en stunds verklighetsflykt kan vara nog så rogivande och stärkande. Och jag tror också på möjligheterna att faktiskt göra och genomföra precis det man vill.

Själv ska jag öppna ett bed & breakfast vid havet, driva kombinerat café/butik i gårdsflygen och skriva böcker på fritiden.

Grattis bloggen - 1 år

Tårtor, tårtor, tårtor....

Den 18 februari fyllde bloggen 1 år. Jag firar det med en liten tillbakablick.

Februari
Jag var himlastormande lycklig över det stundande samboskapet och upplevde en sällsam förälskelse till huset vi numera bor i. Det var detta bloggens allra första inlägg handlade om. Resterande bloggmånad präglades av förkylning och medlodifestival.

Mitt nya hem

Mars
En månad fylld av vardags-inlägg som handlade om vad jag hade på mig, åt och gjorde om dagarna. Jag besökte Panduro Hobby och fastnade i pysslets våld. Påsken uppmärksammades med hemmagjorda påskkort och ett påsk-kollage.

Hemmagjort påskkort

Färgglad påsk

April
Jag såg Mästaren och Margarita på Stadsteatern och våndades över att jag aldrig fick tid att städa, diska, tvätta....

Maj
En bloggfri månad, men desto mer innehållsrik IRL. Tillbringade en härlig weekend i Rom tillsammans med Sofia och flyttade ihop med Kärleken. Livet var som en enda lång semester!

Juni
I juni njöt jag av sommaren och livet på landet.

Smultron från mitt smultronställe

Juli
Ytterligare en bloggfri månad (inspirationen kommer och går). Tillbringade en dryg vecka i London med jobbet och hade sedan fyra veckors semester - så länge har jag nog inte varit ledig i ett sträck sedan jag gick på högstadiet.

Hjelle hotell i Norge

Augusti
Semestern tog slut och det var dags att återvända till jobbet. Jag och lillebror var på speedway, och så vankades det trettioårsfest i Norrköping.

Jag och Anna på partaj

September
Jobbade en massa och försökte tappert hålla uppe någon slags standard, men insåg också hur mycket jag hade att vara tacksam över.

Oktober
Åkte till USA och shoppade hysteriskt mycket (men jag hade undvikit i princip all shopping i 2-3 månaders tid, så det var tillåtet tyckte jag). Gick till tandläkaren för första gången på länge, och konstaterade att jag föredrar ett besök hos gynekologen. Köpte en fin fåtölj på Myrorna, som nu är sönderklöst av katten.

Vita huset Tokbilliga skor i USA...

November
Förälskade mig i bedårande damasker och hade en hemsk måndagmorgon som får mig att förstå varför jag numera tar bilen till pendeltåget (helt fascinerad över att jag faktiskt cyklade i november - jag!?). Jag upptäckte Bodil Malmsten, och så kom vintern till Stockholm.

December
Premiärbesökte Slottsträdgården Ulriksdal och hade en kulturell lördag i Storkyrkan med Händels Messias. Pysslade flitigt; adventsljusstake, dörrkrans och julkort.

Julkort

Januari
Månadens höjdpunkt var givetvis födelsedagen!

Februari
Var frustrerad över en viss arbetsuppgift, men insåg sedan att jag lärt mig något på kuppen. Bokade en resa till Paris, och jag längtar, längtar, längtar....

Undrar just om bloggen får fira sin tvåårsdag?

Bråda dagar igen

Nu snurrar det på igen i det vanliga höga tempot på jobbet. I går Köpenhamn, i dag Linköping, i morgon Malmö. Däremellan hem till Stockholm för att sova och säga hej till katt och sambo.

Bloggen fyllde ett år i går :-) Det ska jag så klart fira, tänkte göra det med ett inlägg om bloggåret som gått. Men det blir till helgen. Nu jobba på tåget.

En present till sambon (och en till mig själv)

Örngott
Örngott från Åhléns, 50:-. Sambon kommer tycka att det är jättefult,
men jag tror att budskapet går fram i alla fall.

Axess
Tidningen Axess till mig. Temat är begreppet normalitet,
vilket ska bli spännande att läsa mer om.

