When Shopping is the Answer

 
 
 
In my journey towards minimalism I have had to question the role of shopping. Where and when, if ever, is the time and place to pray to Mammon?
 
My vision for a minimalistic lifestyle goes hand in hand with a dream of simple and carefree living, where my time can be spent on what I really love instead of polishing my possessions and working day and night to pay loans and bills.
 
Cutting down on shopping is a natural step in the light of that vision (although I took that step already a year ago, but then for financial and environmental reasons, as well as to challenge my tendency to shop every time life felt just a little bit boring).
 
Then again, there are problems only shopping can solve. And I’m not talking about crushed hearts or PMS, here.
 
 
It struck me when I once again was spending hours (or so it felt) by the clotheshorse, trying to pair one black sock with its twin, among a trillion (or so it felt) almost identical black socks.
 
That isn’t quality time.
 
So, I got rid of the socks. All of them. My green heart grimed and I felt guilty about it, but it just had to be done. And then I went to the mall and bought myself 14 pair of identical black socks (organic cotton, to compensate for my previous wasteful behavior).
 
Hanging socks for drying is still not what I love to do the most on my free time, but at least it’s swiftly done and I can get on with the rest of my life.
 
Shopping isn't always a bad thing.
 
 
 
 
 
Har shoppingen en plats i den minimalistiska livsstilen? Var och när, om någonsin, infinner sig den rätta tiden och den rätta platsen att tillbe Mammon?
 
Min vision om minimalism går hand i hand med drömmen om ett enkelt och bekymmersfritt liv, där jag kan ägna min tid åt sådant jag verkligen tycker om istället för att polera mina prylar och arbeta dag och natt för att betala räkningar och lån.
 
Att dra ner på shoppingen är ett naturligt steg i det perspektivet (även om det för min del skedde redan för ett år sedan, men då av ekonomiska och miljömässiga skäl, liksom för att göra mig av med ovanan att shoppa varje gång livet kändes lite småtråkigt).
 
Samtidigt finns det kanske problem som bara shopping kan lösa? Och jag syftar inte på krossade hjärtan eller PMS här.
 
 
Det slog mig när jag stod och hängde tvätt och kämpade med att försöka para ihop den ena svarta strumpan efter den andra med sin tvilling, bland tusentals nästan identiska svarta strumpor.
 
Det är inte kvalitetstid, om du frågar mig.
 
Så jag gjorde mig av med strumporna. Vartenda par. Mitt gröna hjärta grämde sig och jag fick faktiskt lite skuldkänslor, men det var bara tvunget att ske. Sen gick jag till affären och köpte 14 par helt identiska svarta strumpor (i ekologisk bomull för att kompensera för mitt tidigare så slösaktiga beteende).
 
Att hänga tvätt är fortfarande inte det jag allra helst gör på min fritid, men nu är det åtminstone snabbt avklarat och jag kan ägna mig åt roligare saker.
 
Shopping är inte alltid av ondo.
 Comments
Posted by: Ann-Christin

Jag har tänkt tanken många gånger men det är något som hindrar mig. Vet inte vad. Men en hel blå IKEA-kasse med singelstrumpor sneglar på mig med onda ögon. "När ska du hitta min kompis?" mumlar dom och jag svarar "aldrig... verkar det som..." med en sorgsen ton. Ska jag kassera alla strumpor och göra som du? Vågar jag?

Svar: You can do it! Jag vet, det smärtar att göra sig av med fullt fungerande plagg och prylar, men livet kan bli så mycket enklare. Å vad gäller de där singelstrumporna, nä, det är inget att gå och dra på. Gör dig av med dem :-)
Linn

2013-04-26 @ 18:01:49
URL: http://berndtssonlundstrom.blogg.se/
Posted by: Lotta

Mina barn har under många år sålt strumpor och underkläder genom deras idrott. Så vi har alltid lika det är hur bra som helst.

Ha en bra helg och tack för din kommentar hos mig och jag kan bara hålla med dig. Jag hoppas verkligen att jag kan få i ordning på min hälsa nu (känner mig hoppfull) för jag har provat det mesta nu men det är svårt när det finns ett grundfel i kroppen som inte vill svara på min hälsosamma livsstil.

Kram Lotta

Posted by: Frökenfilantrop II Your cup of tea

Tycker på något sätt att det är härligt att du använder uttrycket "att tillbe mammon", inte så ofta jag hör det(jag använder det själv ibland)

Jag tycker du gjorde en helt okej grej! Visst ska vi vara rädda om miljön och vara aktsamma om det vi har men till vilken kostnad? Kostnaden av vårt egna välbefinnande i det lilla?...

