Vegetarian Parmesan Burgers
Ever tried making veggie burgers and ended up with a bowl of gunk that never – ever – will be firm enough to take the shape of a burger? I hate when that happens, and, it happens way too often.
But I’ve got a foolproof recipe for you, and these burgers happen to be the best vegetarian burgers I’ve ever had. Please try them!
Vegetarian Parmesan Burgers
8 burgers
1 tbsp olive oil (+ extra for brushing)
2 yellow onions, chopped
125 g champignons, cut in quarters
2 teaspoons fresh thyme
50 g parmesan, grated
50 g cheddar, grated
150 g canned beans, borlotti, pinto or just any beans you happen to have at home
100 g breadcrumbs
1 tbsp soy
2 tbsp red wine
1 teaspoon mustard
1 egg, whisked
1 tbsp cornstarch
Salt, black pepper
You need a food processor or a blender
You’ll need an hour and a half to prepare and cook these, but they are so worth it! However, you can store the burgers in the freezer before you fry them, so it’s possible to prepare them on a day where you got more time at hand and then you’ll have your own homemade fast food for a busy day. Perfect, right?
- Heat the oil in a pan. Add onion, mushroom, thyme and some salt and fry ‘til it’s soft and has gained a little color. Set aside to cool.
Now, if you have a food processor, you can mix all the ingredients together. I only have a small blender so I mix a few ingredients at a time, move them over to a bowl and mix it all together with a fork. - Put your onion/mushroom mix in a food processor together with the cheese, beans, breadcrumbs and some black pepper. Mix.
- Add soy, wine, mustard, egg and cornstarch and mix again. Everything should be evenly distributed, but you don’t want your mixture too smooth, it’s ok if there are small pieces here and there.
- Wet your hands and form eight balls. Flatten them into burgers, they should be around 0.8 inches thick.
- Put the burgers on a baking sheet with oil. Cover it with cling film and store them somewhere cold until the burgers have hardened a bit. I keep mine in the freezer while the oven gets warm, for about 20 minutes or so.
- Brush the top of the burgers with some more oil, and bake them in the oven, preheated to around 450°F, for 25 minutes. Add 5-10 minutes if the burgers are frozen.
- Serve with your favorite burger accompaniments.
This recipe is taken from Celia Brooks Brown's book New Vegetarian.
Har du någonsin försökt göra vegetariska burgare och stått där i köket med en kladdig geggamoja som aldrig – aldrig någonsin – kommer att låta sig formas till något som ens liknar en biff? Det händer mig. Alldeles för ofta. Och varje gång blir jag lika arg.
Men, jag har ett idiotsäkert recept att bjuda på. Det råkar dessutom vara de godaste veggo-burgarna jag någonsin ätit. Prova dem, vettja!
Vegetariska parmesanburgare
8 stycken
1 msk olivolja (plus lite extra till pensling)
2 gula lökar, hackade
125 g champinjoner, skurna i kvartar
2 tsk färska timjanblad
50 g parmesan, riven
50 g cheddar, riven
150 g konserverade bönor, borlotti- eller pintobönor eller helt enkelt de du råkar ha hemma
100 g ströbröd
1 msk soja
2 msk rödvin (jag använder matlagningsvin, funkar fint)
1 tsk senap
1 ägg, vispat
1 msk majsstärkelse (Maizena)
Salt och svart peppar
Du behöver en matberedare eller en mixer
Du behöver ungefär en och en halv timme för att förbereda och tillaga burgarna, men det är verkligen värt tiden. Du kan också frysa in dem innan du tillagat dem, så det går finfint att förbereda dem en dag när du har gott om tid och sen har du din alldeles egna, hemgjorda snabbmat för dagar när tiden är knapp. Perfekt!
- Värm oljan i en stekpanna och lägg i lök, svamp, timjan och salt. Stek tills löken och svampen mjuknat och fått fin färg. Låt svalna.
Om du har en matberedare kan alla ingredienser mixas ihop på en gång. Jag har bara en mindre handmixer, så jag mixar några ingredienser i taget, flyttar över dem till en skål och blandar ihop allt med en gaffel. - Lägg lök- och svampmixen i matberedaren tillsammans med ost, bönor, ströbröd och lite svartpeppar. Kör tills allt har blandats.
- Tillsätt soja, vin, senap, ägg och majsstärkelse och mixa igen. Smeten behöver inte vara alltför slät, det är bara gott om det finns lite småbitar här och var.
- Fukta händerna och forma smeten till åtta bollar. Platta ut dem till 2 cm tjocka biffar.
- Lägg biffarna på en smord bakplåt och täck över med plastfolie. Ställ dem kallt tills biffarna har fått fast konsistens. Jag ställer dem i frysen medan ugnen blir varm, 20 minuter ungefär.
- Stek biffarna på plåten i ugnen, 225°C, i ungefär 25 minuter. Lägg till ytterligare 5-10 minuter om burgarna är frysta.
- Servera med dina smaskigaste burgar-tillbehör
Det här receptet kommer från Celia Brooks Browns kokbok Nytt vegetariskt.
Comments
Posted by: Emma
ååh måste testa! Tack för bra tips :D
Svar:
Linn
Trackback