Vademecum
Tandkräm till oss båda. Vem kan motstå en rosa tandkrämstub?
Säkerligen min sambo, men nu har han inget val. 25:-/tub på Åhléns.

Jag är en mänsklig virvelvind

Inte nog med att jag städade hela huset i går, i dag har jag dessutom virvlat runt som en mindre orkan på jobbet och rensat undan surdegar och tråksaker. Till råga på allt med ett leende på läpparna i stort sett hela dagen. Känns såååå skönt!

Virvelvinden

Nu ska jag släcka och larma på och kila in på Åhléns en sväng innan jag åker hem. Tänkte köpa en liten present till Kärleken som kommer hem i dag, och kanske nåt litet till mig själv... Vi får se.

Ska lägga upp en bild på presenten sen, kan inte göra det nu eftersom han kanske sitter och surfar med sin iPhone, då blir det ju ingen överraskning....

Musik att städa till

This made it happen:

Jackson 5 - Dancing machine
Kaah - Dom tittar när jag dansar
Stevie Wonder - Isn't she lovely
Jackson 5 - Blame it on the boogie
The Archies - Sugar sugar
The Beautiful South - Perfect 10
Royksopp - Eple
Air - Kelly watch the stars
Towa Tei - Higher
Safri Duo - Baya baya
Towa Tei feat. Bebel Gilberto - Batucada

Det behövdes tydligen inte mer än en gammal blandskiva för att jag skulle dansa runt med golvmoppen.

Städa, städa, städa

Jag har varit hemma en timme nu, jag kan inte dra inte dra ut på det längre. Ska det bli gjort i dag, måste jag göra det nu. Städa alltså. Men jag vill bara sitta tillbakalutad med datorn i knät, alternativt lägga mig i soffan med en bok.

Försöker tänka på hur skönt det känns när det är klart och allt är rent och fräscht, men det räcker inte riktigt som motivation i dag.

Ibland önskar jag att jag var en sån där chic hemmafru som gjorde allt hushållsarbete med ett leende på läpparna.
Chic hemmafru

I dag...

...ska jag vara så där duktig som jag inte var i går. Städning står på schemat efter jobbet.


Polaroidnostalgi

Laddade ner ett program som gör om bilder till polaroider och provade att göra om en bild på en av mina favvo-väskor.

Polaroid

Förutom att det tar en väldans tid, att färgerna blir lite knepiga och att kanterna på bilden "klipps av" är det en kul grej!

Råttorna rumlar runt...

Jo, det knakar och knäpper i gamla hus, men vi har också noterat att katten är hemskt förtjust i att sitta på övervåningen och stirra upp i taket.

Efter vad jag har hört nu i kväll är jag säker på min sak. Det där hasandet, dunsandet och skrapet från små tassar kan inte vara något annat än råttor. Nu hoppas jag bara innerligt att de håller sig på vinden och inte rasar ner i öppna spisen... Alternativt att de är lika söta som den här.
Rumlande råttor

Men ärligt talat, så som de låter måste de vara gigantiska.... Gulp...

Semesterklädd

Jag åker ju till Paris i början av mars och jag går redan och planerar för vad jag ska göra - och vad jag ska ha på mig. Jag misstänker att jag i god semesterordning kommer att gå, gå och gå, och behöver därför ett par sköna skor. De som känner mig vet att min skogarderob till 99 % består av sådana med hyfsat höga klackar, men jag tänker mig att jag kanske skulle kunna sätta på mig ett par orange sneakers, med följande till:

En dag i Paris iklädd detta?

Brun jacka i skinnimitation, H&M, 498:-
Orange tröja, Lindex, 99:-
Lila  väska, H&M, 179:-
Beige byxor, H&M, 198:-
Orange skor, Sneaky Steve, 699:-
Armband, Angela Gotborn, 289:-
Skärp, Whyred, 349:-
Myntarmband, Friis&Co, 399:-

Städsmitare

Borde städa i dag. Rensa upp i garderoben. Dammsuga kattsand. Och jag hade verkligen tänkt göra det, men känner mig lite frusen... Så nu dimper jag ner i badkaret med en helt meningslös men ganska rogivande feelgood-roman om en hund som heter Marley.


