Recept: Gröna brysselkex med lime
Jag tycker om att improvisera i köket. Häromdagen rörde jag ihop en variant av det söta lilla Brysselkexet, en limesmakande kaka med grön karamellfärg istället för röd.
Gröna brysselkex med lime
Cirka 40 stycken
4 1/2 dl vetemjöl
3/4 dl socker
200 gram smör
3 tsk vaniljsocker
1 lime, skalet (finrivet) och saften
Till garneringen
1 dl strösocker
Grön karamellfärg
Blanda samman ingredienserna till degen. Om den blir för smulig, tillsätt mer smör. Dela degen i två delar och rulla ut till längder.
Häll ut sockret till garningen på ett bakbord, en skärbräda eller på diskbänken. Blanda ut några droppar karamellfärg i sockret och rulla degen i blandningen. Lägg rullarna i en plastpåse och låt dem vila i kylen i ungefär en timme.
Sätt ugnen på 200 grader.
Skär rullarna i cirka 5 mm tjocka skivor och lägg dem på en plåt med bakplåtspapper. Kakorna flyter ut en aning och blir lite större under gräddningen, så lägg dem inte för tätt. Grädda mitt i ugnen i cirka 10 minuter. Pass på så att du inte bränner dem. Kakan kan vara (och ska vara) ljus och fin på ovansidan, samtidigt som den bränns underifrån.
Comments
Posted by: Sofia
Visst är det härligt efteråt! När det är städat och det står nyplockade blommor på bordet! :)
Kakorna såg riktigt goda ut!
Posted by: Amanda- happiness
men så gott det ser ut!
sv: tack så jättemycket!
Ja, det är alltid lika roligt när man får inspiration. Ha en finfin dag.
Posted by: Dessi at [Home and desire]
Åh. Brysselkex! Det är en sån klassisk kaka som vi alltid hade på bordet när vi fikade hos mormor! :)
Posted by: jenny Olofsson
Gud så utsökt det ser ut!
Det ska jag ta och göra någon dag framöver ^ ^
Trackback