Svar: Var tvungen att hitta en synonym... :-) Ska erkänna att jag sällan till vardags använder mig av just det uttrycket, men tycker om att vrida och vända lite på orden och damma av sådana här gamla fina uttryck
Kram
Linn

2013-04-27 @ 14:34:51
URL: http://frokenfilantrop.se
Posted by: Nisse

Haha klockrent! Själv kör jag bara med svarta ullfrottestrumpor, perfekta för fjället, perfekta för träning, värmer, luktar inte och känns torra hela tiden. Köper ett nytt par var 4:e månad. Mitt tips är ull nästa gång du gör en totalrokad i strumplådan.
(Farsan köpte någon gång på 80-talet 100par militärstrumpor på någon utförsäljning, han kör fortfarande med dom :-) )

Svar: Underbart! Du verkar ha svart bälte i strumshopping, jag ska lyssna på dig. Själv använder jag ylle på vintern och när jag är ute och vandrar, får för mig att det skulle kännas lite varmt till vardags?
Tror jag ska åka till ÖB. Tänk om jag skulle hitta ett helt parti militärstrumpor i storlek 43 eller så. Då kan jag ha dem livet ut!
Linn

2013-04-28 @ 08:41:20
URL: http://www.ludd.ltu.se/%7Ewizzo/wordpress/
Posted by: Katarina

Nej, ibland är shopping fantastiskt! I går till exempel. Det kan ju vara nödvändigt om man liksom inte har så mycket office-kläder. Just då är det faktiskt härligt och befriande att shoppa :)
Kramar

Svar: Visst är det kul att shoppa, när andan faller på och lusten finns där. Att ha bra, användbara grejer i garderoben underlättar verkligen i vardagen.
Och så känner man sig ju lite fin också när man premiärar i sina nya kläder :-)

Kram!
Linn

2013-04-28 @ 19:44:40
URL: http://brakat.blogg.se/
Posted by: Mormorsglamour-pyssel och inredning

Vilken fantastisk lösning på problemet :)
Jag har faktiskt gjort så att jag inte shoppat några kläder alls under de senaste åren, inte second hand heller. Utan jag har använt de kläder jag redan hade i garderoben. Men nu, var det dags, att investera i nya kläder... för kläderna hängde nästan inte ihop längre, det var hål i de flesta tröjorna och jag kände mig faktiskt inte särskilt fin längre.

då tycker jag det är ok att faktiskt investera i nya kläder och jag vet att det är massa gifter i nya kläder och jag vet att man kan handla second hand. Men nä, jag gjorde inte det denna gång utan jag investerade i nya kläder.

Det var svårt med samvetet men ändå kändes det ok. Jag kände mig fin och motiverade köpet med att jag nu för tiden verkligen använder mina kläder och inte köper nytt hela tiden utan bara när kläderna behövs bytas ut.
Det känns som en bra lösning för mig.
Kram
Helena

Svar: Inspirerande! Lite så tänker jag också framöver, att handla mer sällan men i gengäld handla kvalitet och det jag verkligen vill ha. När man - eller i alla fall jag - shoppade mer ofta, då blev det mer slit och säng, och det är troligen en bra mycket större miljöpåverkan i det beteendet.
Kram
Linn

2013-04-29 @ 08:13:38
URL: http://afnord.blogspot.com
Posted by: Lissen

Shopping som underlättar vardagsliv, det säger nog dom flesta, ja tack till!

2013-04-29 @ 11:42:41
URL: http://lissento.blogg.se
Posted by: Monnah

Ja, men så är det ju! Det är visst skillnad på shopping och shopping. Ibland behöver man köpa saker. Fröer till det man tänker odla till exempel, eller frimärken så man kan skicka något roligt till någon man älskar! :) Ja, eller strumpor i samma färg.

Svar: Precis sådant jag också vill lägga pengarna på! Frimärken, fröer... och ibland lite bensin så jag kan tanka bilen och åka någonstans.
Linn

2013-04-29 @ 19:22:43
URL: http://monnah.se
Posted by: Nisse

Hahaha jag har svart bälte i många grenar av livets lek. Gå förbi naturkompaniet och spana in de tunna ullstrumporna de för. Bra grejer. Ull tycker jag känns kallt på sommaren och varnt på vintern. Det har med hur den värmer med fukt i, den värmer även med 30% vätska i sig.

2013-05-03 @ 16:07:47
URL: http://www.ludd.ltu.se/%7Ewizzo/wordpress/
Posted by: rebecca

jag skulle nog säga att det aldrig finns någon rätt tid eller plats att tillbe mammon. Det blir en så konstig relation till pengar då=)

Svar: Ha ha, det har du faktiskt väldigt rätt i! :-)
Linn

2013-05-04 @ 19:51:44
URL: http://bostromsla.blogspot.com

Comment here

Name:
Remember me

E-mail address:


URL/blog:


Comment:


Trackback