Mitt badrum är inte riktigt så här fint, men om man blundar och drömmer sig bort...


Stockholmstipset: Rosendals trädgård

Jag och Anna hade en mys-söndag i Rosendals trädgård. Eftersom det var lite kyligt gick vi direkt på fiket, som ligger i ett stort växthus. Mumsiga mackor, mustiga grytor, soppa och allehanda bakverk stod på menyn. Ekologiskt och närodlat verkar vara ett ledord.

Det är inget fik där man sitter och myser i ensamhet, självklart är det här ett ställe dit både stockholmare och turister vallfärdar. Vi hade dock inga problem med att hitta någonstans att sitta, och det kändes inte besvärande med folkmängden. Publiken var alltifrån miljömuppar och kulturnördar till Paolo Roberto.

Caféet i Rosendals trädgård

Efter soppa och god kaka begav vi oss in mot stan, och då gick vi till Skansen och tog bussen därifrån. En promenad på 20-25 minuter där man går med öppen mun och fascineras av alla de ståtliga villorna.

Nästa gång åker jag dit bättre klädd eller i varmare väder och promenerar omkring i trädgården.

Utflykt till Rosendals trädgård

Somnade utan att ha ställt någon klocka. Vaknade för en kvart sen. Skönt att sova ut ordentligt, även om halva dagen gått.

Det blir en söndagsutflykt den här veckan också, i dag går den till Rosendals trädgård med Annsan. Jag har faktiskt aldrig varit där förut, så det ska bli kul att se. Promenad, fika och tjejsnack står på min önskelista. ♥

Bloggaren och den vilda jakten på besökare

Den senaste tiden har jag funderat en del. Över rätt triviala saker som varför man bloggar, och lite mer seriösa saker som begreppet sanning. Kombinerat ger dessa två ämnen följande inlägg.

I en intervju på e24.se berättar 17-åriga Alexandra Nilsson, alias Kissie, om sin bloggkarriär.

Hur har du fått så många läsare?
– Det är svårt att säga… Jag är provocerande, skriver om vad som händer i mitt liv. Det handlar nog mycket hur man skriver om saker och ting, säger Alexandra Nilsson.
– I början skrev jag bara när jag hade lust. Men efter ett tag började jag vilja locka dit fler. Då funderade jag på vad folk vill läsa om och vad de tycker om.
– Jag satte mig och kollade runt, och insåg att Paris Hilton kom upp överallt. Då tänkte jag att jag skulle vara superrosa och jätteglad hela tiden. Och det tog skruv.
Är det inte jobbigt att vara hatad?
- Inte via nätet, det spelar ingen roll. Den enda gången det är jobbigt är när folk tror att jag är samma person i verkligheten som på bloggen. Då kan jag bli riktigt sur. Bloggen är inte verklighet. I verkligheten försöker jag alltid vara snäll och ödmjuk, säger Alexandra Nilsson.

Man ska alltså inte gå på niten att tro att blogg-Kissie är verkliga livets Alexandra Nilsson. Och det spelar egentligen ingen roll tycker jag. Jag förväntar mig att det jag läser i en seriös morgontidning eller ser på SVT:s nyheter ska vara korrekt och hyfsat objektivt, men när det gäller skönlitteratur och bloggar... I couldn't care less. Ändå tycker jag att Kissies uttalande är lite besvärande, och jag har varit tvungen att fundera lite över varför jag känner så.

Jag följde den underbara bloggen Hockeyfruns bekännelser när den fortfarande fanns. Jag älskade den rättframma, provocerande, humoristiska stilen som inte sällan gick bara liiite över gränsen. Jag inbillar mig att bloggaren hämtade inspration från sitt eget liv och maxade det för att göra det hela lite skruvat och roligt. Allt hon skrev var nog inte 100% överensstämmande med den hon var IRL. Varför tyckte jag att det kändes helt okej, när jag låter mig provoceras av Kissie?

Jag tror att svaret ligger i uppsåtet. Jag kan naturligtvis inte veta något om vare sig Kissies eller Hockeyfruns drivkrafter, men mitt i allt fantastiskt fabulerande upplevde jag en äkthet i Hockeyfruns inlägg. Det fanns en person där bakom som skapat sig ett alterego och bjöd på stor underhållning. Att döma av Kissies uttalande verkar drivkraften vara... besökare.


