Share and Care

 
 
 
This post is about the Swedish Council for Organ and Tissue Donation and will not be translated to English.
 

Efter min död (jo, vi ska ju alla den vägen vandra...) skänker jag min kropp – rubb och stubb, allt som kan vara till nytta – till någon som behöver den bättre. Kanske kommer det där lilla hjärtat som klappar så hårt för livet att få fortsätta att slå i någon annans bröstkorg? Kanske kommer lungorna som suger i sig den friska sommarluften att få fortsätta att andas i någon annans kropp?
 
För mig är den tanken vacker, jag gillar recycling i alla dess former.
 
Man talar om för sina anhöriga att man är beredd att donera, eller så anmäler man sig till donationsregistret. För att sprida budskapet kan vi som bloggar också lägga till en liten knapp som länkar till livsviktigt.se. Där kan man läsa mer om organ- och vävnadsdonation.
 
 
 
Så här lägger du till en knapp i menyn på din förstasida som länkar till Livsviktigt:
Gäller för blogg.se
 
1. Kopiera den här bilden och spara den på din dator.
 
2. Ladda upp den på din blogg genom att gå till Arkiv -> Bilder -> Ladda upp bilder. När du drar med muspekaren över bilden som du precis laddat upp får du fram en ruta där adressen till bilden visas. Kopiera länkadressen till den fullstora bilden.
 
3. Gå till din kodmall genom att klicka på hjulet i bloggverktyget -> Design -> Redigera kodmallar. På lämpligt ställe i din meny ska du nu kopiera in följande kod:
 
 <a href="http://www.livsviktigt.se/Sidor/default.aspx"><img src="ADRESSEN TILL DIN BILD" border="0"></a>
 
Var det passar att lägga knappen beror så klart helt och hållet på vilken design du har.
 
4. Spara kodmallen och kontrollera att allt ser bra ut och funkar.
 



Comments
Posted by: Camia

För mig var det självklart och jag har anmält mig till donationsregistret för flera år sedan. Jag tror att det är många som vill det, men att det inte har blivit av. Därför är det så bra när man blir påmind. Jag skall absolut försöka följa dina instruktioner och få till det här. Som du säkert har förstått är jag ingen hacker precis ;)

2012-07-03 @ 22:53:34
URL: http://divyaspa.blogg.se/
Posted by: Lovisa

Själv kan jag inte bestämma mig för om jag vill donera mina organ om jag dör, har så mycket tankar om det och kan inte riktigt komma underfund med vad jag vill (inte än iaf) Men jag tycker verkligen att det är beundransvärt att du och så många andra gör det!

Tack så mycket för dina fina kommentarer :) Håller verkligen med om att det är jobbigt att lära sig nya saker, det är alltid en tröskel som man måste ta sig över och sen brukar det bli lättare. Första gången jag testade illustrator skrek jag nästan av frustration och ville ge upp på en gång, samma sak hände förrförra veckan när jag för första gången skulle göra en hemsida i wordpress och inte förstod ett skit av alla konstiga php-koder och filer >.< Men sen efter två dagars svärande så gick det mycket bättre!

Svar: Jag tycker att det är beundransvärt att du i alla fall tänker på det. Jag har all respekt för den som sedan kommer fram till att inte donera. Ofta tycker jag att det är så - vi kan komma fram till olika slutsatser men då har vi åtminstone gjort ett aktivt val och inte ignorerat viktiga frågor.
Jag ritar fortfarande i Photoshop... Men vilken dag som helst :-)
Linn

2012-07-03 @ 23:20:02
URL: http://goldenme.blogg.se
Posted by: Katarina

Bra initiativ! Min blogg lever ett eget liv och efter att jag körde PRO fattar jag inte koderna. Jag som kunde allt innan ;)

Svar: Ja, tjena... I går var jag tvungen att återställa min kodmall. Av någon anledning kunde jag inte uppdatera kodmallen på startsidan det nya systemet utan att göra det. Det var lite svettigt där ett tag....
Men det ser redan jättefint ut inne hos dig. Kul att se dina bilder i större format, det är de väl värda!
Linn

2012-07-03 @ 23:46:49
URL: http://brakatarina.se
Posted by: Micaela Caldegren

Du har sån fin blogg!

