Vi har alltid varit pannkakor

(Både tunna, smaskiga stekpannepannkakor med socker, glass och sylt och tjocka, fluffiga ugnspannkakor med näringsrikt innehåll)

Pettson och Findus steker tunna pannkakor
Vi tackar Sven Nordqvist för gubben Pettson och katten Findus

Bodil tipsade om en sajt där några kloka(?) personer funderat över hur Internet har förändrat deras sätt att tänka. Richard Foreman menar att Internet med alla dess möjligheter och begränsningar gjort oss till pannkaksmänniskor - wide and thin.

Inombords suckar jag lite över vad som åtminstone vid första anblicken kan ses som ännu en domedagsprofetia över vad den nya (=farliga) tekniken leder till.

Nya medier (boken, tidningen, radion, teven, telefonen, webben...) tycks alltid leda till att intelligentian delas i två läger, där den ena halvan förfasas och den andra förförs över medierna och dess inverkan på Människorna (naturligtvis inte dem själva, utan det stackars medelsvenssonska patrasket). De där som skriker högt om Människornas fördumning lyckas ofta överrösta de positiva hejaropen, som talar om kunskap till alla och demokratisering.

När det gäller Internet gör jag tummen upp. Kommer knappt ihåg hur livet var dessförinnan. Har svårt att riktigt förstå hur man mättade sin enorma kunskapstörst innan Google och Wikipedia. Men jag har svårt att tro att jag, eller människor i största allmänhet, i grunden har förändrats. Tror varken att vi blivit särskilt mycket dummare, eller särskilt mycket smartare.

Våra grundläggande biologiska behov är desamma. Behovet av djup och mening är oförändrat, likaså behovet av underhållning, förströelse och social samvaro.

Behoven är eviga, hur vi tillfredsställer dem förändras.Comments

Comment here

Name:
Remember me

E-mail address:


URL/blog:


Comment:


Trackback