Ju större publik desto bättre?
The more the merrier?

Och det tycker jag verkar bli allt vanligare i bloggosfären - den vilda jakten på besökare. Likt en skvallerblaska anpassar man inläggen efter vad man tror att den breda bloggmassan vill läsa. Man kommenterar hysteriskt på andras bloggar för att driva tillbaka några till sin egen blogg, kommentarerna behöver inte ens relatera till inlägget i fråga. Det kan handla om ett "heeeeej, hur är läget :-)" eller ett "TITTA PÅ MIN BLOGG. DÄR FINNS NÅGOT ALLA GILLAR". Bloggare går med i pyramidspelsliknande varianter som utlovar ge besökare.

Visst är det roligt att nån läser ens blogg och kommenterar. Visst är det coolt att 17-åringar kan dra in tiotusentals kronor på sina bloggar. Men nånstans förlorar man i mitt tycke själva idén med bloggandet och bloggläsandet - att få dela med sig och ta del av åsikter, tankar och känslor. Inte att få se ännu en bild av Paris Hilton.

Liten finansiell encyklopedi

Något har jag lärt mig under veckan som gått.

Avskrivning

Avskrivningar sker under en tillgångs ekonomiska livslängd med årliga belopp som motsvarar den ungefärliga värdeminskningen.

Exempel:
Du investerar i en exklusiv parfym för 1000 kronor.  Du räknar med att de dyra dropparna ska räcka i två år, och för var je år som går minskar parfymen i värde. Efter ett år är parfymen värd 500 kronor, och efter två år - när parfymen är slut - är värdet noll.

Perfumes...

Nedskrivning
En nedskrivning görs när en tillgång har förlorat i värde, så att det egentliga värdet är väsentligt lägre än det bokförda värdet. Tillgången skrivs helt eller delvis bort från balansräkningen och blir en kostnad på resultaträkningen.

Exempel:
Den exklusiva parfymen du köpt borde ge kärlekslivet en rejäl skjuts, och du räknar med att parfymen ska hjälpa dig att få tre män på kroken. Efter en tid visar det sig att parfymens dragningskraft inte alls är så stor som du trott, och du får bara en man. Du måste således värdera parfymen lägre och gör en nedskrivning av dess värde.

 En av tre möljliga

Förlustavsättning
En avsättning definieras som en skuld som är oviss till belopp och/eller till den tidpunkt då den kommer att regleras.

Exempel:
Den man du lyckades fånga med hjälp av den dyra parfymen verkar vara den perfekta partnern för dig. Du berättar för alla dina väninnor om hur fantastisk han är, om middagarna han bjuder på och de kärleksfulla orden han säger. Efter en tid visar det sig dock att allt inte är en dans på rosor. Han slutar bjuda på middagar, blir arbetslös och tömmer ditt kylskåp på mat. Dessutom kör han din dyra bil utan att tanka den. Du inser att den här mannen kan driva din ekonomi i sank. Du plockar ut pengar från ditt heliga sparkonto för att täcka upp för eventuella förluster som mannen kan orsaka dig innan ni har lyckats komma överens om en lösning.




Detta inlägg dedikeras Ann-Sofi, en fena på att förklara svåra saker så att man förstår.

Workaholic

Jag känner mig bakis i dag. Huvudet är tungt, munnen torr och tungan liksom tjock och oregerlig. Det blir så efter en vild natt på jobbet.

Jag kom till jobbet kring nio på torsdagen, och åkte hem halv tre. På natten. Somnade vid kanske halv fyra, Upp igen vid fem på fredagmorgonen, för att vara på jobbet halv sju. Sen gick det i ett, med rapportsläpp, presskonferens och intervjuer.

All work and no play...

Jag somnade vid sju i går. Sov till halv tolv. Låg och läste ungefär en timme, somnade igen och sov som en stock hela natten. Är på väg till Linköping och barndop nu, så jag var tvungen att gå upp i hyfsad tid, annars hade jag nog kunnat spendera den här dagen i sängen.