Svar: Tack! Du med. En header som fångar och fina bilder i menyn.
Linn

2012-07-04 @ 00:44:13
URL: http://miicaelacaldegren.blogg.se/
Posted by: Dragana

Hittade precis in på din blogg... Supermysig och verkligen inspirereande :)

Svar: Tack snälla :-)
Linn

2012-07-04 @ 07:32:19
URL: http://passionfortaste.blogg.se/
Posted by: Designtjejen/Emmelie

Vilken fin blogg du har. Jätte fin design!

Svar: Tack, vad glad jag blir! Inte minst när den kommentaren kommer från dig... :-)
Linn

2012-07-04 @ 08:34:15
URL: http://designtjejen.blogg.se
Posted by: Micaela Caldegren

sv: ååh, tack så mycket :)

2012-07-04 @ 09:23:07
URL: http://miicaelacaldegren.blogg.se/
Posted by: Sabine-Välbefinnaren

Jag ska också donera när jag dör, tror också på återanvändning! =) Tror du att man kan få välja vad dom ska använda min kropp till?? Jag skulle vilja att den antingen används till diabetes forskning eller så skulle jag vilja att den används i en skola när eleverna lär sig om kroppen... ungefär som man öppnar grodor i biologin. Så att dom kan öppna mig, titta i mig och mikroskop, mätta, väga och allt annat dom vill göra för att lära sig mer. Kanske låter underligt, men de vill jag. Om jag kan hjälpa folk att lära sig något hade de varit fantastiskt. Kram kram

Svar: Jag var inne och kikade runt lite på sidan, och tydligen kan man skriva avtal med olika institutioner om helkroppsdonation (som jag fick intrycket av; bland annat för studiesyfte). Dock oklart hur mycket man får styra och ställa med själva användningsområdet... Jag tycker din tanke är fin. På något sätt gör man ju då gott för världen in i det sista. Kanske skulle man tatuera in nåt, typ "kunskap är aldrig tungt att bära", som en liten hälsning till eleverna?
Linn

2012-07-04 @ 23:13:44
URL: http://www.valbefinnaren.blogg.se
Posted by: Sabine-Välbefinnaren

Hej Hej, HiHi, ja en sån tatuering hade ju varit häftigt.... men skulle inte göra det för den sakens skull. Men "kunskap är aldrig tungt att bära" är ju ett bra citat. =)
Hade ju varit bra om man fick bestämma lite i allafall, ska kolla in på det där. Diabetes eller det alternativa hade jag velat att dom forskade eller lärde sig om. Om du fick välja, vad skulle din kropp användas till?

Kram

Svar: Hmm... Möjligen om det gick att göra något stressrelaterat, hur stress påverkar kroppen (fast nu håller jag ju på att sluta med stresseriet i relativt unga år, så de skulle naturligtvis inte hitta något. Hmm.). Eller kost.
Fast jag är så dålig på det där med biologi och just den typen av vetenskap så jag tror helt enkelt att jag bara överlämnar mig åt de som vet mer att göra vad de finner bäst :-)

Kram
Linn

2012-07-06 @ 15:25:40
URL: http://www.valbefinnaren.blogg.se
Posted by: Sabine-Välbefinnaren

Ja men att bara överlämna ansvaret fungerar ju också. jag tycker att så länge det hjälper så är det lugnt, men det får gärna hjälpa dom studier som inte har en möjlighet att få studera en kropp, istället för alla inflytelserika män, folk som tycker att det bara är KUL att veta om kroppen eller folk med pengar. =) Ju mer man påverkar o hjälper dessto bättre, men ioch försig är det väl dom med pengar som kan påverka. ja... kanske bäst att bara låta dom ta kroppen och göra vad du vill. =)

2012-07-07 @ 19:39:28
URL: http://www.valbefinnaren.blogg.se

Comment here

Name:
Remember me

E-mail address:


URL/blog:


Comment:


Trackback