Farväl till farmor

Så har vi lämnat ifrån oss älskade farmor. I onsdags var det begravning och alla hennes barn, barnbarn, barnbarnsbarn och bekanta fanns på plats för att ta farväl. Vad kan man säga om begravningar? De är som de är. Kändes ofattbart att min farmor låg i den lilla vita kistan. Att hon fick plats där inne. Jag minns henne förvisso som kort, men också som så rund att jag inte kunde få armarna runt henne när vi skulle kramas. Får påminna mig om att det nog var flera år sedan det var på det viset. På senare tid krympte hon och blev liksom mindre och tunnare. Så där som människor kan bli på äldre dagar.

Prästen berättade om sommarstugan som hon tyckte om att vara i. Att hon tyckte om att läsa böcker och lösa korsord. Sa att hon var en modern och radikal kvinna. Senare hörde jag fastrar, farbröder och kusiner säga att hon hade ett så stort hjärta. Trodde alla om gott. Att hon var frisinnad och öppen, omtänksam och förlåtande. Alla dessa uppräknade egenskaper gjorde mig förvirrad. Så hade jag aldrig tänkt på min farmor. Visst tyckte jag att hon var snäll, men för mig har hon aldrig varit en räcka egenskaper. Det är inte så jag kommer att minnas henne. 

Jag kommer att minnas hennes glada ögon. Hur hennes vinbärssaft smakade. Hur det var att sitta vid hennes köksbord och spela "Kung hörn". Kommer att minnas den gången jag tog bussen till henne och hon mötte mig inne i stan. Vi gick på konditori och fikade, och hon köpte en kaffeservis till mig på Myrorna. Precis den jag villa ha. 70-talsbrun med röda och vita detaljer. Jag kommer att minnas fikastunder i hennes trädgård om sommaren. Julaftonsfirande i hennes vardagsrum. Dofter, smaker, känslor.

Kommer också att minnas de sista åren. Då hon blev tröttare och tröttare. Förvirrad. Då jag ständigt var beredd på dagen då hon inte längre skulle finnas hos oss. Då jag läste okända människors dödsannonser och blev glad när den som avlidit var äldre än henne. Orolig när någon yngre eller född samma år som hon gått bort.

Och så kom den dagen, då jag var tvungen att se hennes dödsannons i tidningen. Det var så mycket svårare än jag någonsin trott att det skulle vara.

För jag var inte alls beredd. Inte alls.

Kumla kyrka
Kumla kyrka. Under en av de där gravstenarna på bilden ligger min farfar, numera i sällskap av min farmor.

Lugn helg

Har klarat av två tuffa arbetsveckor, så nu känns den stundande helgen välförtjänt. Har ett lätt obehag i kroppen (influensa?) så något annat än lugn och stillhet är inte att tänka på. Förutom att handla hem lite mat och röja upp i den värsta röran ska jag bara krypa upp i soffan med en bok eller kanske datorn i knät.

Har på grund av ovanstående faktorer (arbetsbelastning och obehagskänslor) inte tränat på ett par veckor nu, men jag får skjuta det ytterligare lite på framtiden. Först måste jag återhämta mig ordentligt.

Förlänger sommaren

Är det höst eller sensommar? Jag vet inte riktigt. Gräsmattan har prytts av de första gula björklöven. Det är lite kyligare i luften, men vi sitter fortfarande ute i solen och äter frukost. Än så länge blommar det lite här och var.

Fast kvällarna är mörka. Och solen dröjer på morgonen. Och några droppar regn får vi nästan varje dag. 

Jag skapar lite sommar i mitt kök.

Basilika och tomat
Basilika i Wikholm-kruka, inköpt på Slottsträdgården Ulriksdal, 95:-. Körsbärstomater från egen odling. Det här blev årets sista. Det fanns några gröna små kart kvar, men plantan var alldeles brun och torr, så nu fick det räcka.


Förbereder våren

Har hunnit med lite trädgårdsarbete den här helgen. Har för första gången vågat mig på det där med att sätta lökar. Verkar ju mycket smidigt, om jag nu får det att funka. Det finns ju så mycket att oroa sig för. Har jag grävt ner dem för djupt? Inte tillräckligt djupt? Har de fått rätt jord? Rätt gödsel? Är det tillräckligt dränerat, eller kommer de få ligga och ruttna där nere i jorden, de små stackarna? Jag kommer ligga sömnlös fram till april, då den första narcissen enligt instruktionen ska slå ut i blom.

Och om blommorna sedan gör det de ska (växer, frodas och blommar alltså), kommer jag oroa mig för att rådjuren ska äta upp dem.

Vårförberedelser

Diverse vårlökar, ljung i kruka och så en alldeles nygrävd rabatt

Först ut att blomma ska narcissen vara. Det är en dubbel så kallad Obdam. Enligt instruktionerna på baksidan av förpackningen ska den vara färdig i april nästa år. Den är flerårig, vinterhärdig och kan planteras både i rabatt och i kruka. 

Därefter kommer min Allium Bulgaricum, den ska blomma i juni, juli och augusti. Hoppas verkligen att jag lyckas med den, den ser läcker ut. Den doftar och kan planteras i både rabatt och kruka.  

Lyckades också få ner en Allium Round and Purple. Den ser ut att kunna bli riktigt stor och maffig. Ska blomma i juni-juli och kan planteras både i rabatt och kruka.

Jag är ju inte så trädgårdsvan, men en sak som förvånade mig var att se några vårblommor titta upp ur jorden. Det är några lökar som blommade tidigt i våras (mars?), och sedan vissnade ner. Och nu växer de igen. Ska det vara så, eller har de fel på klockan?

Satte ljung i krukan där tomatplantan huserat. När ljungen kommer fram, då känns det som höst tycker jag.