Jeansdag

Jag har jeans i dag. Det ska väl inte vara någon stor sak egentligen, men under de 3,5 åren jag har jobbat på det här företaget har jag haft jeans på mig kanske max fem gånger. Och då har det varit dagar då jag kommit in från semestern eller tillfällen då vi varit tvugna att ha möten på söndagar och det passar att vara lite mer casual.

Men i dag blev det alltså jeans. Ljusa sådana, med synnerligen märkbara slitningar på knäna. Ska bli mycket intressant att se om det är någon som säger något om det.

Morgonmonstrets önskedrömmar

Tänk om man kunde vakna på morgonen, precis i den tid man tänkt sig. Tänk om man gick upp, ställde sig framför spegeln och kunde konstatera att håret ligger lagom fluffigt och glansigt kring ett rosenkindat ansikte med härlig lyster. Tänk om man därefter kunde bege sig till garderoben, sträcka in armen, och utan att tänka dra fram det Perfekta Plagget  - sätta på sig det och konstatera att man ser fantastisk ut just i dag.

Men nej.

Istället vaknar man, grå och urlakad, med håret antingen vilt på ända eller slickat längsmed huvudsvålen. Inga kläder passar, förutom de som ligger illaluktande i tvättkorgen, eller skrynkliga över en stol. Och vem f-n hinner stryka på morgonen!?

Stephan Bucher

Illustration: Stefan Bucher


Wolfgang Amadeus... Phoenix!

Phoenix är den enda grupp som jag gillar på ett sånt där tonårsfanatiskt sätt. Det har nog att göra med flera saker. Ett skäl är förstås att de är så vansinnigt bra, ett annat att det var Kärleken som på allvar introducerade mig in i deras underbara musikaliska värld. För två somrar sedan såg vi dem i en utomhuskonsert i Versailles - bättre spelning har jag nog aldrig varit på. Regnet öste ner, allt och alla var genomblöta, inklusive musiker och instrument. Trots det skapade de fantastisk musik.

Den 25 maj släpper de äntligen ett nytt album - Wolfgang Amadeus Phoenix. Ska bli mycket spännande att höra vad det blir av det!



 
Long distance call - kanske är det min favorit

What is a friend?



Med lite musik till hade den här kunnat bli hur söt som helst.

Famlar i mörker...

Vi är inne i bokslutsmörkret.

That's what's going on.

Utmaningen: 8 fakta/(o)vanor om mig

Ja, jag blev alltså utmanad av Malin att skriva åtta fakta/(o)vanor om mig själv, och nu har jag också kommit på vilka åtta bloggar jag i min tur utmanar.

Regler:
Bloggaren skriver 8 fakta/ (o)vanor om sig själv. Den som blir utmanad skriver ett eget blogginlägg om sina 8 fakta/ (o)vanor. I slutet av inlägget skriver du 8 personer som du utmanar.

Here we go!

1. Vissa är tidsoptimister - jag är tidsrealist. Ett möte som börjar tre, börjar tre. Det betyder att jag fortfarande är i tid klockan 14.59.59. När överenskomna tider bryts i och med möten som börjar för tidigt, bussar som avgår före utsatt tid etc. blir jag sur. Att jag sen i vissa fall tar lite för lätt på överenskomna tider och kommer för sent, det är en annan historia...

Klocka

2. Jag har ett survival kit på jobbet bestående av följande: tamponger, nylonstrumpor, tandkräm och tandborste, puder, rouge, mascara, läppglans, handkräm, ansiktskräm, hårborste, deodorant, rakhyvel, pincett, säkerhetsnål samt nål och tråd.

3. Det är i princip omöjligt för mig att komma upp på morgonen utan att snooza. Sanningen är att jag gillar det och oftast ställer klockan på ringning en halvtimme innan jag behöver gå upp. Det är en underbar känsla att få stänga av klockan i vetskapen om att jag får sova liiite till.

4. När livet går mig emot blir jag trotsig, och en mindre angenäm, bortskämd sida av mig träder fram. Det yttrar sig i att jag med näsan i vädret tänker att jag minsann är värd något bättre, att jag var menad för något större. Det sker i princip varje gång det regnar och blåser ute och jag måste gå och bära på något tungt. Det gillar jag verkligen inte. Då tänker jag att jag egentligen skulle ha fötts som prinsessa vid något europeiskt hov på den där tiden när någon bar omkring på en i bärstol, klädde på en och såg till att man fick mat.

Bärstol

5. Jag inbillar jag mig att jag är väldigt bra på att få det att låta som att jag vet precis vad jag pratar om fast jag inte har en clue. Jag formulerar ofta snabbt egna teorier om varför saker och ting är som de är, och övertygar mig själv i ungefär samma tempo. Sen berättar jag för andra - och lyckas låta tvärsäker. Medveten om den egenskapen förklarar jag istället in absurdum att det jag säger är något jag tror, jag vet faktiskt inte. Hängslen och livrem.

6. Jag har lätt för att bli engagerad i olika saker och kan brinna kraftfullt för något. I några dygn. Att hålla lågan vid liv är desto svårare (gäller dock ej nödvändigtvis kärlek). Kanske är det den egenskapen som gjorde att jag blev generalist snarare än specialist? Eller specialist på att vara generalist.

7. Jag måste läsa. Överallt. Hela tiden. Vid frukostbordet. På toaletten. På bussen. På stan. På allt jag kommer åt. I brist på bättre läser jag innehållsförteckningen på schampoflaskan när jag duschar.

Schampo

8. Kärleken tyckte att jag måste nämna min vana/ovana att fredags-sova, då det är något som verkligen kännetecknar mig. Och visst har han rätt. Efter en arbetsvecka är jag som en urkramad disktrasa när jag kommer hem på fredagen. Då finns det inget bättre än att bara få lägga sig ner och "blunda en liten stund". Blundandet övergår ruskigt snabbt i djup sömn och sedan sover jag tills någon ruskar liv i mig. Att sova är överhuvudtaget något jag är väldigt bra på. Kan sova nästan var som helst, hur som helst, när som helst. Sömnsvårigheter har jag inte. Jag blundar. Och sen somnar jag.

Och det är vad jag ska göra nu, och i morgon ska jag klura ut vilka åtta andra bloggare jag ska utmana.

Update!
Jag utmanar
Fashionvision
Galtöroad
Visina & Dafina
Odlingspyssel
Vardagstugg
Annabanan
Big Nono
Charlitetruck

Challenged

Jag har blivit utmanad av Malin som har bloggen Inne & Ute tillsammans med Maria. Upptäckte den bloggen för några dagar sedan, och jag gillar deras inredningstips som är helt utan pekpinnar och snobberier.

Utmaningen är att skriva åtta fakta/(o)vanor om sig själv. Hmmm... ska fundera över dagen och återkomma till detta under kvällen!

Sprid lite glädje!

Ytterligare något som gjorde måndagmorgonen lite lättare att uthärda var kvinnan som jag delade hiss med i morse. Vi åkte två våningar tillsammans och innan jag klev av sa hon att hon tyckte att mina skor var så söta, att hon hade sett dem förr och tänkt på det.

Mina skor är inte jag, men vad glad man blir när någon ger en komplimang så där spontant.

Jag har själv tänkt sådana saker flera gånger, men dragit mig för att säga något av rädsla för att bli uppfattad som en knäppgök. Nu ska jag sluta umgås med sådana tankar och försöka sprida lite glädje omkring mig istället!

Måndag morgon

Inte så dumt ändå, när allt kommer omkring. Himlen är klarblå och solen skiner. De skarpa strålarna reflekteras i fönstret på byggnaden mittemot så jag blir helt bländad. Skulle egentligen behöva sitta här framför pc:n med solglasögon.

Men jag klagar inte. Jag behöver sol!

Sol!


Frieda Knapp på Edsvikens konsthall

Söndagsutflykten gick till Edsvikens konsthall som just nu ställer ut åtta tyska konstnärer. Jag hittade en ny favorit bland dem - Frieda Knapp. Mina foton gör knappast hennes målningar rättvisa, men det går inte heller att hitta något vettigt på nätet.

Frieda Knapp - Wase

Frieda Knapp

Jag gillar färgerna och sättet motivet är uppbyggt på, det är lite som en mosaik. På avstånd skapas någon slags helhet, men går man nära är det ett gytter av olika färgplattor som kombinerats. Ovanpå detta ligger som små... färgmaskar.

Frieda Knapp, detalj

Frieda Knapp, detalj

Detaljerna ur målningarna är nästan som konstverk i sig tycker jag.

Frukost

Av ingenting blev det ändå en frukost.


Sconesparadis

Visst ni att det finns en sajt helt dedikerad åt scones? Scones.se. Där finns en mängd roliga och annorlunda sconesrecept, jämte den klassiska varianten så klart.

Jag har precis svängt ihop ett par helt vanliga scones (men med rapsolja istället för smör, eftersom det var det enda fett som fanns hemma), men är väldigt sugen på att prova blåbärsscones:

Blåbärsscones
BIld från Tasteline

Blåbärsscones
3 dl mjölk
1 ägg
100 gram smör
2 dl havergryn
8 dl vetemjöl
1/2 dl socker
1 1/2 dl djupfrysta blåbär
4 tsk bakpulver
2 tsk vaniljpulver
1 tsk salt

Blanda mjöl, gryn, socker, bakpulver, vanilj och salt i en bunke. Skär smöret i bitar och blanda ner det i mjölet. Finfördela smöret med fingrarna till en grynig massa.

Blanda ner de djupfrysta bären. Vispa ner ägget i mjölken och blanda ner den. Rör ihop till en deg, men rör inte i onödan utan sluta när du kan kan forma till en deg.

Dela degen i sex bitar och platta ut till runda kakor, cirka 15 centimeter i diameter. Skär två skåror i varje kaka, i ett kors. Nagga kakorna med en gaffel. Lägg på bakplåtspapper eller smord plåt och grädda i 250 grader i cirka 10 minuter.

Servera nygräddade med smör eller färskost!

Casual spring

Casual Spring
Ljus jeansjacka, 399:-, Ellos
Sneakers från Tretorn
Bomullsklänning med smock, 449:-, La Redoute
Halsduk, 249:-, La Redoute
Röda pärlor i plast, 18 £, Bobbly
Regnbågsclutch i canvas, 65 $, Nine West

I morgon


Berry - Demain

Mina drömmars stad

Nu är det en månad kvar, sen är jag äntligen i Paris igen. Alla frågar mig om jag ska åka dit för att shoppa (kan absolut inte förstå hur de kan tro det...), men sanningen är att det inte är alls finns med i planen. Kanske köper jag något litet på någon loppmarknad, men annars är det helt andra saker jag hoppas ta med mig hem.

Jag åker till Paris för att samla på mig inspiration. Upplevelser. Vackra hus. Vackert språk. Crêpes och cider. Jag åker dit för att bara vara. Gå omkring. Läsa böcker. Sitta på fik.

Göra absolut ingenting, men på ett väldigt trevligt ställe.

Tour de Eiffel

Flow

Blev en sen kväll på jobbet, trots att det är fredag. Men inspirationen kom farandes, och när det händer är det bara att hoppa på. Oavsett veckodag eller tid på dygnet.

Flow på jobbet är något helt fantastiskt. För mig är det en kombination av inspiration, kreativitet och stunder av total klarhet och närvaro. När flytet sätter in kan jag få precis hur mycket som helst gjort, och det är som om varje arbetsinsats ger mer energi än den tar.

I dag kom den efter att jag hade städat undan några ångestfyllda uppgifter. Återigen drar jag lärdomen: Ångestfyllda saker ska göras direkt. I nio fall av tio är de inte alls så farliga som man inbillar sig, och ju fortare man gör dem - desto mindre behöver man gå och oroa sig.

Polis, polis, potatis...?

Ingen har väl undgått medierapporteringen kring de högst osmakliga kommentarer som fälldes av några poliser i samband med förra årets kravaller i Rosengård. Det är hårresande uttalanden, där det pratas om att personer ska göras sterila, få duktigt med stryk och dessutom kallas för blatte och apajävel.

Tur att de är skåningar. För ingen norr om Malmö kan väl i ärlighetens namn begripa vad de säger i den här filmen??


Arbetslivets utmaningar

Har tillbringat aftonen med datorn - sittandes, liggandes, ståendes i alla möjliga och omöjliga positioner - översättandes ett tre sidor långt dokument med ekonomisk information.

Hallå, jag vet inte vad merparten betyder ens på mitt modersmål! Siffror är överlag ett mysterium för mig, och med det som utgångspunkt har jag tagit steget till att försöka omsätta siffrornas mening och betydelse till löpande, begriplig text.

Förvirrande nuffror...
Jag säger då det.

Glossiga bloggar?

Jag undrar om jag någonsin kommer att ge upp papperstidningar helt. Jag har svårt att tro det. Känslan av att vakna på lördagsmorgonen, fixa en rejäl frukost och sedan sitta med morgontidningen framför sig och bara njuta - den är allt för värdefull. För mig skulle det inte vara samma sak att sitta med laptopen i knät.

Men nånting har ändå hänt. Likt den slav jag varit under de glossiga magasinens makt går jag ofta till tidningshyllan i mataffären, smeker färgglada, glatta pappersytor, bläddrar i tjocka modebiblar. Men jag köper dem alltmer sällan. Jag tittar, inspireras, men tänker sedan - jag kan läsa en blogg istället.

Elle

Magasinen har varit en källa till inspiration för mig, en stunds förströelse, och exakt samma sak är bloggosfären. Istället för matlagningsmagasinen finns matbloggarna. Istället för Topphälsa - träningsbloggarna. Istället för Elle - modebloggarna. Istället för Gods & gårdar - inredningsbloggarna. Listan kan göras hur lång som helst.

Och saknas bloggen, finns ju många andra sajter...

God morgon-choklad

Jag är ett stort fan av vardagslyx. Små, små saker som förgyller tillvaron och gör livet lite, lite roligare att leva. En sån sak är varm choklad på morgonen. 

Jag hämtar den visserligen ur en automat på jobbet - det är knappast en kulinarisk upplevelse. Men när den varma, söta, chokladdrycken får rinna genom strupen vaknar jag stilla och lugnt.

God morgon!

Varm choklad...

Om sommaren kom...

Just nu ser jag fram emot sommaren. Och Fräulein von Hasts vår-/sommarkollektion 2009.

Fräulein von Hast, v/s -07
Fräulein von Hast, vår/sommar 2007

Om åldrande

Jag har erfarit ett nytt fenomen.

Eftersom jag älskar att fylla år är det knappast så att jag håller det hemligt. Min födelsedag är min dag, då jag får gå omkring och känna mig fantastisk och uppvaktad. Att bli äldre tynger mig inte särskilt. Hittills har mitt liv bara blivit bättre för varje år som går, och att jag fyller år ju faktiskt ett slags bevis på att jag fortfarande lever. Jag blir hellre ett år äldre, än låter bli.

Men tydligen har jag uppnått en ålder som framkallar en viss ångest hos många (äldre). Följande dialog utspelade sig ett flertal gången i fredags:
Jag: Vet du vad det är för dag i dag? Det är min födelsedag!
Mr/Mrs X:  Jaha, du fyller 22(/23/25)?

Nej. Jag fyller 28. Jag har knappt fått min första rynka. Det är knappast så att jag skäms.

Bernard Safran - Old Lady
Bernard Safran - Old Lady


Uppdatering

Födelsedagen var helt fantastiskt rolig, tack vare alla snälla vänner som förgyllde min dag. Jag, Anna och Ann-Sofi partajade hela natten och jag kom hem nån gång kring sex, halvsju på lördagmorgonen.

Fick fina presenter av Anna, chefen och fd. chefen. Finaste presenten var kanske komplimangen jag fick av Anna (fritt citerat):

- Om nån annan hade sagt "jag ska ha på mig en tajt jeanskjol, en leopardmönstrad lite genomskinlig blus med knyt i halsen, en guldglittrande kofta, röda lackskor i reptilimitation med gulddetaljer och så ett armband med rosor på" , så hade man tänkt att det där kommer se för jäkligt ut. Men du passar ju i det!

Det är en sån där komplimang som jag kommer spara i hjärtat och ta fram nån gång när det känns lite jobbigt.